UPDATE #NOW

«Ήμουν θύμα σεξισμού. Δεν επιστρέφω στην ομάδα»: Η ανακοίνωση της Τζένι Χερμόσο για την πίεση που δέχτηκε να πει ψέματα


Κλέλια Φατούρου

28 Αυγούστου 2023

«Ήμουν θύμα σεξισμού. Δεν επιστρέφω στην ομάδα»: Η ανακοίνωση της Τζένι Χερμόσο για την πίεση που δέχτηκε να πει ψέματα
Instagram/jennihermoso
Η απάντηση της ισπανικής ομάδας στην τοξικότητα της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου

Μία σπουδαία νίκη της ισπανικής γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου, ένα φιλί που μάς έκανε να ξεχάσουμε μία σημαντική στιγμή, και μία προσπάθεια να καλυφθεί ο ολοφάνερος σεξισμός ενός άντρα με εξουσία. Ο Λούις Ρουμπιάλες αρνήθηκε να παραιτηθεί και η γυναικεία ομάδα τον υποστήριξε. Από ό,τι φαίνεται, αναγκάστηκε να το κάνει.

Η Τζένι Χερμόσο είπε σε love stream ότι δεν της άρεσε το φιλί, αλλά δεν είχε και επιλογή. Λίγο μετά, υπερασπίστηκε τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας, αλλά τελικά αποφάσισε να πει την αλήθεια, μετά το βίντεο του Ρουμπιάλες, στο οποίο ζητά συγγνώμη αλλά αναφέρεται στην καταπληκτική σχέση που έχει με όλη την ομάδα, μέσα από ένα μακροσκελές post στο Instagram της ομάδας. Καταρχάς, ευχαρίστησε την ομάδα, τους fans, τα Μέσα και όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η απόκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Σε σχέση με αυτό που συνέβη σήμερα (το βίντεο του Ρουμπιάλες), αν και υπάρχουν κάποιες νομικές διαδικασίες στις οποίες δεν θέλω να εμπλακώ, νιώθω την ανάγκη να πω ότι τα λόγια του είναι εντελώς αναληθή και κομμάτι της καριέρας που χτίστηκε πάνω στη χειραγώγηση. Ούτε έγινε κάποια συζήτηση ούτε συναίνεσα στο φιλί. Δεν ήταν ευχάριστο για εμένα. Το συμβάν με σόκαρε εξαιτίας του περιεχομένου της γιορτής και όταν πέρασε ο χρόνος και κατάλαβα τι συνέβη, ένιωσα την ανάγκη να πω ότι κανείς δεν πρέπει να είναι θύμα μη συναινετικής συμπεριφοράς, ανεξαρτήτως περιβάλλοντος. Ένιωσα θύμα σεξιστικής συμπεριφοράς και απόλυτης ασέβειας».

Αποκάλυψε λοιπόν ότι της ζητήθηκε να γράψει ένα δελτίο Τύπου, είτε μόνη είτε ομαδικά, προκειμένου να υπερασπιστεί τον Ρουμπιάλες. Δεν το έκανε, προκειμένου να μην επισκιάσει την τεράστια επιτυχία της ομάδας. Συνέχισε να δέχεται πιέσεις από διαφορετικά πρόσωπα, όχι μόνο η ίδια, αλλά και ο στενός οικογενειακός της κύκλος.

«Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω πρακτικές επικοινωνίας ή αξιοπρέπειας, αλλά είμαι σίγουρη ότι ως παγκόσμιες πρωταθλήτριες, δεν αξίζουμε αυτή την κουλτούρα χειραγώγησης, ελέγχου και εχθρικότητας. Τέτοια συμβάντα μπαίνουν σε μία μακρά λίστα καταστάσεων που υπομένουμε εδώ και χρόνια. Είναι απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Επιμένει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το άτομο που της φέρθηκε με αυτόν τον τρόπο και ότι μιλά εξ ονόματος όλης της ισπανική ομάδας TMJ. «Πήρα την απόφαση να μην επιστρέψω στην ομάδα όσο οι συγκεκριμένοι ηγέτες βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνη. Σας ευχαριστώ». Και δεν ήταν μόνο η Χερμόσο. 81 αθλήτριες αρνούνται να επιστρέψουν. Η απάντηση της Ομοσπονδίας ήταν η νομική οδός, οπότε μάλλον η κατάσταση θα βρει λύση στο δικαστήριο.