UPDATE #NOW

Ο λόγος που κοιμάσαι πανεύκολα κάθε φορά που βλέπεις ταινία


Κλέλια Φατούρου

17 Απριλίου 2023

Ο λόγος που κοιμάσαι πανεύκολα κάθε φορά που βλέπεις ταινία
Unsplash/Adrian swancar
Οι εξηγήσεις μπορεί να είναι πολλές τελικά

Μήπως διάβασες τον τίτλο και σκέφτηκες «α, για εμένα λέει»; Είμαστε αρκετοί αυτοί που περιμένουμε να γυρίσουμε σπίτι μας, να φάμε και να χαλαρώσουμε κάνοντας binge watching στο Netflix. Το θέμα είναι ότι είμαστε και εμείς που κοιμόμαστε πολύ εύκολα, και ξυπνάμε όταν πια η ταινία ή η σειρά έχει τελειώσει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τις περισσότερες φορές, η εξήγηση είναι απλή. Από το ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου που ακολουθούμε και δεν αντέχουμε να το υπερβαίνουμε ή επειδή είναι τρομερά βαρετό αυτό που βλέπουμε. Σύμφωνα όμως με τη Δρ. Sarah Silverman, αυτός ο ύπνος μπορεί να είναι ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος.

«Οι διαταραχές ύπνου είναι τρομερά συνηθισμένες και ιάσιμες, αλλά μπορεί να μην τις εντοπίζουμε καν, ειδικά στις γυναίκες. Το έντονο ροχαλητό δεν είναι η μόνο ένδειξη υπνικής άπνοιας. Μπορεί να είναι και το ότι σε παίρνει πανεύκολα ο ύπνος», εξηγεί η ειδικός. Και ναι, μπορεί να είναι και σύμπτωμα αυπνίας, αν και μοιάζει να είναι το αντίθετο. Ειδικά αν σε παίρνει ο ύπνος εύκολα παντού, εκτός από την ώρα που πηγαίνεις για ύπνο.

Μπορείς να ξεκινήσεις από τα ελαφριά γεύματα το βράδυ, που και αυτά παίζουν τον ρόλο τους στην υπνηλία, να μην κλείνεις όλα τα φώτα και να μην μπαίνεις κάτω από παπλώματα, λες και είσαι στο κρεβάτι σου. Επίσης, έχε δίπλα σου ένα ποτήρι με νερό και παγάκια, που σε βοηθούν να μένεις ξύπνια. Μπορεί η λύση να ήταν σε αυτά τα απλά.