WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 4 βήματα για να αντιμετωπίσεις τους ναρκισσιστές συναδέλφους σου


JTeam

29 Μαρτίου 2023

Τα 4 βήματα για να αντιμετωπίσεις τους ναρκισσιστές συναδέλφους σου
pexels
Ένας χρήσιμος οδηγός για να διαχειριστείς τους "office psychos"

Περίπου το 1-4% του πληθυσμού έχει έλλειψη ενσυναίσθησης, χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη κι εγωκεντρισμό. Αυτά είναι τα κυριότερα σημάδια της ψυχοπάθειας και αρκετές έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό της συγκεκριμένης διαταραχής στους CEOs, αγγίζει το 20%.

Ξέρουμε ότι δεν χρειάζεσαι τα στατιστικά και την επιστήμη για να ξεχωρίσεις ένα τέτοιο άτομο. Οι πιθανότητες να συναντήσεις μια προσωπικότητα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά στον εργασιακό σου χώρο, ή έναν κρυφό (ή μη) ναρκισσιστή, είναι πολλές.

Dark personalitites: Πώς να τις αναγνωρίσεις στον χώρο που δουλεύεις

Η σκοτεινή τριάδα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ναρκισσισμού, του Μακιαβελισμού και της Ψυχοπάθειας.

Ονομάζονται «σκοτεινά» λόγω των κακών συμπεριφορών τους. Υπάρχουν πολλά τεστ που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν τέτοιες προσωπικότητες κυκλοφορούν στο εργασιακό σου περιβάλλον αλλά το πιο σημαντικό είναι να μάθεις τον σωστό τρόπο για να τους διαχειρίζεσαι στην καθημερινότητά σου.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις «σκοτεινές προσωπικότητες»

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του πανεπιστημίου του New Hampshire, Cinthia Beccacece Satornino, η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας της στη διερεύνηση τέτοιων προσωπικοτήτων, υπάρχουν 4 πολύ συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν θες να μάθεις να συνυπάρχεις ομαλά μαζί τους στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον.

1. Κράτα μια επιφύλαξη με τις πρώτες εντυπώσεις

Το να δουλεύεις με έναν ναρκισσιστή, καταλήγει σε εφιάλτη αλλά ποτέ δεν δείχνει από την αρχή ποιος είναι πραγματικά. Δίνει πολύ καλές πρώτες εντυπώσεις και σε κερδίζει με το χιούμορ του. Καλό είναι να διατηρήσεις τις επιφυλάξεις σου και να μην παρασυρθείς από την καλή πρώτη εικόνα γιατί σύντομα όλο αυτό θα αλλάξει.

2. Προσπέρασέ τους στο «παιχνίδι» που παίζουν

Αν συνεργάζεσαι με κάποιον που πιστεύεις ότι έχει «σκοτεινές» προθέσεις, είναι σημαντικό να το «επικοινωνήσεις». Μίλα για τους προβληματισμούς σου σε συναδέλφους που εμπιστεύεσαι χωρίς η συζήτηση να πάρει τη μορφή κουτσομπολιού, χρησιμοποίησε συγκεκριμένα περιστατικά και ζήτα συμβουλές.

3. Μην κάνεις τον ψυχολόγο

Ο στόχος σου πρέπει να είναι ένας: να ελαχιστοποιήσεις το δράμα που ζεις με μια τέτοια προσωπικότητα. Μην προσπαθείς να κάνεις διαγνώσεις, εστίασε σε «σκοτεινές» συμπεριφορές που παρατηρείς και προσπάθησε να απαντήσεις με πράξεις κι όχι προσπαθώντας να ανακαλύψεις τι κρύβεται πίσω από αυτές.

4. Μοιράσου τις δικές σου (τρομακτικές) εμπειρίες

Μια «σκοτεινή προσωπικότητα» είναι από τη φύση της χαρισματική οπότε πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να σε υπονομεύει. Μίλα ανοιχτά για τις συμπεριφορές που καλείσαι να αντιμετωπίσεις και μη μένεις στη σιωπή γιατί αυτή τρέφει όλο αυτό το σκοτάδι που κουβαλούν πάνω τους τέτοια άτομα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.