WELL BEING

Το τρέξιμο καταστρέφει τα γόνατά μας: Μύθος ή Αλήθεια;


JTeam

4 Δεκεμβρίου 2024

Το τρέξιμο καταστρέφει τα γόνατά μας: Μύθος ή Αλήθεια;
Freepik
Αυτή η θεωρία για το τρέξιμο διαδίδεται όλο και περισσότερο. Τι απαντούν οι ειδικοί

Το τρέξιμο αποτελεί τον πιο απλό - μετά το περπάτημα - τρόπο για να γυμναστείς. Δεν χρειάζεται εξοπλισμό, απευθύνεται σε όλους και μπορείς να το κάνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς προγραμματισμό. Η σκέψη «φοράω φόρμες, πηγαίνω στο πάρκο και τρέχω» διαρκεί ένα λεπτό, συνεπώς μην το αναλύεις άλλο και σήκω από τον καναπέ. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα πως τα οφέλη για την υγεία σου είναι αμέτρητα.

Μία από τις θεωρίες που συχνά ακούν οι άνθρωποι που επιλέγουν το τρέξιμο ως μέθοδο γυμναστικής είναι ότι θα «καταστρέψουν τα γόνατά τους». Πρόκειται για μια ατάκα που διατυπώνεται συχνά, προκαλώντας δυσφορία στους ασκούμενους. Τι ισχύει τελικά; Είναι μύθος ή αλήθεια ότι τρέχοντας βλάπτεις τα γόνατά σου;

Jenny.Gr
Freepik

Το τρέξιμο βλάπτει ή όχι τα γόνατα

Ο Ρίτσαρντ Μπλάγκροβ, λέκτορας σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας και φυσιολόγος, τοποθετήθηκε επί του θέματος στον «Guardian», τονίζοντας πως αυτή η θεωρία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας μύθος. Όσοι θεωρούσαν ότι το τρέξιμο συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα έφτασε η στιγμή να αναθεωρήσουν, αφού σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που τρέχουν εμφανίζουν σπανιότερα σχετικά συμπτώματα από εκείνους που δεν ασχολούνται καθόλου με το τρέξιμο.

Σύμφωνα με το πόρισμα 25 μελετών, το χαλαρό τρέξιμο φαίνεται να λειτουργεί σαν εχθρός της οστεοαρθρίτιδας καθώς μεγαλώνουμε. Μπορεί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος να επηρεάζονται οι μύες και οι τένοντες, αφού προκαλείται μια μικρή βλάβη, ωστόσο στο τέλος όλη αυτή η διαδικασία τους ευνοεί, κάνοντάς του πιο δυνατούς.

Ο Ρίτσαρντ Μπλάγκροβ τονίζει πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με το τρέξιμο, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζουν μικροτραυματισμούς, ειδικά τον πρώτο καιρό της ενασχόλησής τους. Αυτό σχετίζεται κυρίως με την ένταση του τρεξίματος και τη διάρκεια. Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και σε όσους επιλέγουν το τένις ή τα βάρη για να γυμναστούν. Η άσκηση φέρνει αλλαγές στο σώμα μας, αν αυτές αυτές δεν μας προκαλούν έντονο πόνο, τότε δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Ο ειδικός αποκαλύπτει πώς μπορείς να προστατέψεις τα γόνατά σου από τραυματισμούς, ακολουθώντας μερικές απλές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές. Ξεκίνησε το τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό και αύξησε την ένταση σιγά - σιγά. Τρέξε με αργά, προτίμησε μικρότερες αποστάσεις και κάνε διαλείμματα μεταξύ των προπονήσεων. Άκου τις ανάγκες του σώματός σου και μην υπερβαίνεις τα όριά του. Κράτα ένα πρόγραμμα και είναι σίγουρο πως δεν θα αργήσεις να προσαρμοστείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.