WELL BEING FITNESS

#FitbyMike Ολική επαναφορά σε 3 μήνες για ένα υγιές σώμα


25 Φεβρουαρίου 2016

Ήρθε η ώρα επιτέλους να ξεκινήσεις. Το σκέφτεσαι από καιρό… Πλέον το έχεις πάρει απόφαση και Ναι σήμερα είναι η μέρα, που θα πατήσεις το μαγικό κουμπάκι και η προσπάθεια για ολική επαναφορά της υγείας αλλά και της εμφάνισης σου θα ξεκινήσει.

Δυστυχώς, εφόσον πάει καιρός από οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας, επιβάλλεται να φτιάξουμε ένα πλάνο προπονήσεων και διατροφής για το πώς θα κινηθούμε  μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε ότι κάνουμε να γίνει όχι μόνο γρήγορα αλλά με ασφάλεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Το πλάνο αυτό, φανταστείτε ότι πρέπει να είναι ο χάρτης για το δρόμο προς την επίτευξη των στόχων μας. Θα μας βοηθήσει να είμαστε εστιασμένοι, συνεπείς και  σταθεροί στο σκοπό μας.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

Πόσο  χρόνο μπορώ να διαθέσω και πόσες φορές την εβδομάδα;

Είναι ίσως  η σημαντικότερη απόφαση που πρέπει να πάρει κάποιος, ώστε να ξεκινήσει μια καλά οργανωμένη προετοιμασία για το εγχείρημα του. Για να υπάρξουν αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα , προσωπικά προτείνω τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα από 40-50 λεπτά άσκησης.

Τι είδους γυμναστική να ακολουθήσω; Τρέξιμο, CrossFit ,Γυμναστήριο, Pilates, Yoga;

Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που πραγματικά μπερδευόμαστε. Συνεπώς, έχουμε μια δύσκολη ερώτηση, που μπορεί να γίνει ευκολότερη, αρκεί να σκεφτούμε τα δεδομένα με απλή κοινή λογική. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ορίσουμε τι μας ευχαριστεί περισσότερο έναντι όλων των άλλων επιλογών που μπορούμε να έχουμε.

Για παράδειγμα: Μου αρέσει το τρέξιμο στο πάρκο ή στο γήπεδο της γειτονίας; Μου αρέσει να κολυμπώ στην πισίνα ή προτιμώ να πηγαίνω στο γυμναστήριο της περιοχής μου. Θέλω να δαπανήσω χρήματα για τον σκοπό αυτό ή προτιμώ να το κάνω ανέξοδα; Σίγουρα η παρακολούθηση της προπόνησής σας από καταρτισμένους γυμναστές- προπονητές, θα βοηθούσε παρά πολύ στο να επιτευχθούν οι στόχοι σας.

Προτείνω να επιλέξετε πάνω από  όλα , αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο. Σας κάνει δηλαδή να είστε ψυχολογικά καλά , να βλέπετε  εξέλιξη  και σίγουρα  δεν σας τραυματίζει.

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι;

Το κυριότερο  που χρειάζεστε,είναι όρεξη και αποφασιστικότητα. Σίγουρα, όμως,  κάποια extra πραγματάκια θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα καλό και άνετο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με αντικραδασμική  προστασία είναι must για να ξεκινήσετε. Ο ρουχισμός είναι σχετικός πάντα με την “φύση” της άσκησης που θα επιλέξετε και θα πρέπει να είναι άνετος. Στην περίπτωση που πάτε για jogging, τα ακουστικά σίγουρα θα σας βοηθήσουν να βγει η προπόνηση ευκολότερα, καθώς η μουσική θεωρείται ένα είδος «άτυπου ντόπινγκ». Μια καλή λίστα για τον MP3-Player όχι μόνο θα σας δώσει ρυθμό, αλλά θα σας κάνει να ξεχάσετε εν μέρει την κούραση σας και τελικά να παρατείνετε πολύ παραπάνω τον χρόνο άσκησης.

Πως θα σχεδιάσω το πλάνο διατροφής μου;   

Το φαγητό είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της συνολικής σου προσπάθειας. Ο αριθμός θερμίδων που λαμβάνεις καθημερινά, θα πρέπει να είναι σταθερός και όχι με αυξομειώσεις. Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα είναι αυτά που οδηγούν στο “Μπλοκάρισμα του μεταβολισμού” καθώς τον βάζουν σε μια διαδικασία “Safe Mode”. Ο οργανισμός μας με την ξαφνική μείωση πρόσληψης φαγητού αντιλαμβάνεται, ότι το περιβάλλον εκεί  έξω αρχίζει και γίνεται  “Δύσκολο” και πως η πιθανή ανεύρεση τροφής ίσως είναι  μια δύσκολη υπόθεση. Έτσι αναγκάζεται να ρίξει τον ρυθμό καύσης θερμίδων για να μπορέσει να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Καθημερινά λοιπόν προσπαθούμε να διατηρούμε μια σταθερή πρόσληψη θερμίδων πάντα από καλές και υγιεινές τροφές. Συνολικά προτείνω 4-5 μικρά γεύματα (συμπεριλαμβανόμενων και των σνακ), μπόλικο νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και σίγουρα καταγραφή να επαναπροσδιορισμός σε εβδομαδιαία βάση ανάλογα με την εξέλιξη που έχεις. Ένας ειδικευμένος έμπειρος διαιτολόγος θα σας βοηθούσε αρκετά στον σχεδιασμό.

Η επιμονή, η όρεξη και η αποφασιστικότητα που μπορεί να διαθέτετε είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα. Πάνω από όλα όμως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να είστε υγιείς, ακμαίοι και καλλίγραμμοι 12 μήνες τον χρόνο!

Info: CrossFit North Zone www.crossfitnorthzone.com Facebook Page

COACH Μιχάλης Μυλωνάκης: Ο Μιχάλης είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( τμήμα Σερρών) και Μεταπτυχιακού (MSc) από το Loughborough University της Αγγλίας. Το πάθος του για την γυμναστική ξεκίνα από τα μέσα της δεκαετίας του 90 σαν αθλητής στίβου στα 100 & 200 μέτρα με διακρίσεις τόσο σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του Fitness o Μιχάλης τα τελευταία 4 χρόνια δραστηριοποιείται αποκλειστικά με το Personal Training και το CrossFit. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ολυμπιακής άρσης βαρών, προπονητικής, μυϊκής ενδυνάμωσης, λειτουργικής προπόνησης και Personal Training τόσο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής CrossFit και κάτοχος των παρακάτω πιστοποιήσεων: CrossFit Level 2 Trainer CrossFit Level 1 Trainer CrossFit Mobility CrossFit Endurance Running CrossFit Weightlifting CrossFit Judges

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.