WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις ξεκινούν ως φιλίες σύμφωνα με νέα έρευνα


The Jennettes

21 Ιουλίου 2021

date
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη ότι η αγάπη συνήθως πηγάζει από το πάθος, μια νέα μελέτη βρίσκει ότι τα δύο τρίτα των ρομαντικών σχέσεων ξεκινούν ως μακροχρόνιες φιλίες.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη ότι η αγάπη συνήθως πηγάζει από το πάθος, μια νέα μελέτη βρίσκει ότι τα δύο τρίτα των ρομαντικών σχέσεων ξεκινούν ως μακροχρόνιες φιλίες.

Αν και δύο φίλοι να γίνονται εραστές και να οδηγούνται τελικά σε σχέση είναι συχνό φαινόμενο, έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη, σύμφωνα με την Danu Stinson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Victoria στη Βρετανική Columbia του Καναδά.

Η Stinson μελετούσε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων για 20 χρόνια και παρατήρησε με την πάροδο των ετών ότι πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι δημιούργησαν ρομαντικούς δεσμούς με φίλους που γνώριζαν αρκετό καιρό. Άρχισε λοιπόν, να θέτει την ερώτηση, «Ήσασταν φίλοι με τον σύντροφό σας προτού εμπλακείτε ερωτικά;».

«Πολύ λίγες μελέτες εξετάζουν πραγματικά την έναρξη μίας ερωτικής σχέσης μέσα από τη φιλία, παρά την παρατήρησή μας ότι είναι η πιο κοινή μορφή έναρξης σχέσεων», δήλωσε η Stinson. Περίμενε βέβαια οι σχέσεις που προκύπτουν από φιλίες να είναι συχνές, αλλά την εξέπληξε το πόσο κυριάρχησαν στην έρευνα. Μάλιστα ήταν κάτι που παρέμενε σταθερό σε όλες τις ηλικίες και τις εθνοτικές ομάδες.

jenny.gr

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science, περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές μελέτες για την έναρξη των ερωτικών σχέσεων.

Οι δύο πρώτες μελέτες ανέλυσαν δημοφιλή περιοδικά και εγχειρίδια και διαπίστωσαν ότι η υπάρχουσα βιβλιογραφία για την έναρξη μίας σχέσης επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο «ρομαντισμό που πυροδοτείτε μεταξύ δύο ξένων» και παραβλέπει σε μεγάλο βαθμό το «ρομαντισμό που αναπτύσσεται μεταξύ φίλων».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση επτά μελετών του εργαστηρίου τους με φοιτητές πανεπιστημίου και ενήλικες όλων των ηλικιών, αποτελούμενες από σχεδόν 1.900 άτομα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαδικτυακές μελέτες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2002 και 2020 για άλλους σκοπούς και τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν την ανάλυση προήλθαν από δημογραφικές πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες.

jenny.gr

Αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι το 66% των ζευγαριών ξεκίνησαν ως φίλοι, πολλά από αυτά μάλιστα προέκυψαν από μακροχρόνιες φιλίες που εκτείνονταν για αρκετούς μήνες ή χρόνια.

Στην τελική μελέτη, η οποία εξέτασε μόνο 300 φοιτητές πανεπιστημίου, το «στάδιο της φιλίας» διαρκούσε περίπου 22 μήνες κατά μέσο όρο πριν πάρει ερωτική τροπή. Σχεδόν το ήμισυ αυτού του δείγματος είπε μάλιστα, ότι προτιμά οι σχέσεις να ξεκινούν από φιλίες. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος δεν εισήλθε σε μία φιλία με την πρόθεση μιας ερωτικής σχέσης.

jenny.gr

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι LGBTQ συμμετέχοντες σημείωσαν ακόμη υψηλότερα ποσοστά στην έναρξη ερωτικών σχέσεων μέσω φιλίας από ό, τι οι ετεροφυλόφιλοι, αν και οι συγγραφείς είχαν πολύ μικρότερο ποσοστό LGBTQ συμμετεχόντων στις δύο τελευταίες μελέτες.

«Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τις προκαταλήψεις τους σχετικά με τις σχέσεις που συχνά προέρχονται από τα κυρίαρχα σενάρια ραντεβού του πολιτισμού μας. Τα σενάρια γνωριμιών λένε ότι θα συναντήσεις κάποιον και θα σε χτυπήσει μία αστραπή. Νομίζω ότι αν πιστεύεις πραγματικά σε αυτό το σενάριο γνωριμιών, τότε είναι δύσκολο να φανταστείς μια άλλη κατάσταση, όπου έρχεσαι πιο κοντά με έναν φίλο και ξεκινάς μια ρομαντική σχέση», δήλωσε η Stinson.

jenny.gr

Ένα πρόσθετο εύρημα ήταν ότι οι γραμμές μεταξύ φιλίας και σχέσεων δεν είναι τόσο σαφείς όσο πιστεύουν ορισμένοι. Από τα παντρεμένα ζευγάρια στη μελέτη, τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι ήταν φίλοι πριν γίνουν ζευγάρι και πολλά από τα ζευγάρια δήλωσαν επίσης ότι ήταν «Friends with benefits» ή φίλοι που είχαν σεξουαλικές σχέσεις πριν αποφασίσουν να δεσμευτούν.

«Αγκαλιάζονται γύρω από τη φωτιά, κάνουν ταξίδια μαζί, γνωρίζουν τους φίλους τους στην οικογένειά τους, αλλά είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αυτές είναι φιλικές σχέσεις. Με κάνει πραγματικά να σκεφτώ τον ορισμό που έχουμε για τη φιλία και τον ρομαντισμό, και πώς αυτά τα πράγματα διαφέρουν, και μου αρέσει το πόσο ασαφή είναι όλα αυτά» συμπέρανε η Stinson.

Δείτε ακόμη: Οι ειλικρινείς αντιδράσεις γυναικών στο άκουσμα της έκφρασης «είσαι πολύ όμορφη»

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.