WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μικρά μυστικά για να βελτιώσετε την πέψη και να νιώθετε ευεξία


4 Ιουνίου 2017

picnic-summer-plan-1.jpg

Μαγειρεύετε στο σπίτι. Ο  προβληματισμός σχετικά με το γεύμα, η οπτική επαφή με το φαγητό και η μυρωδιά των αρωμάτων, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θα προετοιμάσουν όλο σας το σώμα για την πέψη, διότι θα εκκριθούν εκ των προτέρων, τα πεπτικά υγρά και ένζυμα, που θα διασπάσουν τη τροφή. Απλά σκεφτείτε, πόσο σάλιο εκκρίνεται όταν μυρίζετε το αγαπημένο σας φαγητό.

Μασάτε καλά το φαγητό σας. Η διαδικασία της πέψης ξεκινά από το στόμα, για αυτό και η διαδικασία της μάσησης είναι πολύ σημαντική. Όταν μασάτε καλά το φαγητό σας το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αναμιγνύετε με τα ένζυμα της σιέλου, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η πέψη.

Καταναλώστε μικρότερα γεύματα. Τα μικρά και συχνά γεύματα δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και μειώνουν τις πιθανότητες να νιώθετε πρήξιμο μετά το φαγητό. Προτιμήστε να τρώτε 3 με 4 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Μην τρώτε όταν είστε πολύ αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Το χρόνιο στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μειώνουν την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος και τα επίπεδα της εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α (SIgA), ένα αντίσωμα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία του γαστρεντερικού σωλήνα. Και επειδή μια κακή πέψη οδηγεί σε μείωση των θρεπτικών συστατικών και στη συνέχεια αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διαχείριση του άγχους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Εάν την ώρα του φαγητού νιώθετε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, αφιερώστε λίγα λεπτά για να αναπνεύσετε βαθιά ή να ασκήσετε άλλες τεχνικές χαλάρωσης και μετά αρχίστε το γεύμα σας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.