UPDATE #NOW

Christina Ricci: «Με ενδιαφέρουν τρομακτικά οι αποκλίνουσες συμπεριφορές, ειδικά αν είναι από γυναίκες»


Κλέλια Φατούρου

28 Δεκεμβρίου 2022

Christina Ricci: «Με ενδιαφέρουν τρομακτικά οι αποκλίνουσες συμπεριφορές, ειδικά αν είναι από γυναίκες»
Η ηθοποιός μιλά για την παιδική κακοποίηση που υπέστη και την αισιοδοξία που νιώθει για τις επόμενες γενιές

Η Christina Ricci δεν ακολουθεί ποτέ τους κανόνες, εκτός από εκείνες τις φορές που δεν λέει ακριβώς αυτό που σκέφτεται, αν και θα το ήθελε. Η φετινή χρονιά τη βρίσκει σε πολυσυζητημένα projects, όπως ο 2ος κύκλος του Yellowjackets και ο πρώτος του Wednesday.

Jenny.Gr

Κάνει γυρίσματα για το Yellowjackets, για τη σεζόν όπου θα δούμε τον Elijah Wood και τη Lauren Ambrose. Εκεί υποδύεται την ενήλικη Misty, ένα ήσυχο και καθόλου δημοφιλές κορίτσι που πέφτει με το αεροπλάνο σε μία φυλή κανίβαλων στο δάσος με τα υπόλοιπα κορίτσια, και εκεί αποκτά την κοινωνική ζωή που μέχρι τότε δεν είχε. «Με πλησιάζουν άνθρωποι και μου λένε ότι είναι η Misty. Είναι ενδιαφέρον το ότι οι άνθρωποι σχετίζονται με έναν τόσο ακραίο χαρακτήρα και νιώθουν ότι δεν είναι αποδεκτοί. Με ενδιαφέρουν πολύ οι παραβατικές συμπεριφορές και το τι συμβαίνει σε κάποιον για να νιώθει τόσο λίγος, ειδικά οι γυναίκες», τονίζει η Ricci σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian.

Γνωρίζει πολύ καλά εξάλλου πώς είναι να ερμηνεύεις κυρίες τέτοιες γυναίκες, σε μία εποχή που δεν ήταν cool. Ήταν η Wednesday Addams των 90s αλλά επέλεξε ανάλογους ρόλους και μετά, στο Sleepy Hollow του Tim Burton και το The Ice Storm του Ang Lee. «Μου έστελναν σενάρια που ήταν αηδιαστικά», παραδέχεται ενώ έχει κριθεί πολλές φορές για παλαιότερες δηλώσεις της, όπως το ότι «είναι οκ να κοιμάσαι με τους γονείς σου».

Αν και φροντίζει να λέει πάντα τη γνώμη της και να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αναγνωρίζει τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό που υπάρχει σε πολλές γυναίκες και μισεί τη λέξη bitch. «Όταν μου απευθύνουν τον λόγο με αυτή τη λέξη, τους λέω ότι αν δεν σκοπεύουν να με δείρουν ή να με βιάσουν, να μην με λένε σκύλα».

Υπάρχει μία πεποίθηση ότι η Ricci υπέφερε ως child actor, αλλά εκείνη διαφωνεί κάθετα. «Έχω μιλήσει για παιδικό τραύμα, αλλά δεν εννοούσα αυτό της φήμης». Όταν τη ρωτά ο δημοσιογράφος για το αν έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ως παιδί, κομπιάζει και το αφήνει να αιωρείται. Υπήρξε όμως παιδική κακοποίηση στο σπίτι της, απλά δεν θέλει να πει περισσότερα.

Πώς νιώθει για την πίεση που ασκείται στις γυναίκες να παραμένουν νέες για πάντα. «Στο μυαλό μου, φαίνομαι ακόμα 27 χρονών. Βλέπω ένα φίλτρο εμένα και αποφεύγω τις κανονικές φωτογραφίες. Ενοχλώ κανέναν που νομίζω ότι δείχνω μικρότερη;», λέει ενώ νιώθει τρομερή αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές. «Ο σύζυγός μου Mark είναι φεμινιστής και ο γιος μου Freddie θα το δει αυτό, όπως και τη μαμά του που δουλεύει αλλά και το πόσο πολυδιάστατες είναι οι γυναίκες. Μου κάνει απίστευτες ερωτήσεις, όπως το αν κάτι είναι ρατσιστικό ή αν είναι εντάξει για τις γυναίκες. Επίσης, δεν βάζει θηλυκή αντωνυμία στα αντικείμενα, γιατί μου υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο The Guardian