«Ο κανόνας 3», «Η Αρχή του Pareto», «Τεχνική Pomodoro», «Time Boxing». Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από τεχνικές και tips παραγωγικότητας που υπόσχονται να μας βοηθήσουν να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας όσο πιο σωστά για να εργαζόμαστε αποτελεσματικότερα;
Ο Ernest Hemingway ήταν παραγωγικός. Ξυπνούσε την αυγή κάθε πρωί και άρχιζε να γράφει αμέσως. Βοηθάει τους πάντες όμως να ρυθμίζουν τα ρολόγια τους τα ξημερώματα για να κάνουν δραστηριότητες που εκτοξεύουν την παραγωγικότητά τους;
Η επιστήμη έχει άλλη άποψη και καταρρίπτει, ευτυχώς, έναν- έναν τους μύθους της αυξημένης παραγωγικότητας.
Ξυπνώντας 4:00 το πρωί, εκτοξεύουμε την παραγωγικότητά μας
Υπάρχουν άπειρα άρθρα για το πώς να ξυπνάμε κάθε πρωί στις 4:00 και τι κερδίζουμε με αυτό. Σύμφωνα με άρθρο του 2016 που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, η θεωρία αυτή έχει πράγματι λογική αλλά ισχύει για όλους; Οι οδηγοί που χρειαζόμαστε αν θέλουμε να γίνουμε πρωινοί τύποι, είναι άπειροι αλλά πολλά άτομα λειτουργούν πολύ καλύτερα μεταμεσονύχτιες ώρες.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μας κάνουν μη παραγωγικούς αν ξυπνάμε κάθε μέρα από τόσο νωρίς και ο κυριότερος είναι βιολογικής φύσης. Ο ύπνος βελτιώνει την ικανότητά μας για να είμαι αποδοτικοί και όταν τον στερούμαστε, τα οφέλη μειώνονται.
Αν δεν κοιμόμαστε 7-9 ώρες καθημερινά, μειώνεται η συγκέντρωση, η μνήμη, η διάθεσή μας ενώ αυξάνεται το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Ξυπνώντας κάθε μέρα στις 4:00 το πρωί, σημαίνει ότι χάνουμε αναγκαίο ύπνο με αποτέλεσμα να γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί μες στη μέρα.
Σύμφωνα με έρευνα του National Sleep Foundation, όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, εκδηλώνουμε συμπτώματα σοβαρών προβλημάτων υγείας οπότε αν δεν έχουμε κάνει έναν καλό ύπνο, τότε τα επίπεδα της ενέργειάς μας θα είναι μειωμένα.
Το να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι, σημαίνει ότι είμαστε πιο παραγωγικοί
Όταν είμαστε στον χώρο εργασίας, θέλουμε να δείχνουμε πάντα "busy" γιατί μόνο έτσι θα καταλάβει ο υπεύθυνός μας ότι είμαστε παραγωγικοί. Το multitasking υπονομεύει πολλές φορές την παραγωγικότητα καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περιορισμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και μνήμης. Κάπως έτσι προκαλείται το burnout και αντί για παραγωγικότητα, καταλήγουμε να μην έχουμε καθόλου όρεξη για δουλειά.
Η παραγωγικότητα έχει να κάνει με την ποιότητα και όχι την ποσότητα και αυτό καταρρίπτει σίγουρα τη θεωρία του να είμαστε μονίμως busy.
Πρέπει να είμαστε πάντα χαρούμενοι στη δουλειά μας
Σύμφωνα με πολλούς, η παραγωγικότητα είναι συνδεδεμένη με τη χαρά. Όσο πιο χαρούμενοι είμαστε στο εργασιακό μας περιβάλλον, τόσο πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί γινόμαστε. Κατά πόσο αληθεύει όμως κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με έρευνες, όσοι υιοθετούν στην καθημερινότητά τους το «εργασία και χαρά», είναι περίπου 12% πιο παραγωγικοί.
Από την άλλη, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι όταν είμαστε μονίμως χαρούμενοι με τη δουλειά μας, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητά μας γιατί τις περισσότερες φορές πιέζουμε τον εαυτό μας να νιώθει συνεχώς καλά και να είναι ευδιάθετος στο εργασιακό του περιβάλλον με αποτέλεσμα να έρχονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάπως έτσι, δημιουργείται αυτό που λέγεται «τοξική θετικότητα».
H σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται
Αν θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και θα το καταφέρουμε. Επειδή η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται. Πρόκειται για ένα mantra που υιοθετείται από πολλούς αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Τα όρια ανάμεσα στην προσπάθεια και την ανταμοιβή είναι λεπτά στον εγκέφαλό μας γιατί όταν οι κόποι μας δεν αναγνωρίζονται, γεμίζουμε με άγχος και αρνητικά συναισθήματα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.