UPDATE #NOW

Ο Steven Spielberg περίμενε 60 χρόνια για να διηγηθεί τη δική του ιστορία (και ένα οικογενειακό μυστικό)


Κλέλια Φατούρου

17 Νοεμβρίου 2022

Ο Steven Spielberg περίμενε 60 χρόνια για να διηγηθεί τη δική του ιστορία (και ένα οικογενειακό μυστικό)
Time/Tania Franco Klein
Ο 75χρονος σκηνοθέτης θα διηγηθεί τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία "The Fabelmans"

Είναι 75 χρονών, αλλά δεν παύει να διηγείται συνέχεια ενδιαφέρουσες ιστορίες, προσεγγίζοντάς τες πάντα με έναν καινούριο τρόπο. Έχει περάσει από όλα τα είδη. Από το extravagant θρίλερ "Jaws", στο παιδικό "E.T", στο δραματικό «Η Λίστα του Σίντλερ» και αμέτρητες ταινίες που καθόρισαν μία καριέρα 50 χρόνων.

Ο Steven Spielberg όμως κρατούσε μυστική την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία, για 60 χρόνια. Τη δική του. Η ταινία "The Fabelmans" περιγράφει όχι μόνο την παιδική του ηλικία και πώς επέδρασε στη λατρεία του για τον κινηματογράφο, αλλά και σε ένα μυστικό που επίσης διαμόρφωσε την ενήλικη ζωή του. Στα 16 του, ανακάλυψε (μέσα από την κάμερά του) ότι η μητέρα του Leah, ήταν ανέκαθεν ερωτευμένη με έναν οικογενειακό φίλο, που υπήρχε πάντα στη ζωή τους ως θείος. Το 1967, πήρε διαζύγιό από τον πατέρα του Steven, Arnold, και παντρεύτηκε εκείνον που αγαπούσε.

Jenny.Gr
Courtesy Amblin Hearth Archive

Αυτό το μυστικό το γνώριζε μόνο εκείνος και η μητέρα του, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2017. Το 2020, πέθανε και ο πατέρας του. Αν και είχε ρωτήσει τη μητέρα του για το αν είναι εντάξει να διηγηθεί αυτή την ιστορία, τα στοιχεία της διαλυμένης οικογένειας ή του πόνου υπήρχαν με διάφορους τρόπους στις ταινίες του. Κατάλαβε όμως ότι έπρεπε να την πει όπως είναι, απογυμνωμένη και χωρίς μεταφορές. «Πάντα ένιωθες πιο ασφαλής μέσα από τις μεταφορές. Νομίζω ότι μάλλον σε τρόμαζε η αληθινή εμπειρία», του είπε η μητέρα του πριν πεθάνει. Και τον προέτρεψε να κάνει την ταινία, που κυκλοφορεί στις 23 Νοεμβρίου.

Ο Spielberg λατρεύει τις ταινίες και θεωρεί ότι πολλές εξ αυτών θα αντέξουν στον χρόνο. Πιστεύει επίσης ότι η λατρεία για τον κινηματογράφο θα επιστρέψει. «Χρειαζόμαστε να είμαστε παρέα σε μία σκοτεινή αίθουσα και να βιώνουμε τις ιδέες κάποιου». Ωστόσο, δεν λέει όχι σε σειρές, όπως το "The Queen's Gambit". Είναι αυτοδίδακτος, δεν πήγε σε κάποια σχολή, αλλά ήταν οι γονείς του που του χάρισαν τη μαγεία του κινηματογράφου από νωρίς, κι ας τον απέτρεψαν να το κάνει επαγγελματικά.

Η σχέση του με τους γονείς του πέρασε από διάφορα στάδια. Η μαμά του ήταν περισσότερο φίλη και λιγότερο γονέας, όπως λέει, ενώ αποκαλούσε τον εαυτό της Πίτερ Παν επειδή αρνείτο να μεγαλώσει. Ήταν κοινωνική και διασκέδαζε, αλλά κατέπνιγε τις επιθυμίες της. Μάλλον σαν τις περισσότερες γυναίκες τη δεκαετία του '50. Ο πατέρας του ήταν επίσης ένας τυπικός άντρας της εποχής, που δούλευε για να στηρίξει την οικογένειά του και δεν εξέφραζε τα συναισθήματά του. Η σχέση τους αποκαταστάθηκε μετά από πολλά χρόνια.

«Δεν ήθελα να πληγώσω κανέναν με αυτή την ταινία. Δεν υπάρχουν κακοί. Υπάρχουν απλά επιλογές και αυτό δεν μάς κάνει κακούς, αλλά ανθρώπινους». Όπως εκείνη τη φορά που θυμάται τον πατέρα του να κλαίει με αναφιλητά στην αγκαλιά της μητέρας του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Time