UPDATE #NOW

Καρκίνος του μαστού: 10 ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που μίλησαν για τη νόσο (με αισιοδοξία)


Κλέλια Φατούρου

25 Οκτωβρίου 2022

Καρκίνος του μαστού: 10 ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που μίλησαν για τη νόσο (με αισιοδοξία)
Όταν η ποπ κουλτούρα σε βοηθά να ταυτιστείς και να δεις την αισιόδοξη πλευρά

Ο Οκτώβριος, και ειδικότερα η 25η μέρα του μήνα, γίνεται μία πολύ καλή υπενθύμιση για πρόληψη μίας νόσου που είναι τρομερά συνηθισμένη στις γυναίκες. Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου για αυτό το φύλο και η πρώτη αιτία θανάτου. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αν διαγνωστεί εγκαίρως, οι πιθανότητες πλήρους ίασης ανέρχονται στο 97%.

Και επειδή η τέχνη ξέρει πολύ καλά πώς να μιμηθεί τη ζωή και μάς βοηθά να νιώσουμε λιγότερο μόνοι σε μία δύσκολη κατάσταση, ας δούμε τις σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ που καταπιάστηκαν με τον καρκίνο του μαστού και τον παρουσίασαν με ένα ρεαλιστικό και αισιόδοξο τρόπο.

Five

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, οι Jennifer Aniston και Demi Moore σκηνοθέτησαν μία μίνι σειρά για 5 διαφορετικές ιστορίες γυναικών που νοσούν με καρκίνο του μαστού. Η σειρά εξερευνά τη δυναμική των σχέσεων και την πολυπλοκότητα του να ζεις με την ασθένεια. Οι πρωταγωνίστριες Rosario Dawson, Tracey Ellis Ross, Ginnifer Goodwin και άλλες ξεχωρίζουν με το Five να έχει 2 υποψηφιότητες για Emmy το 2011.

Mondays at Racine

Εδώ πάμε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και την ιστορία δύο αδερφών που ανοίγουν το κομμωτήριό του για να βοηθήσουν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, μέσα από υπηρεσίες ομορφιάς. Δωρεάν μανικιούρ, πεντικιούρ, μακιγιάζ και κουρέματα σε γυναίκες που θέλουν απλώς να νιώσουν ότι όλα είναι φυσιολογικά, ανακτώντας την ομορφιά και τη δύναμή τους. Ένα υπέροχα αυθεντικό project.

Sex and the City

Μέσα στα fashion brands, τα κοκτέιλ, το σεξ και το dating, το Sex anf the City αφιέρωσε μερικά επεισόδια, προς το τέλος της σειράς, στον καρκίνο του μαστού. Η Samantha Jones εντόπισε νωρίς την ασθένεια, μετά από μία εξέταση ρουτίνας, είχε έναν πολύ υποστηρικτικό σύντροφο, με τον οποίο ξύρισαν παρέα τα μαλλιά τους, έκανε χημειοθεραπείες και τα κατάφερε. Η Kim Cattrall είχε δηλώσει ότι ο ρόλος της ήταν αυθεντικός και αντιμετώπισε την ασθένεια με ρεαλισμό αλλά και μπόλικο χιούμορ.

Tig

Λατρεύω την Tig Notaro, την κωμικό που μιλά για κάθε της βίωμα με έναν cool, σχεδόν αποστασιοποιημένο τρόπο. Το ομώνυμο ντοκιμαντέρ της περιγράφει τη ζωή της μετά τον θάνατο της μητέρας της, τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού, τον έρωτα με τη σύζυγό της, Stephanie Alynne και τον ερχομό των διδύμων παιδιών τους. Ξεκαρδιστικό, σπαρακτικό, υπέροχο.

Lily

Η 31χρονη Lily είναι ένας ξεχωριστός χαρακτήρας γιατί μάς κάνει να ταυτιστούμε. Βλέπουμε μία πολύ νέα γυναίκα που ζει στην αβεβαιότητα, χαίρεται με τα μικρά καθημερινά της ζωής, τις δυσκολίες πριν και κατά τη διάρκεια της διάγνωσης αλλά και το ελπιδοφόρο μετά. "What's next?", αναρωτιέται.

The Bold Type

Μία σειρά για γυναίκες στα 25 τους, που ανακαλύπτουν τον εαυτό τους στη Νέα Υόρκη. Η πρωταγωνίστρια Jane Sloan έχασε τη μαμά της από καρκίνο του μαστού και κάνει ειδική εξέταση για να ανακαλύψει ότι έχει το γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες για τον καρκίνο. Η Jane κάνει διπλή μαστεκτομή, αλλά βλέπουμε τις δυσκολίες που περνά μετά, ενώ προσπαθεί να επανασυνδεθεί με το σώμα της.

Dead to Me

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και σε αυτή τη σειρά, με την Christina Applegate να κάνει διπλή μαστεκτομή εξαιτίας της μετάλλαξης του γονιδίου BRCA. Μία λεπτομέρεια της σειράς που εμπνεύστηκε από την προσωπική εμπειρία της ηθοποιού, το 2008.

Beverly Hills

Κι όμως, υπήρχε επεισόδιο όπου η Brenda, αν και είναι μαθήτρια, χάνει τις εξετάσεις της για να κάνει βιοψία. Αν και δεν ήταν κάτι τελικά, έδειξε τη σημασία της εξέτασης σε κάθε ηλικία. Δυστυχώς, η Shannon Doherty νόσησε αρκετά χρόνια αργότερα.

Living Proof

Μία ταινία για έναν γιατρό που αναπτύσσει μία θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ένας αγώνας για το πώς θα πάρει έγκριση για το φάρμακο Herceptin, δείχνοντας τις πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις γύρω από τη νόσο.

1 a Minute

Το ταξίδι της διάγνωσης και της θεραπείας, μαζί με προσωπικές συνεντεύξεις επωνύμων, που είτε επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού, είτε επηρεάστηκαν επειδή νόσησε ένας δικός τους άνθρωπος.