WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που επιβραδύνουν το μεταβολισμό


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιουλίου 2017

2-col-6-20-17-new-mu-1497993714.jpg

1. Κάνετε αυστηρές δίαιτες. Κάθε φορά που μειώνετε τις θερμίδες περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, επιβραδύνεται και ο μεταβολισμός. Ενώ αν ακολουθείτε μια σταδιακή στρατηγική απώλειας βάρους βοηθάτε στο να κρατάτε το μεταβολισμό σας ενεργό. Ένας καλός κανόνας είναι η θερμιδική μείωση να μην υπερβαίνει τις 500 θερμίδες την ημέρα, με σκοπό να χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα.

2. Έχετε άγχος. Το χρόνιο στρες επιβραδύνει το μεταβολισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που αναστέλλει ένα συγκεκριμένο ένζυμο το οποίο απαιτείται για τη διάσπαση του λίπους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν άγχος παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, η οποία συμβάλλει στην αποθήκευση του λίπους. Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το στρες επιβραδύνει το μεταβολισμό και κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Διαβάστε επίσης: Πώς το άγχος και το στρες επηρεάζουν τη γονιμότητα

3. Δεν γυμνάζεστε σωστά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού. Όμως νέα έρευνα δείχνει ότι όταν σηκώνετε βάρη η ιδανική στρατηγική είναι να κάνετε παύσεις μεταξύ των σετ, γιατί έτσι βοηθάτε περισσότερο στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας.

4. Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας:

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην μπορείτε να χάσετε κιλά. Ευτυχώς η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να ελεγχθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Προδιαβήτης:  Αυτή η κατάσταση αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία αναστέλλει το μεταβολισμό των λιπών. Όμως με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Γυναίκες με αυτή την ορμονική ανισορροπία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί με τη σειρά της να επηρεάσει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια για να ρυθμίσουν τα επίπεδα ορμονών. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.