WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι με τους οποίους η μητέρα σου ίσως και να έχει συμβάλλει στο άγχος σου


JTeam

26 Φεβρουαρίου 2023

5 τρόποι με τους οποίους η μητέρα σου ίσως και να έχει συμβάλλει στο άγχος σου
Γιατί κατανοώντας ορισμένες συμπεριφορές, μπορείς να τις βελτιώσεις/ διορθώσεις πολύ πιο εύκολα

Προφανώς και δεν θα κατηγορήσουμε τις μητέρες μας ή τους γονείς μας για τα δικά μας θέματα. Άλλωστε και εκείνοι «θύματα» των δικών τους γονέων είναι, και έπραξαν όπως θεωρούσαν καλύτερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα ξεκινούν από τη μητρική σχέση, η οποία είναι καθοριστική για τη ζωή ενός ατόμου. Και όσο καλύτερα κατανοούμε τα δικά τους «μοτίβα», τα οποία μας επηρεάζουν, τόσο πιο εύκολο θα μας είναι να κατανοήσουμε ορισμένες καταστάσεις και να τις αλλάξουμε ή τουλάχιστον να τις προσεγγίσουμε με πιο σωστό τρόπο.

Αν λάβουμε υπόψη τα λόγια της κλινική ψυχολόγου Julia Turovsky: «Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του άγχους, τόσο βιολογικά όσο και περιβαλλοντικά», τότε αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η μητέρα μας ή οι γονείς μας, να μας έχουν επηρεάσει στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα προβλήματα και τις καταστάσεις και επομένως το άγχος μας.

Είχε εμμονή με την τελειότητα

Αν για παράδειγμα, επιθυμούσε το σπίτι να είναι πάντοτε καθαρό και τακτοποιημένο οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας, αν ζητούσε πάντοτε εξαιρετικούς βαθμούς και τίποτα λιγότερο και αν γενικά την ενδιέφερε έντονα η «τέλεια εικόνα», τότε είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεσαι με το στρες, καθώς κάποιες φορές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποδέχεσαι τις καταστάσεις, γιατί δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. «Εάν η μητέρα σου απαιτούσε ή απαιτεί να είσαι αλάνθαστη σε όλα όσα δοκιμάζεις, και συμπεριφέρεται άσχημα σε περίπτωση που «αποτύχεις», μην εκπλαγείς αν κι εσύ στη συνέχεια αισθάνεσαι αγχωμένη όταν δεν είσαι «αψεγάδιαστη», δηλώνει και η Lindsay Kandra.

Δεν εμπιστευόταν καθόλου εύκολα τους άλλους ανθρώπους

Η εμπιστοσύνη και η πίστη, είναι δυο έννοιες που συνδέονται άμεσα με τον φόβο και επομένως το άγχος. Αν γενικά εκλαμβάνεις σε όλη σου τη ζωή, πως τίποτα και κανέναν δεν μπορείς να εμπιστευτείς (ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό), αυτό σημαίνει πως βρίσκεσαι συνέχεια «σε κατάσταση άμυνας ή κινδύνου», κάτι το οποίο ενεργοποιεί την γνωστή αντίδραση φόβου «πάλης ή φυγής» (fight or flight mode).

Δεν έχει έντονη αυτοπεποίθηση

Αν δεν την έχεις δει να νιώθει σίγουρη για τον εαυτό της και δεν έχεις λάβει από νωρίς αυτό το παράδειγμα και πρότυπο, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχεις πίστη στον εαυτό σου και να φοβάσαι να προχωρήσεις με δύναμη και αποφασιστικότητα στη ζωή. Χωρίς πίστη στον εαυτό σου ή χωρίς να έχεις μάθει από αυτοπεποίθηση, είναι πιθανό να στρεσάρεσε και να φοβάσαι ότι θα αποτύχεις σε πολλές πτυχές της ζωής σου.

Εκδήλωνε έντονα τις φοβίες της

Όλοι- μα όλοι έχουμε τις φοβίες μας και τις ανησυχίες μας. Χρειάζονται όμως και αυτές ένα μέτρο και έναν σωστό τρόπο διαχείρισης, τον οποίο πολλοί δεν έχουμε (έτσι και οι μητέρες μας). Αν έχεις παρατηρήσει τη μητέρα σου να χάνει συχνά την ψυχραιμία της και να πανικοβάλλεται, μπορεί να υιοθετήσεις και εσύ μια τέτοια στάση υποσυνείδητα, η οποία προκαλεί άγχος και αισθήματα φόβου.

Υποβάθμιζε ή δεν κατανοούσε τα συναισθήματα σου

Αυτή είναι μια πιο ιδιαίτερη περίπτωση, ενώ πολλές φορές μια μητέρα - νάρκισσος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Η θεραπεύτρια Julie Williamson, υποστηρίζει ότι «όταν οι γονείς μας υποβαθμίζουν ή απορρίπτουν τα συναισθήματά μας, εμείς θεωρούμε ότι διαπράττουμε κάποιο λάθος νιώθοντας αρνητικά συναισθήματα». Αυτή η αντίδραση, μπορεί να εξηγήσει γιατί αγχώνεσαι κάθε φορά που προσπαθείς να εκφραστείς ή γιατί νιώθεις την ανάγκη να προσπεράσεις τα συναισθήματα σου (κάτι το οποίο δεν είναι και ό,τι καλύτερο).

Πριν κλείσουμε, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως ακόμη και αν η μητέρα σου έκανε λίγο - πολύ όλα τα παραπάνω, αυτό δεν σημαίνει πως είσαι έρμαιο της μοίρας σου. Αλλά αντιθέτως, υπάρχουν όλα τα εφόδια (κυρίως μέσω της ψυχοθεραπείας) για να αναγνωρίσεις λάθος νοοτροπίες ή «μοτίβα συμπεριφοράς» και να τα αντικαταστήσεις με πιο υγιή. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχάσεις να δείξεις λίγη παραπάνω αγάπη στη μητέρα σου, και τους γονείς σου για όλα όσα έχουν κάνει για σένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.