Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ/ ADHD), είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή.
Ένα άτομο με ΔΕΠ-Υ τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε υπερδιέγερση και αποδιοργάνωση και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σημάδια που ενδεχομένως να υποδηλώνουν μια προδιάθεση από μικρή ηλικία.
Η ΔΕΠ-Υ εντοπίζεται περίπου στο 5% των παιδιών παγκοσμίως ενώ παράλληλα αφορά το 2,5% των ενηλίκων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Η διαταραχή συγκεντρώνει στο προφίλ της τα παρακάτω χαρακτηριστικά: διάσπαση προσοχής, υπερδραστηριότητα, παρορμητισμό και αδυναμία συγκέντρωσης. H ADHD συνδέεται με τη γενετική προδιάθεση αλλά τα γονίδια που εμπλέκονται, πριν την τελευταία έρευνα, παρέμεναν αδιευκρίνιστα. Η νέα μελέτη ρίχνει φως στα αίτια που προκαλούν τη διαταραχή σε ένα παιδί και στο ποιο ακριβώς γονίδιο παίζει ρόλο- κλειδί στην ανάπτυξή της.
https://t.co/czmlbzoPS8 pic.twitter.com/mknk4vzw35
— The Globe and Mail (@globeandmail) January 15, 2022
Ειδικότερα, ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων του πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev και του Soroka Medical Center, δημοσιευμένη στο Nature Communications, εντόπισε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το CDH2, το οποίο θεωρείται ότι προκαλεί την εκδήλωση και ανάπτυξη της διαταραχής. Το γονίδιο CDH2 κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως N-cadherin και βοηθάει στη σύναψη δραστηριοτήτων και σχηματισμού του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μία μετάλλαξη του γονιδίου CDH2 αλλάζει αυτή τη δραστηριότητα, επηρεάζοντας τη μοριακή διαδικασία και τα επίπεδα της ντοπαμίνης σε δύο συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ADHD: τον μεσεγκέφαλο και και τον προμετωπιαίο φλοιό.
Τα 3 μεγαλύτερα σημάδια της διαταραχής, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι:
Η δυσκολία συγκέντρωσης
Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει έναν ομιλητή, να ακολουθήσει οδηγίες, να ολοκληρώσει εργασίες ή να παρακολουθεί τα πράγματά του. Μπορεί να ονειρεύεται πολλά και να κάνει απρόσεκτα λάθη. Ή μπορεί να αποφεύγει δραστηριότητες που χρειάζονται συγκέντρωση.
Ο παρορμητισμός
Θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μπορεί να δυσκολευτεί να περιμένει τη σειρά του. Μπορεί να διακόπτει συνέχεια τους άλλους, ή να δίνει απαντήσεις πριν ο δάσκαλος ολοκληρώσει μια ερώτηση.
Η υπερδραστηριότητα
Ένα άλλο σημάδι είναι όταν το παιδί δεν μπορεί να καθίσει ακίνητο. Μπορεί να τρέχει και να σκαρφαλώνει όλη την ώρα, ακόμη και όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Όταν κάθεται, τείνει να είναι συνέχεια σε υπερδιέγερση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μιλάει πολύ και δυσκολεύεται να παίξει ήσυχα.
Η ρουτίνα παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα παιδί με ΔΕΠΥ. Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα που να του θυμίζει τι πρέπει να κάνει όλη την ημέρα. Αυτό το βοηθά να παραμείνει πιστό στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες για να ξυπνήσει, να φάει, να παίξει, να κάνει δουλειές στο σπίτι και και να κοιμηθεί.