WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Guilt-tripping: Τα 6 σημάδια ότι κάποιος σου δημιουργεί συνέχεια τύψεις και πώς να το αποφύγεις


JTeam

16 Σεπτεμβρίου 2022

Guilt-tripping: Τα 6 σημάδια ότι κάποιος σου δημιουργεί συνέχεια τύψεις και πώς να το αποφύγεις
pexels
Πίσω από την πραγματικότητα του να νιώθουμε διαρκώς τύψεις, υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό κι επικίνδυνο κι έχει να κάνει με την προσπάθεια των άλλων να νιώθουμε έτσι

«Δεν βρίσκεις ποτέ χρόνο για μένα», «δεν περνάω καλά αν δεν είσαι μαζί μου»... Αυτές οι δύο φράσεις είναι πολύ χαρακτηριστικές ενός ατόμου που είναι χειριστικό απέναντί μας και προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο στη ζωή μας, κάνοντας μας να νιώθουμε τύψεις κάθε φορά που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε κάτι που επιθυμεί.

H μέθοδος, γνωστή ως "Guilt-tripping" σε μία σχέση, παρατηρείται όταν το ένα άτομο προσπαθεί να κάνει το άλλο να νιώσει άσχημα και κάπως έτσι ξεκινάει τη συναισθηματική χειραγώγηση, προκαλώντας του ντροπή και ενοχές. «Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν την ενοχή για να εκφράσουν την ενόχληση ή τη δυσαρέσκειά τους, ειδικά όταν κάτι τους αποτρέπει από το να μπορούν να εκφράσουν πώς αισθάνονται», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, Bobbi Banks στο Stylist.

«Μπορεί να είναι ο τρόπος για να εκφραστούν ο φόβος, ο εκνευρισμός, ο πόνος, η λύπη, η ανασφάλεια, η λαχτάρα και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν εκεί, φοβούνται τις συγκρούσεις και γι΄αυτό αποφεύγουν να μιλήσουν ευθεώς για κάτι», όπως προσθέτει. H Banks σημειώνει ωστόσο μεταξύ άλλων, πως η συγκεκριμένη μέθοδος είναι εντελώς χειριστική και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις, οδηγώντας σε αρνητικά συναισθήματα.

Πώς θα καταλάβεις εάν είσαι θύμα του "Guilt-tripping"

Σύμφωνα με την ειδικό, κάποιος που θέλει να σε κάνει να νιώθεις διαρκώς άσχημα και τύψεις, νιώθει υποδεέστερος, ανεπαρκής και αδύναμος κι έτσι θέλει με κάποιον τρόπο να σου ασκήσει έλεγχο. Συνήθως, ο τύπος αυτός εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στο εργασιακό σου περιβάλλον ή στις προσωπικές σου σχέσεις. Τα σημάδια για να καταλάβεις πότε προσπαθεί κάποιος να σε κάνει να νιώσεις τύψεις, είναι τα εξής:

1. Γίνεται σαρκαστικός και σου κάνει παθητικο-επιθετικά σχόλια.

2. Σε αγνοεί επιδεικτικά και θεωρεί πως «η σιωπή του είναι προς απάντησή σου».

3. Σου υπενθυμίζει συνέχεια πόσο σε έχει βοηθήσει στο παρελθόν και ότι «του ανήκεις».

4. Απορρίπτει κάθε σου προσπάθεια για ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ σας.

5. Κλαίει, ξεφυσάει, σταυρώνει τα χέρια. Χρησιμοποιεί γενικά όλα τα μη λεκτικά σημάδια επικοινωνίας για να σου δείξει ότι έχει εκνευριστεί μαζί σου.

6. Επαναλαμβάνει όλα τα παρελθοντικά σου λάθη, ακόμη κι αν είναι εντελώς άσχετα με την παρούσα κατάσταση.

Ακόμη κι αν αναγνώρισες στο πρόσωπο κάποιου, όλα ή μερικά από τα παραπάνω σημάδια, δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς πως προσπαθεί συνέχεια να σε κάνει να νιώθεις τύψεις κι ενοχές για πράγματα που δεν θα έπρεπε. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με τη Banks σε αυτή την περίπτωση, είναι να θέσουμε τα όριά μας και να επιδιώξουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι όλη αυτή η συμπεριφορά αντανακλά τη δυσκολία του άλλου ατόμου να εκφράζει με υγιή τρόπο τις ανάγκες του κι έτσι δεν είναι κάτι που αφορά εσένα. Όσο λιγότερο το παίρνεις προσωπικά, τόσο πιο εύκολα θα αποστασιοποιηθείς από αυτό. Θέσε ξεκάθαρα τα όριά σου και προσπάθησε να επικοινωνείς άμεσα. Αν δεις ότι τα όριά σου παραβιάζονται, καλύτερα να μείνεις μακριά». Μόνο έτσι θα προστατεύσεις τον εαυτό σου την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να αισθάνεσαι τύψεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.