UPDATE #NOW

Νιώθεις ότι το κινητό σου παρακολουθεί κάθε σου κίνηση; 8 τρόποι να απαλλαγείς


JTeam

30 Μαρτίου 2023

Νιώθεις ότι το κινητό σου παρακολουθεί κάθε σου κίνηση; 8 τρόποι να απαλλαγείς
pexels
Το να βάλεις τέλος στην κατασκοπεία που προέρχεται από τις διαφημίσεις, μάλλον φαίνεται υπερβολικό αλλά μπορείς να την περιορίσεις σημαντικά

Νιώθεις πως όπου κι αν βρίσκεσαι, ό,τι κι αν κάνεις, το κινητό σου παρακολουθεί κάθε σου κίνηση, όπως ο Joe Goldberg (Penn Badgley) στη σειρά You; Το ίδιο ακριβώς κι εμείς κι αν θες να απαλλαγείς από την κατασκοπεία, υπάρχουν 8 τρόποι για να τα καταφέρεις.

1. Άλλαξε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας του κινητού σου

Μπορείς να αποτρέψεις την ενοχλητική παρακολούθηση του κινητού σου (σε iOS και Android) αλλά οι εταιρείες δεν το κάνουν και τόσο εύκολο. Το χαρακτηριστικό βρίσκεται θαμμένο στις ρυθμίσεις απορρήτου της συσκευής σου και αυτόματα, καταγράφει κάθε καθημερινή σου κίνηση. Γνωστό ως "Frequent Locations", καταγράφει πού είσαι και πόση ώρα μένεις σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Επίσης, ξέρει πού μένεις και πού δουλεύεις ενώ βασίζεται στο πότε έφτασες εκεί, (αρκετά τρομακτικό, ε;).

Μην ανησυχείς όμως γιατί μπορείς να απενεργοποιήσεις το ενοχλητικό αυτό χαρακτηριστικό. Πώς;

Στις συσκευές Apple

- Άνοιξε τις Ρυθμίσεις

- Πήγαινε στο Privacy & Security

- Επίλεξε Location Services

- Σκρόλαρε στο System Services

- Επίλεξε Significant Locations

Επίσης μπορείς να σβήσεις το ιστορικό σου, πατώντας στο Clear History.

Στις συσκευές Android

- Άνοιξε τις Ρυθμίσεις

- Πάτα Location ή Advanced αν έχεις επαγγελματικό προφίλ

- Απενεργοποίησε το Use location

- Προχώρησε στο Delete Location History

2. Περιόρισε το ad tracking

Το να βάλεις τέλος στην κατασκοπεία που προέρχεται από τις διαφημίσεις, μάλλον φαίνεται υπερβολικό αλλά μπορείς να την περιορίσεις σημαντικά.

Σε iOS και Android:

iPhone, iPad, or iPod Touch

  • Άνοιξε τις Ρυθμίσεις
  • Πάτα Privacy & Security
  • Στη συνέχεια, πήγαινε στο Apple Advertising
  • Απενεργοποίησε το Personalized Ads

3. Σταμάτα τη Google από το να παρακολουθεί κάθε σου κίνηση

Για αρχή, μπορείς να απενεργοποιήσεις το Web και App Activity. Μπες στον λογαριασμό σου στη Google, κλίκαρε στο Data & personalization και κάτω από το Activity Controls, πάτα Web & App Activity και απανεργοποίησε το.

4. Χρησιμοποίησε διαφορετικό browser στο κινητό σου

Στο Chrome, μπορείς να χρησιμοποιήσεις Incognito Mode για να αποτρέψεις τη Google από το να θυμάται κάθε σου κίνηση και δραστηριότητα. Άνοιξε λοιπόν τον browser, πάτα το three-dot menu στα δεξιά του address bar και επίλεξε το New Incognito tab. Παρόμοια, λειτουργεί και με τους άλλους browsers.

5. Τσέκαρε τους online λογαριασμούς σου

Όταν δημιουργείς έναν λογαριασμό, για παράδειγμα στη Google, στη Microsoft, ή στο Facebook, μοιράζεται data για την τοποθεσία, τις προτιμήσεις σου αλλά και την προσωπικότητά σου. Οι αλγόριθμοί τους παρακολουθούν κάθε σου κλικ και οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για στοχευμένες διαφημίσεις ή σχετικά posts. Ευτυχώς, οι συγκεκριμένες εταιρείες και οι κανόνες γύρω από τη διάφημιση, παρέχουν εργαλεία για να επιλέξεις να μείνεις έξω από το personalized ad tracking.

6. Επίλεξε να απομακρυνθείς από τις διαφημίσεις

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, μπορείς να μην βομβαρδίζεσαι από διαφημίσεις που δεν σε ενδιαφέρουν ή τουλάχιστον από τις περισσότερες. Όταν επισκεφθείς μια ιστοσελίδα, σκανάρεται η συσκευή σου για να σου εμφανίζονται και άλλες σχετικές διαφημίσεις. Το μυστικό φυσικά για να απαλλαγείς, κρύβεται στα cookies.

7. Έλεγξε τους virtual assistants σου

Με την ανάδυση της Siri και του Google Assistant, τα smartphones δεν χρησιμοποιούνται μόνο για κλήσεις και συνομιλίες. Τώρα μιλώντας, το κινητό σου αποκτά περισσότερες πληροφορίες για σένα και όλα οδηγούν και πάλι στη στοχευμένη διαφήμιση. Για να απομακρυνθείς από όλο αυτό, μπορείς να πατήσεις εδώ.

8. Έλεγξε πρώτα τις άδειες στα apps σου

Πριν την εγκατάστασή τους, τσέκαρε τις άδειες που βρίσκονται δημοσιευμένες στις Google Play ή Apple App Store σελίδες. Το να τις τσεκάρεις, είναι πιο απλό από ό,τι νομίζεις, πατώντας εδώ.