WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να μην τρώω υδατάνθρακες για μια εβδομάδα και δείτε τι μου συνέβη


11 Αυγούστου 2016

carbs.jpg

Η τρέλα με τις δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες δεν δείχνει να σταματάει. Τα ζυμαρικά είναι απαγορευμένα. Το ψωμί είναι το κόκκινο πανί για όσους κάνουν δίαιτα, γι αυτό και αποφεύγουν όλες τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι ότι την απάντηση τη γνωρίζω ήδη, παρόλα αυτά είναι τελείως διαφορετικό όταν διαβάζεις απλώς κάτι στα επιστημονικά κείμενα και εντελώς διαφορετικό όταν το βιώνεις. Έτσι αποφάσισα να κόψω μαχαίρι τους υδατάνθρακες για μια εβδομάδα. Και δεν εννοώ μόνο το ψωμί και τα ζυμαρικά, αλλά ό,τι περιέχει τον «ένοχο» για όλους υδατάνθρακα. Εξάλλου για όλα μας τα κιλά αυτός φταίει, έτσι δεν είναι;

Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω τα μακαρόνια, είτε σκέτα είτε με σάλτσα και αυτό με δυσκόλεψε πολύ στο συγκεκριμένο «πείραμα». Εκτός όμως από τη συνεχόμενη επιθυμία να φάω έστω μια μικρή φέτα ψωμί –έμεινα βράχος και δεν υπέκυψα- είχα και άλλα συμπτώματα, για τα οποία γνώριζα αλλά δεν φαντάστηκα ότι συμβαίνουν τόσο γρήγορα.

Καταρχάς ένιωθα μια απίστευτη ατονία. Σηκωνόμουν το πρωί και ήμουν κουρασμένη, δεν είχα όρεξη για τίποτα. Όμως δεν παραξενεύτηκα, αφού είναι γνωστό ότι το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη από ενέργεια και η νούμερο ένα πηγή καυσίμου είναι οι υδατάνθρακες. Χωρίς αυτούς τα κύτταρα αποδυναμώνονται και δεν αποδίδουν σωστά. Εάν όμως καταναλώνουμε δημητριακά ολικής άλεσης, παίρνουμε γλυκόζη και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα η ενέργεια μας να είναι στο φουλ. Τελικά το σώμα μου σιγά σιγά προσαρμόστηκε και δεν ένιωθα τόσο άσχημα, όμως εξακολουθούσα και αισθανόμουν ότι μου έλειπε η βασική πηγή ενέργειας.

Η ατονία ήταν ένα μόνο από τα συμπτώματα που αντιμετώπισα, γιατί το χειρότερο ήταν η ασθενής μνήμη. Δεν το πίστευα ότι θα συμβεί αλλά συνέβη. Μην φανταστείτε ότι έπαθα και Αλτσχάιμερ, αλλά όσο περνούσαν οι μέρες παρατηρούσα ότι ξεχνούσα πράγματα. Δεν θυμόμουν που είχα αφήσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τις σημειώσεις μου για τη δουλειά. Και το πιο άσκημο; Όταν έφτανα στο γραφείο μου έπαιρνε πολύ χρόνο για να οργανώσω τις σκέψεις μου και πραγματικά έκανα μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρωθώ. Όσο περνούσαν οι μέρες τόσο ένιωθα ότι δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί όταν έβαλα και πάλι τους σύνθετους, όχι τους απλούς (πατατάκια, μπισκότα, κέικ κτλ.) υδατάνθρακες στη διατροφή μου, παρατήρησα μια τεράστια βελτίωση.

Στρες και άγχος. Είχα και πριν το «πείραμα» στρες λόγω του πιεσμένου προγράμματος στη δουλειά, όμως όταν έκοψα τους υδατάνθρακες, διπλασιάστηκε. Ένιωθα πιεσμένη και είχα συνέχεια νεύρα. Ο λόγος για όλα αυτά ήταν απλός: η διατροφή που ακολουθούσα ήταν πολύ περιοριστική και με καταπίεζε. Αν το σώμα στερείται μια τροφή που λαχταρά, κατά πάσα πιθανότητα θα στρεσαριστεί, αυτό συνέβη και σε έμενα. Αν όμως καταναλώνουμε τα πάντα με μέτρο, θα έχουμε λιγότερο άγχος και μια υγιής ζωή χωρίς το συναίσθημα της στέρησης.

Και έφτασε η στιγμή που οι περισσότερες περιμέναμε με αγωνία. Έχασα κιλά μετά από όλο αυτό το εγχείρημα ή όλα πήγαν στράφι; Αφού πέρασε όλη η εβδομάδα στέρησης υδατανθράκων, ανέβηκα στη ζυγαριά και διαπίστωσα ότι είχα χάσει ενάμιση κιλό. Σίγουρα σκέφτεστε ότι βρήκατε επιτέλους την ιδανική δίαιτα. Μην βιάζεστε, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Δυστυχώς θα σας απογοητεύσω, διότι μόλις ξεκίνησα να τρώω φυσιολογικά, τα κιλά που είχα χάσει τα πήρα πάλι πίσω. Και σας διαβεβαιώνω δεν έτρωγα πολύ, αντιθέτως ακολουθούσα μια υγιεινή διατροφή. Ο λόγος που έφτασα στο αρχικό μου βάρος ήταν ο εξής: Από τη στιγμή που κόψετε τους υδατάνθρακες, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι το πόσο γρήγορα, ακόμα και μαγικά, το βάρος σας θα μειωθεί. Όμως, στη πραγματικότητα δεν έχετε χάσει λίπος, αλλά υγρά. Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο φέρνει τέσσερις φορές το βάρος τους σε νερό. Άρα, μόλις σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποθήκες γλυκογόνου, με αποτέλεσμα να χάνετε αρκετό βάρος σε νερό. Τα κιλά αυτά δεν είναι πραγματικά, γι αυτό και τα παίρνετε πολύ γρήγορα πίσω.

Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι σήμερα πλέον οι ειδικοί δεν προβληματίζονται τόσο, για το εάν όλες αυτές οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες καταφέρνουν εντέλει να μειώσουν το σωματικό βάρος. Αλλά ανησυχούν ότι προωθούν τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, ότι μπορεί να μειώσουν την οστική πυκνότητα και να επιδεινώσουν τα νεφρικά προβλήματα. Ο οργανισμός χρειάζεται μια ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων για να λειτουργήσει σωστά, η οποία είναι τα 150 γραμμάρια ημερησίως. Κάτω από αυτή την ποσότητα διαταράσσεται η μεταβολική λειτουργία και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών.

Η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να απαγορεύεται σε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Καλό είναι να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες μορφές και να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα φρούτα, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο μαύρο ψωμί και ρύζι. Ανεξάρτητα όμως, από το διατροφικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε, ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς ακρότητες. Αυτό σημαίνει να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα μπορείτε να το ακολουθείτε για πολύ καιρό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.