Αφγανιστάν: Οι γυναίκες αυτοκτονούν για να μη ζήσουν στο καθεστώς των Ταλιμπάν
Κλέλια Φατούρου
29 Αυγούστου 2023
Το καλοκαίρι του 2021 όλα άλλαξαν για τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν στην εξουσία σήμαινε τα εξής: απαγόρευση στην εκπαίδευση και την εργασία και καταναγκαστικοί γάμοι. Μία ζωή που οδηγεί συνεχώς τις γυναίκες σε αυτοκτονία. «Είχα δύο επιλογές. Ή να παντρευτώ τον ξάδερφό μου που είναι εξαρτημένος από την ηρωίνη ή να αυτοκτονήσω. Επέλεξα το δεύτερο», διηγείται η 18χρονη Λατίφα* στον Guardian. Τελικά, δεν έδωσε τέλος στη ζωή της - προσπάθησε, ωστόσο. Όταν ξύπνησε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου περιτριγυρισμένη από γιατρούς και την οικογένεια της, της είπαν ότι ο ξάδερφός της εξαφανίστηκε όταν έμαθε για την απόπειρα αυτοκτονίας της. Τώρα ανησυχεί μήπως εκείνος επιστρέψει και λέει ότι αν το κάνει θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει ξανά.
Μπορεί η Λατίφα να είναι ακόμη εδώ, αλλά υπήρξαν αμέτρητες γυναίκες που αφαίρεσαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα δημόσια νοσοκομεία και τις κλινικές ψυχικής υγείας. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν τους απαγόρευσε φυσικά να δημοσιοποιήσουν τα στατιστικά στις αυτοκτονίες. Οι εργαζόμενοι στην υγεία όμως το έκαναν ιδιωτικά και το Αφγανιστάν είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες σε ποσοστά αυτοκτονιών.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την τρομακτική αύξηση των ποσοστών αυτών, συνδέοντάς τα ξεκάθαρα με τις απαγορεύσεις των Ταλιμπάν. «Το Αφγανιστάν βρίσκεται στο μέσο μίας κρίσης ψυχικής υγείας, η οποία προκλήθηκε από την κρίση των δικαιωμάτων των γυναικών» επισημαίνει η εκπρόσωπος των Γυναικών στα Ηνωμένα Έθνη, Άλισον Νταβίντιαν. «Είμαστε μάρτυρες μίας στιγμής, κατά την οποία γυναίκες και κορίτσια προτιμούν να αφαιρούν τη ζωή τους από το να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες».
Μέχρι το 2019, η επαρχία με τις περισσότερες αυτοκτονίες είναι η Νίμρουζ, γιατί εκεί είναι το σημείο με τις περισσότερες απόπειρες διαφυγής στο Ιράν. Όσοι αποτυγχάνουν, αυτοκτονούν. Και ήταν κυρίως άντρες. Τώρα, οι γυναίκες πεθαίνουν από απόγνωση, με την αυτοκτονία να θεωρείται ντροπιαστική και να κρατείται κρυφή. Ακόμα και εκείνες που ίσως σώζονταν, δεν μεταφέρονται σε νοσοκομεία.
Η 31χρονη Ρόγια* αυτοκτόνησε μετά από χρόνια ενδοοικογενειακής βίας. Παρόλο που οι γονείς της ήξεραν, δεν την έσωσαν. Όταν πέθανε, είπαν ότι ήταν χρόνια ασθένεια, εφόσον το Ισλάμ είναι κατά της αυτοκτονίας. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, 9 στις 10 γυναίκες στο Αφγανιστάν υπόκεινται σε κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Και ενώ είχαν ξεκινήσει προσπάθειες για την καταπολέμησή της, όλα χάθηκαν όταν ανέλαβαν την ηγεσία οι Ταλιμπάν
*Τα ονόματα έχουν αλλάξει από τον Guardian, για την προστασία της ανωνυμίας των γυναικών