UPDATE #NOW

Secrets of Miss America: Το ντοκιμαντέρ για τον μισογυνισμό και τον ρατσισμό των αμερικάνικων καλλιστείων


Κλέλια Φατούρου

11 Ιουλίου 2023

Secrets of Miss America: Το ντοκιμαντέρ για τον μισογυνισμό και τον ρατσισμό των αμερικάνικων καλλιστείων
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν πρώην διαγωνιζόμενες των καλλιστείων

Δεν είναι ότι πέφτουμε από τα σύννεφα ή ότι μάς σοκάρει το ότι οι διαγωνισμοί ομορφιάς μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία bullying, ρατσισμού και κυρίως μισογυνισμού. Απλά τώρα υπάρχει και ένα ντοκιμαντέρ, με πρώην συμμετέχουσες, που μοιράζονται την εμπειρία τους στην κάμερα και πώς επέδρασε ο οργανισμός Miss America στην ψυχική υγεία τους.

«Αυτό το special επεισόδιο επικεντρώνεται στα μέιλ που διέρρευσαν το 2017 και εκθέτουν τον μισογυνισμό του Συμβουλίου του Οργανισμού αλλά και στο θέμα της ψυχικής υγείας των διαγωνιζομένων. Ποιο είναι το κόστος του στέμματος και πώς τα καλλιστεία διαιωνίζουν του ρατσισμού, του body shaming και πολλών ακόμη θεμάτων», είναι η επίσημη σύνοψη του ντοκιμαντέρ "Secrets of Miss America", που έκανε πρεμιέρα χτες, 10 Ιουλίου.

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την πίεση που σου ασκείται μέχρι να φτάσεις στην πρώτη θέση αλλά και τη δουλειά ή τη μοναξιά που φέρνει ο ένας χρόνος που βρίσκεται το στέμμα στην κατοχή σου», ανέφερε η Miss America 2010, Caressa Cameron στο People.

Ο θεσμός χρονολογείται από το 1921, έναν μόλις χρόνο μετά το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Ήταν μία σημαντική στιγμή για τις νικήτριες, γιατί τους δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν υποτροφίες για σπουδές. Όσο όμως η κοινωνία εξελισσόταν, όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι μάχονταν κατά του συστημικού σεξισμού, με αποκορύφωμα, τη διαμαρτυρία της ακτιβίστριας Carol Hanisch κατά του διαγωνισμού, το 1968.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από 4 επεισόδια, από τα οποία παρελαύνουν περισσότερες από 20 πρώην διαγωνιζόμενες. Στο πρώτο, βλέπουμε κυρίως τη Miss America Mallory Hagan, η οποία περιγράφει όλο το slut shaming που έφαγε από τον CEO Sam Haskell αλλά και τους υπόλοιπους άντρες, σε θέσεις κλειδιά. Μέιλ που χλευάζουν την εμφάνιση και την ερωτική ζωή των γυναικών που πέρασαν από τα καλλιστεία. «Είχα όμως τεράστιο σεβασμό από όλες τις γυναίκες που εργάζονταν ή συμμετείχαν στον διαγωνισμό».

Σήμερα, η CEO του Miss America είναι γυναίκα, καταδικάζει τον ρατσισμό και τον σεξισμό, αναγνωρίζοντας ότι ο θεσμός ξεκίνησε δεκαετίες πριν την αναγκαία εμφάνιση του #MeToo, αλλά δεν πιστεύει ότι πέρασαν άσχημα όλες οι διαγωνιζόμενες. Θεωρεί ότι το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν καλού μοντάζ και ότι δεν ακούγονται καλές ιστορίες. «Μίλησα με όλες τις γυναίκες που είδα στο ντοκιμαντέρ, ώστε να διασφαλίσω ότι είναι καλά και ότι πήραν και θετικά πράγματα. Οι συνθήκες εξάλλου έχουν αλλάξει, τους επιτρέπεται να γυρίσουν σπίτι τους. Έχουν περισσότερο έλεγχο και υπάρχουν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης», τόνισε η Robin Fleming στο Hollywood Reporter. Παρόλα αυτά, οι διαγωνισμοί ομορφιάς δεν παύουν να είναι αναχρονιστικοί θεσμοί που επιβραβεύουν τις γυναίκες επειδή έτυχε να γεννηθούν με συγκεκριμένη εμφάνιση.