WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο βασικός λόγος που το eye contact είναι απαραίτητο σε όλες τις σχέσεις


JTeam

29 Μαρτίου 2022

Ο βασικός λόγος που το eye contact είναι απαραίτητο σε όλες τις σχέσεις
pexels/маргарита-архангельская
Γιατί το eye contact είναι τόσο σημαντικό

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κοιταζόμαστε στα μάτια όταν επικοινωνούμε; Η γρήγορη απάντηση είναι ότι δίνει ένταση στη στιγμή και δυναμώνει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων.

Το eye contact είναι ένας βασικός εξωλεκτικός τρόπος να επικοινωνείς και διευκολύνει τον τρόπο που απορροφάς και ακούς την πληροφορία. Όταν δεν κοιτάζεις τον άλλο, σημαίνει ότι νιώθεις αμηχανία, ντροπή ή βαρεμάρα με τον συνομιλητή σου. «Για κάποιους, το eye contact συμβαίνει εντελώς φυσικά, εύκολα και δημιουργεί μία ευκαιρία για σύνδεση, ενσυναίσθηση και εμπιστοσύνη», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Madeline Lucas.

Αυτή όμως η οικειότητα είναι ο λόγος που πολλοί τρομάζουν και το αποφεύγουν. Πριν φτάσεις εκεί, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα νιώθεις άνετα. Αν το ένστικτό σου σου λέει ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου δεν σου εμπνέει εμπιστοσύνη, ίσως αυτή η δυσκολία για eye contact να θέλει να σε προστατεύσει.

Η σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας

Έχουμε την τάση να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και βαρύτητα στις λέξεις και πώς θα τις πούμε, ενώ η γλώσσα του σώματος έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση. «Σύμφωνα με έρευνες, η οπτική επαφή προετοιμάζει τον οργανισμό σου να αποκτήσει ενσυναίσθηση, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και στους δύο». Όταν κοιτάζεις κάποιον στα μάτια, συμμετέχεις ενεργά στη συζήτηση κουνώντας το κεφάλι ή με εκφράσεις, ώστε να δείξεις ότι ακούς και ενδιαφέρεσαι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.