WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική νοημοσύνη: 7 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλό EQ


JTeam

17 Οκτωβρίου 2023

Συναισθηματική νοημοσύνη: 7 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλό EQ
pexels
Αν έχεις υψηλό EQ, τότε ξέρεις πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά

H συναισθηματική μας νοημοσύνη (EQ) είναι πολύ πιο ισχυρή, σύμφωνα με τους ειδικούς, από το IQ και μπορεί να γίνει φανερή από τη γλώσσα του σώματός μας, μέχρι τις λέξεις που επιλέγουμε. Τα στοιχεία είναι εκεί και το μόνο που χρειάζεται, είναι να τα παρατηρήσει κανείς.

Ξέρουν να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους πέρα από το να υπερηφανεύονται για τα δυνατά τους σημεία. Αυτό απορρέει φυσικά από την έντονη αυτοπεποίθηση που είναι χαρακτηριστικό των ατόμων με συναισθηματική νοημοσύνη. Ποιες είναι όμως τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους;

7 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλό EQ

1. Έχουν αυτοέλεγχο

Ό, τι κι αν συμβεί στη ζωή τους, δεν ξεφεύγουν ποτέ αφού έχουν πάντα αυτοέλεγχο. Διαχειρίζονται τόσο καλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και δεν τα καταπιέζουν ποτέ. Τα εκδηλώνουν στη σωστή στιγμή, τους δίνουν χώρο και μετά τα αφήνουν να κάνουν τον κύκλο τους.

2. Επικοινωνούν αποτελεσματικά

Τα άτομα με υψηλό EQ, ξέρουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Χρησιμοποιούν πολύ τα μη λεκτικά μέσα όπως τη γλώσσα του σώματός τους, και διαχειρίζονται τα πάντα με ηρεμία.

3. Ξέρουν να θέτουν όρια

Όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, δεν λένε σε όλα ναι. Ξέρουν καλά τα όρια τους για να προστατεύουν την ψυχική τους ηρεμία. Διαχειρίζονται σωστά κάθε κατάσταση και ξέρουν πότε πρέπει να κάνουν διάλειμμα όταν νιώθουν υπερφορτωμένοι.

4. Δέχονται την κριτική

Τα άτομα αυτά δεν φοβούνται να δεχτούν την κριτική. Παραδέχονται τα λάθη τους και χρησιμοποιούν τα λόγια των άλλων προς βελτίωση δική τους.

5. Δεν φοβούνται την αποτυχία

Η αποτυχία δεν τους τρομάζει, ξέρουν ότι κι αυτή είναι μέρος της ζωής και είναι ένα στοιχείο που τους εξελίσσει. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και προχωρούν μπροστά, μεταμορφώνοντάς τα σε επιτεύγματα.

6. Διψούν για γνώση

Δεν σταματούν να μαθαίνουν νέα πράγματα και να ανακαλύπτουν διαρκώς τον κόσμο. Οι νέες ιδέες είναι το καλύτερο τους όπως και η διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων.

7. Κάνουν πολλή δουλειά με τον εαυτό τους

Τα άτομα με υψηλό EQ κάνουν ασταμάτη δουλειά με τον εαυτό τους για να γίνονται όλο και καλύτεροι. Δεν σταματούν ποτέ να κάνουν τα πάντα για να βελτιώνονται και να γίνονται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.