UPDATE #NOW

The Idol: Πώς κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη τηλεοπτική αποτυχία του 2023


Κλέλια Φατούρου

4 Ιουλίου 2023

The Idol: Πώς κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη τηλεοπτική αποτυχία του 2023
Η σειρά έκανε φινάλε, αλλά μάλλον άρεσε μόνο στους δημιουργούς

Είχε τα εχέγγυα να γίνει η πιο πολυσυζητημένη σειρά της χρονιάς. Έγινε, αλλά για τους λάθους λόγους. Το "The Idol" ήταν το δημιούργημα του πρώην The Weeknd, νυν Άμπελ Τεσφαγιέ και του Σαμ Λέβινσον, στον οποίο οφείλουμε το "Euphoria". Η επιτυχία εγγυημένη. Το δε cast περιελάμβανε τη Λίλι- Ρόουζ Ντεπ, τον Χανκ Αζάρια, τον Νταν Λέβι αλλά και νέα σημαντικά ταλέντα, όπως η Τζένι Κιμ της K-pop μπάντας Blackpink.

Το θέμα ήταν απλό, κατανοητό και γνώριμο, αν έχεις ζήσει στην εποχή της Μπρίτνει Σπίαρς. Μία ποπ σταρ που το κοινό λατρεύει, αλλά που ξεκινά ως ένα αθώο κορίτσι που πρέπει να ανακαλύψει τη σεξουαλικότητά του. Διαρροή προσωπικού βίντεο, τοξικός σύντροφος, μοναξιά και μπόλικη μουσική. Τα πράγματα όμως δεν λειτούργησαν, πολύ πριν προβληθούν τα πρώτα επεισόδια.

Η αρχή του κακού

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2022, όταν, σύμφωνα με το Variety, η σκηνοθέτρια Amy Seimetz αντικαταστάθηκε από τον Λέβινσον, ενώ είχε ήδη γυρίσει αρκετά επεισόδια του The Idol. Αναφέρθηκε ότι ο Τεσφαγιέ δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από την πορεία που πήρε η σειρά, και ότι ο αρχικός του στόχος δεν ήταν η «φεμινιστική οπτική».

Η συνέχεια δόθηκε τον Μάρτιο του 2023, με ένα αφιέρωμα που έκανε το Rolling Stone στις συνθήκες που επικρατούσαν στα γυρίσματα. Αρκετά μέλη της παραγωγής μίλησαν ανώνυμα για «σεξουαλικά βασανιστήρια» και τη «φαντασίωση βιασμού ενός τοξικού άνδρα». Το περιβάλλον ήταν γενικά τοξικό για τους εργαζόμενους, το σενάριο άλλαζε κάθε μέρα ή ήταν αυτοσχεδιασμός, πράγμα που επιβεβαίωσε και η Ντεπ σε πρόσφατη συνέντευξη.

Οι αντιδράσεις του κοινού και το φινάλε

Τα πρώτα δύο επεισόδια έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών με χειροκροτήματα διάρκειας πολλών λεπτών. Εδώ που τα λέμε όμως, αυτή είναι πάντα η αντίδραση σε κάθε ταινία του Φεστιβάλ. Η σειρά δεν έγινε διαθέσιμη σε κριτικούς πριν τη δει το κοινό, και αυτό από μόνο του λέει πολλά. «Πορνογραφικό», «φτιαγμένο από την ανδρική ματιά», «η χειρότερη σκηνή σεξ στην ιστορία της τηλεόρασης», «σοβινιστική και ξεπερασμένη», ήταν ο βασικός κορμός της κριτικής για το "The Idol".

Το φινάλε δεν έφυγε και πολύ από αυτή τη λογική. Σεξ, σέξι πόζες, σεξ με πνιγμούς και σαδομαζοχιστικές τάσεις, μόνο για να φτάσει στο τέλος και να καταλάβει ότι ήταν σε μία τοξική σχέση, αν και στη σκηνή τον αναγνωρίζει ως τον έρωτα της ζωής της.

Σειρά χωρίς ταυτότητα

Το βασικό πρόβλημα της σειράς δεν ήταν σε καμία περίπτωση το σκληρό σεξ ή η τοξικότητα μίας σχέσης, αλλά το ότι δεν ήξερε πού θέλει να το πάει. Είναι ερωτικό δράμα; Σάτιρα για τη μουσική βιομηχανία; Όλα μαζί; Τίποτα από όλα αυτά; Οι χαρακτήρες δεν εξελίχθηκαν ποτέ, το σενάριο ήταν βαρετό και το σεξ δεν εξυπηρετούσε τίποτα πέρα από τις φαντασιώσεις των ανδρών δημιουργών. Υπήρξαν όμως και θετικά σχόλια για το soundtrack, δηλαδή για αυτό που ξέρει να κάνει εξαιρετικά ο Τεσφαγιέ, καθώς και για την ερμηνεία νέων προσώπων, όπως η Τζένι Κιμ, αλλά και της περισσότερο γνωστής Λίλι Ρόουζ Ντεπ.