WELL BEING

Η πιο σημαντική κίνηση μετά το μπάνιο για την υγεία του κόλπου σου


JTeam

26 Ιουλίου 2022

Η πιο σημαντική κίνηση μετά το μπάνιο για την υγεία του κόλπου σου
Pexels
Είναι πολύ απλό κι όμως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν το ξεχνάμε

Αν μετά από κάθε μπάνιο ή ντουζ σκουπίζεις πρόχειρα την ευαίσθητη περιοχή σου πριν ντυθείς, μπορεί να δημιουργήσεις στον εαυτό σου μεγαλύτερα θέματα. Σύμφωνα με το Office of Women’s Health στις ΗΠΑ, η κολπική καντιντίαση είναι ένα είδος μυκητίασης που δημιουργείται όταν ο μύκητας candida πολλαπλασιάζεται. Η κολπική μυκητίαση είναι πιο συχνή απ’ ότι νομίζουμε, καθώ το 75% των γυναικών θα την περάσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα συμπτώματα της συμπεριλαμβάνουν φαγούρα, αίσθημα καύσης και παχύρευστο κολπικό έκκριμα.

Το θετικό νέο είναι ότι η κολπική μυκητίαση ξεπερνάται εύκολα με αντιμυκητιασική αγωγή, αλλά υπάρχει ένας ακόμα ευκολότερος τρόπος να προληφθεί: αν μετά από κάθε μπάνιο ή ντουζ μάθεις να σκουπίζεις την ευαίσθητη περιοχή σχολαστικά. Οι μύκητες ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με υγρασία, οπότε αφιερώνοντας λίγο παραπάνω χρόνο στο σκούπισμα μετά το μπάνιο, μειώνεις σημαντικά το ρίσκο για μυκητίαση. Ειδικά το καλοκαίρι, που ο ιδρώτας, τα μαγιό που δεν έχουν στεγνώσει και άλλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να παίρνεις τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbial Cell το 2020, ο μύκητας candida αναπτύσσεται φυσικά στην ευαίσθητη περιοχή, αλλά δεν δημιουργεί προβλήματα γιατί συνυπάρχει με τους λακτοβάκιλλους, βακτήρια που ανταγωνίζονται τους μύκητες και δεν τους αφήνουν να εξαπλωθούν. Αν όμως στην περιοχή υπάρχει παραπάνω υγρασία, τότε η ισορροπία ανάμεσα στα βακτήρια και τους μύκητες διαταράσσεται.

Πέρα από το σωστό στέγνωμα της ευαίσθητης περιοχής, μπορείς επίσης να αλλάζεις το συντομότερο δυνατόν μετά από το κολύμπι ή την άσκηση, να προτιμάς βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγεις τα στενά ρούχα και τα προϊόντα καθαρισμού που μπορεί να επηρεάσουν το pH της περιοχής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.