UPDATE #NOW

Michael J. Fox: «Θα με νικήσει το Parkinson, αλλά μέχρι τότε θα έχω κερδίσει τόσα πράγματα»


Κλέλια Φατούρου

25 Μαΐου 2023

Michael J. Fox: «Θα με νικήσει το Parkinson, αλλά μέχρι τότε θα έχω κερδίσει τόσα πράγματα»
Variety/Platon
Ο 61χρονος ηθοποιός μιλά για όλα όσα έχασε και κέρδισε μετά τη διάγνωση του Parkinson

Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τον Michael J. Fox και όχι για τους λόγους που φαντάζεσαι. Έχασε τη μητέρα, τον πεθερό και τον αγαπημένο του σκύλο. Και ακολούθησαν διάφορα προβλήματα υγείας, που σχετίζονταν με τη νόσο του. «Έσπασα τον ώμο μου, τον αγκώνα και το ένα χέρι. Είχα μία μόλυνση που παραλίγο να μου κοστίσει ένα δάχτυλο και χτύπησα σοβαρά το πρόσωπό μου».

Το 2018 αφαίρεσε έναν όγκο στη σπονδυλική του στήλη και τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπος με πολύ συχνές πτώσεις, έχοντας χάσει την ιδιωτικότητά του, γιατί πρέπει να έχει συνέχεια μαζί του βοήθεια. Είναι μία νέα φάση στη ζωή του, στην οποία δεν βάζει την ταμπέλα «κατάθλιψη», γιατί δεν είναι σε θέση να το κρίνει. «Ένιωσα όμως το ίδιο κενό με την εποχή που έμαθα για την ασθένειά μου, πριν από 30 χρόνια. Η οικογένειά μου με βοήθησε να βγω από το σκοτάδι».

Όταν το 1991, και σε ηλικία 29 ετών, έμαθε ότι πάσχει από Parkinson, οι γιατροί του έδιναν 10 χρόνια ενεργής επαγγελματικης ζωής, αλλά ο Fox τα υπερέβη. Αποσύρθηκε το 2020, όταν δεν ήταν πια σε θέση να μάθει τα λόγια του και δυσκολευόταν με την ομιλία. «Είμαι χαρούμενος που μπορώ ακόμα να συμμετέχω στη ζωή. Απολαμβάνω τα απλά μαθηματικά της ζωής. Αν θα πέσω σήμερα και θα σπάσω τα κόκαλά μου. Αυτό για εμένα είναι αισιοδοξία».

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του "Still: A Michael J. Fox Movie", απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και είναι μία υπενθύμιση της τεράστιας κωμικής φλέβας του. Δεν ήθελε εξάλλου να έχει κανέναν έλεγχο στο ντοκιμαντέρ. «Το μόνο που μου ζήτησε είναι να μην ακούγονται βιολιά. Δεν ήθελε οίκτο», λέει ο σκηνοθέτης Davis Guggenheim. Το σπουδαίο έργο όμως του 61χρονου Fox είναι όλα όσα έχει κάνει για τη νόσο.

Τα πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση, το έκρυψε από τους περισσότερους, μέχρι που δεν μπόρεσε να ζήσει άλλο στο σκοτάδι. Όταν το έκανε όμως, κατάλαβε ότι υπήρχαν διάφοροι μύθοι γύρω από το Parkinson και ελλιπής ενημέρωση ή χρηματοδότηση. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δις δολάρια για την έρευνα και συνεχίζει.

Βρίσκεται πλέον σε μία φάση όπου δεν έχει τον έλεγχο των κινήσεών του και η ομιλία του δεν είναι πάντα κατανοητή. «Είναι μεγάλη απογοήτευση όταν λες ένα πολύ καλό αστείο, αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Αλλά βρίσκεις τρόπους να το ξεπεράσει. Βοηθά και η φαρμακευτική αγωγή, αν και αργεί να δράσει». Ο Michael J. Fox ήξερε από πάντα ότι είναι ταλαντούχος και ότι θα τα καταφέρει. Εγκατέλειψε το σχολείο, που τον άφηνε παγερά αδιάφορο, για να κυνηγήσει το όνειρό του στο Los Angeles. Αν και έκανε σχολικές παραστάσεις για να βρει κορίτσια, κατάλαβε ότι αυτό θα ήταν το μέλλον του.

Jenny.Gr
Variety/Platon

η πρώτη μεγάλη δουλειά ήταν η σειρά "Family Ties", με την ταινία "Back to The Future" να τον βάζει στη λίστα με τα 80s icons. Ήταν ηθοποιός που λάτρευε τη σωματική κωμωδία και ήταν γεμάτος ενέργεια, ακόμα και όταν κοιμόταν 2 ώρες την ημέρα. Το 1991 έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες και αυτό τον οδήγησε στο αλκοόλ. «Το έκοψα μαχαίρι όταν η σύζυγός μου μου είπε ότι δεν είναι να διατεθειμένη να μεγαλώσει μία οικογένεια μαζί μου σε αυτή την κατάσταση». Τον βοήθησε όμως και το ότι μίλησε δημόσια για αυτό. «Έφυγε ένα βάρος από πάνω μου».

Jenny.Gr

Τότε ξεκίνησε μία νέα λαμπρή περίοδος για τον ηθοποιό. Ίδρυσε τον Οργανισμό για την έρευνα του Parkinson, συμμετείχε σε μεγάλες σειρές, έγραψε βιβλία και κέρδισε αμέτρητα βραβεία. Κέρδισε όμως και μία νέα οπτική για τη ζωή, λιγότερο κυνική σε σχέση με πριν, διατηρώντας τον ρεαλισμό του. «Χαίρομαι που οι άνθρωποι συγκινούνται με το πώς αποδέχθηκα τη νόσο μου και με το ότι προσπάθησα να κάνω τη διαφορά. Ξέρω όμως ότι στο τέλος θα χάσω. Αλλά μέχρι τότε, θα έχω κερδίσει πολλά».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Variety