WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που ακούς sad μουσική, ακόμα κι όταν είσαι σε ευτυχισμένη σχέση


Κλέλια Φατούρου

7 Μαρτίου 2023

Ο λόγος που ακούς sad μουσική, ακόμα κι όταν είσαι σε ευτυχισμένη σχέση
Γιατί μάς αρέσει να ακούμε θλιμμένα τραγούδια, ενώ είμαστε καλά;

Αν ο έρωτας ήταν soundtrack, θα ήταν σίγουρα κάτι θλιμμένο. Ακόμα κι αυτός που είναι αμοιβαίος και οδηγεί σε χαρά, θα σε κάνει να βάλεις τα ακουστικά σου και να ακούσεις ό,τι μπαλάντα έχεις σε Celine Dion (όχι εγώ, μια φίλη μου).

Και εντάξει, αν μιλάμε για χωρισμό, είναι απολύτως δικαιολογημένο. Τι γίνεται όμως όταν είμαστε μια χαρά χαρούμενοι και κανένα σύννεφο δεν σκιάζει την ευτυχία μας; Γιατί μάς αρέσει να ακούμε sad μουσική;

Εντοπίζουμε βαθύτερα συναισθήματα

Η μουσική γίνεται το εργαλείο για να έχουμε πρόσβαση στα πιο βαθιά και έντονα συναισθήματά μας. Και όσο πιο θλιμμένη η μουσική, τόσο το καλύτερο. Ας το σκεφτούμε απλά. Ακόμα και το κλάμα που προκαλεί η μουσική εξαιτίας των συναισθημάτων, μάς βοηθά να εκτονωθούμε κι αυτό μπορεί να είναι αρκετό.
«Οι άνθρωποι θέλουν να βιώνουν αυτό που νιώθουν με ένταση και η μουσική γίνεται σαν background των σκέψεών τους. Επίσης, δεν γίνεται να νιώθεις μόνο χαρά. Ακόμα και τα χαρούμενα ζευγάρια ζουν με ένα συναίσθημα, σαν να είναι πληγωμένοι», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Christene Lozano.

Δεν αφορούν όλα τις ερωτικές σχέσεις

Αν ακούς sad τραγούδια, δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τους φίλους, την οικογένεια ή οτιδήποτε σου προκαλεί λύπη. Και η μουσική σε βοηθά να επεξεργαστείς αυτά που νιώθεις.

Αποκτάς μεγαλύτερη ενσυναίθηση

Χώρισε η κολλητή σου; Ακούγοντας μουσική, νιώθεις να συνδέεσαι περισσότερο μαζί της γιατί έρχονται στην επιφάνεια δικές σου παλιές εμπειρίες. Εκτός του ότι τις επεξεργάζεσαι γιατί πλέον τις βλέπεις διαφορετικά, κατανοείς πολύ καλύτερα αυτό που συμβαίνει στους άλλους γύρω σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.