WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να χάσετε κιλά μετά την ηλικία των 40


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαΐου 2017

stocksnap-p6llnstryw-1.jpg

Δημιουργήστε έλλειμμα

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα 40 δεν μπορείτε να τρώτε το ίδιο με όταν ήσασταν 20 και επίσης δεν γίνεται να χάνετε με την ίδια ευκολία τα κιλά. Γι αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, που σημαίνει να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Όμως επειδή σε αυτή τη δεκαετία ο μεταβολισμός σας αρχίζει να επιβραδύνεται, είναι σημαντικό να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα και φυσικά να μειώσετε τις ποσότητες φαγητού.  

Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Είναι μια συμβουλή που την έχετε ακούσει πολλές φορές, που όμως στην ηλικία των 40 αποτελεί προτεραιότητα. Σε κάθε σας γεύμα να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με λαχανικά και να τρώτε φρούτα ως σνακ. Αυτές οι τροφές τείνουν να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερο λίπος και θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Επίσης οι φυτικές ίνες που περιέχουν σας βοηθάνε να νιώθετε χορτάτες ακόμα και αν τρώτε λιγότερο.

Μη φοβάστε τα καλά λιπαρά

Το καλό λίπος που παίρνουμε από τις τροφές (αβοκάντο, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια) είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των ορμονών, ειδικά όταν φτάνουμε την ηλικία των 40. Μας βοηθάει στο αίσθημα κορεσμού και παρέχει τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Προσοχή να αποφεύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα.

Επικεντρωθείτε περισσότερο στο τι τρώτε

Όταν είστε απασχολημένες με τη δουλειά, τα παιδιά και το σπίτι βάζετε σε δεύτερη μοίρα το φαγητό και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε λίγο περισσότερο στην ποσότητα αλλά και στο χρόνο που κάνετε για να καταναλώσετε το φαγητό σας. Προσπαθήστε να μην τρώτε πρόχειρο φαγητό και να μασάτε πολλές φορές τις μπουκιές.

Αυξήστε τη μυϊκή μάζα

Μετά τα 30 και κυρίως μετά τα 40 έτη αρχίζουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη υπόθεση την απώλεια κιλών. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δυναμώσετε τους μύες μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Κάνετε τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα ασκήσεις ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με αερόβια προπόνηση.

Μειώστε το άγχος

Σταματήστε να αγχώνεστε με το παραμικρό. Το στρες επιβραδύνει το μεταβολισμό και δυσκολεύει την απώλεια βάρους. Δοκιμάστε τη γιόγκα, το διαλογισμό, διαβάστε ένα βιβλίο ή απλά πηγαίνετε έναν περίπατο με σκοπό να ανακουφιστείτε από το στρες της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης: 4 τεχνικές για να αποβάλλετε το άγχος

Κάντε έναν ορμονικό έλεγχο

Εάν κάνετε όλα τα παραπάνω αλλά δεν χάνετε με τίποτα τα περιττά κιλά, τότε ίσως θα πρέπει να κάνετε έναν ορμονικό έλεγχο. Εξάλλου είναι γνωστό ότι όσο οι γυναίκες πλησιάζουν τα 40 τόσο οι ορμόνες αρχίζουν να αλλάζουν και όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει το βάρος μέχρι και τη ψυχολογία.

Τέλος αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η δεκαετία των 40 είναι η καλύτερη περίοδος για όλες τις γυναίκες. Να έχετε υπομονή και να βάζετε εφικτούς στόχους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.