WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με αυτές τις αλλαγές σταμάτησα να τρώω γλυκά


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Αυγούστου 2017

13266782-777393169031129-526716457-n.jpg

Ας ξεκινήσω με το πρωινό όπου είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πάντα έτρωγα πρωινό, αλλά αυτό που άλλαξα και με βοήθησε να μην αναζητώ τη γλυκιά γεύση, είναι ότι άρχισα να τρώω πρωτεΐνη το πρωί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άπαχη πρωτεΐνη μειώνει τη λαχτάρα για τη ζάχαρη. Οι επιλογές μου ήταν γιαούρτι 2%, αυγά βραστά ή τυρί με χαμηλά λιπαρά.  

Σταμάτησα να παρακάμπτω τα ενδιάμεσα γεύματα. Η παράκαμψη των γευμάτων είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να αρχίσουμε να αναζητάμε κάτι γλυκό. Και αυτό συμβαίνει γιατί όταν μένουμε πολλές ώρες νηστικοί πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αναγκαζόμαστε να θέλουμε ζάχαρη για να ανέβουν γρήγορα. Άρχισα λοιπόν να παίρνω μαζί μου υγιεινά σνακ ώστε να τρώω κάθε 3 με 4 ώρες, με σκοπό να κρατάω σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και να μειώσω την επιθυμία μου για γλυκά όπως και έγινε.

Βρήκα εναλλακτικές πηγές ζάχαρης. Η ζάχαρη μπορεί να είναι γλυκιά, όμως υπάρχουν και άλλες γεύσεις που μπορούν να την αντικαταστήσουν. Αυτό που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη για πειραματισμούς. Έτσι αποφάσισα να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με τροφές που να μοιάζουν με γλυκά αλλά να μην έχουν πολλές θερμίδες. Μια καλή επιλογή είναι να ψήσετε στο φούρνο ένα μήλο και στη συνέχεια να ρίξετε κανέλα, έχει γλυκιά γεύση χωρίς όμως τις θερμίδες της ζάχαρης.

Διβάστε επίσης: Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για να χάσετε κιλά

Άρχισα να κοιμάμαι περισσότερο. Το κλειδί για να μειωθεί η επιθυμία μας για ζάχαρη είναι η εξισορρόπηση δυο ορμονών, της γκρελίνης και της λεπτίνης. Όταν αυτές οι ορμόνες αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά τότε θα μειωθεί και ο πόθος σας για γλυκά. Για να πετύχουμε όμως την ισορροπία, πρέπει να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές. Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστημίου του Σικάγου έδειξε ότι η αϋπνία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης κατά 18% και να αυξήσει τα επίπεδα γκρελίνης κατά περίπου 30%. Αυτές οι δύο αλλαγές από μόνες τους προκάλεσαν λαχτάρα για ζαχαρούχες τροφές. Το συμπέρασμα; Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε τις σωστές ώρες εφόσον θέλουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Χαλάρωσα και έδιωξα ό,τι με ενοχλούσε. Η σχέση ανάμεσα στη συναισθηματική πίεση και στην κατανάλωση γλυκών είναι άμεση. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι επιβραβεύετε τον εαυτό σας με το φαγητό ή ότι αναζητάτε την αγαπημένη σας σοκολάτα κάθε φορά που νιώθετε πιεσμένοι. Για να σπάσει αυτός ο κύκλος ανακάλυψα άλλους τρόπους, εκτός από το φαγητό, που με βοηθούσαν να χαλαρώσω. Επίσης κάθε φορά που ήθελα γλυκό, σκεφτόμουν αν το αναζητούσα επειδή ήμουν αγχωμένη ή αν πραγματικά το ήθελα. Και φυσικά τις περισσότερες φορές η απάντηση ήταν: είχα στρεσαριστεί και αναζητούσα κάτι για να ηρεμήσω.

Κράταγα ένα ημερολόγιο τροφίμων. Τι είναι αυτό; Είναι ένα σημειωματάριο όπου έγραφα τι έτρωγα κάθε μέρα. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κρατούν ημερολόγιο τροφίμων χάνουν περισσότερο βάρος. Με αυτό τον τρόπο συνειδητοποίησα πόσα γλυκά έτρωγα μέσα στην εβδομάδα και άρχισα να μειώνω την ποσότητα.

Έπινα αρκετά υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τους πόθους για γλυκά και γενικά την όρεξη. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει την ήπια αφυδάτωση με κόπωση, άγχος, χαμηλή συγκέντρωση και αύξηση της πείνας. Οι τελευταίες οδηγίες από το Institute of Medicine συνιστούν οι γυναίκες να παίρνουν όλη μέρα περίπου 2 λίτρα υγρά. Όμως το ευχάριστο είναι ότι δεν χρειάζεται να πίνουμε μόνο νερό, αλλά μπορούμε να ενυδατωθούμε και από ροφήματα ή τρόφιμα.

Και τέλος αυτό που με βοήθησε περισσότερο από όλα είναι ότι άρχισα να απολαμβάνω το φαγητό και να νιώθω την κάθε μπουκιά που έτρωγα. Με απλά λόγια σταμάτησα να τρώω σα να με κυνηγάνε και απολάμβανα όλες τις γεύσεις. Και φυσικά δεν έβγαλα εντελώς τα γλυκά από τη ζωή μου, απλά τα έτρωγα με μέτρο και δεν τα χρησιμοποιούσα για να ξεπεράσω το στρες της δουλειάς ή τον ανία της στιγμής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.