UPDATE #NOW

Χόλιγουντ: Έληξε και επίσημα η απεργία των ηθοποιών – Επικυρώθηκε η συμφωνία με τα στούντιο


JTeam

6 Δεκεμβρίου 2023

Χόλιγουντ: Έληξε και επίσημα η απεργία των ηθοποιών – Επικυρώθηκε η συμφωνία με τα στούντιο
Splash News
Η επικύρωση της συμφωνίας βάζει και επίσημα τέλος στην απεργία που παραλήρησε το Χόλιγουντ 

Το συνδικάτο SAG-AFTRA ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι τα 78% των μελών του ψήφισαν υπέρ αυτής της νέας συμφωνίας με τα στούντιο, βάζοντας έτσι τέλος στην απεργία των ηθοποιών που διήρκησε 118 μέρες. Σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του συνδικάτου, Φραν Ντρέσερ σημείωσε πως «αυτή η σύμβαση είναι μια τεράστια νίκη για τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής για τη βιομηχανία», προσθέτοντας ότι πλέον «είναι μια χρυσή εποχή για το SAG-AFTRA και το συνδικάτο μας ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρό».

Από την πλευρά της, η Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), που αντιπροσωπεύει τα Netflix, Walt Disney και άλλα στούντιο, χαιρέτισε την επικύρωση αυτής της σύμβασης. «Με την ψήφο αυτή, η βιομηχανία και οι εργαζόμενοί της θα μπορέσουν να επανέλθουν δριμύτεροι», υπογράμμισε η AMPTP σε ανακοίνωσή της. Το συνδικάτο αναφέρει πως ψήφισε το 38% των μελών του.

Το συνδικάτο SAG-AFTRA δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει κυρίως για τους ηθοποιούς ένα ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για αποζημιώσεις και κέρδη και για πρώτη φορά, περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές προστασίας κατά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ηθοποιοί ξεκίνησαν την απεργία τους στις 14 Ιουλίου 2023, περίπου 2 μήνες μετά των σεναριογράφων. Μεταξύ άλλων, διεκδικούσαν καλύτερες αμοιβές και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.