WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 βήματα για να χάσετε πάνω από 10 κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Ιανουαρίου 2018

25005789-1740828212647515-1671279771826257920-n.jpg

Πρώτα από όλα πρέπει να αποδεχτείτε ότι η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά αξίζει τον κόπο. Μόλις λοιπόν νιώσετε έτοιμοι θα καταφέρετε να αποβάλλετε όλα τα  περιττά κιλά.

Βήμα 1: Αξιολογήστε τις συνήθειες σας

Η απώλεια βάρος είναι κάτι περισσότερο από διατροφή, είναι τρόπος ζωής. Γι αυτό είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις συνήθειες σας. Αν για παράδειγμα προτιμάτε τον καναπέ του σπιτιού σας από το γυμναστήριο και αν αγαπάτε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, τότε πρέπει να ξεκινήσετε εντάσσοντας τη γυμναστική και τα φρούτα στη ζωή σας.

Βήμα 2: Καταγράψετε την πρόοδό σας

Εάν θέλετε να χάσετε πάνω από 10 κιλά, είναι σημαντικό να θέσετε εφικτούς στόχους και όχι να πιστεύετε ότι θα τα χάσετε όλα μέσα σε δυο μήνες. Στη συνέχεια αρχίστε να καταγράφετε την πρόοδο σας και τον επόμενο σας στόχο. Αυτή η τεχνική θα σας δώσει δύναμη και κουράγιο ώστε να συνεχίσετε την προσπάθειά σας και να φτάσετε στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Βήμα 3: Μην απαρνείστε εντελώς τις αγαπημένες σας τροφές

Ένα γλυκό ή μερικά κομμάτια πίτσα πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν το βάρος σας, εφόσον τα καταναλώνετε με μέτρο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε ότι αποτύχατε εάν μια μέρα φάτε λίγο παραπάνω. Οι ατασθαλίες είναι μέσα στο πρόγραμμα, αρκεί να γίνονται με μέτρο.

Διαβάστε εδώ: Έκοψα τη ζάχαρη για δυο μήνες και δείτε τι μου συνέβη

Βήμα 4: Ξεκινήστε γυμναστήριο

Μπορεί να μισείτε το γυμναστήριο, όμως εάν θέλετε να χάσετε από λίγα μέχρι και πολλά κιλά, η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Και δεν χρειάζεται να πηγαίνετε σε ένα κλειστό χώρο εάν δεν σας αρέσει, αντ αυτού μπορείτε να βρείτε και δραστηριότητα που σας γεμίζει, όπως είναι το τρέξιμο, το τένις, η γιόγκα. Το σημαντικό είναι να κινήστε.

Βήμα 5: Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Ένα ημερολόγιο τροφίμων είναι πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για πολλούς και όχι μόνο για εκείνους που κάνουν δίαιτα. Μπορείτε να το γράφετε σε ένα σημειωματάριο, όπως ακριβώς θα κάνατε με μια λίστα για τις υποχρεώσεις σας. Μπορείτε επίσης, να βρείτε και μερικές δημιουργικές ιδέες για το ημερολόγιό σας στο διαδίκτυο και να το κάνετε διασκεδαστικό, ώστε να σας εμπνέει. Νομίζω ότι ένας από τους καλύτερους λόγους, για να έχετε ένα ημερολόγιο τροφίμων είναι ότι, σας δείχνει τι καταναλώνετε κάθε μέρα, και σας επιτρέπει να είστε πιο ενήμεροι για το πώς και πότε τρώτε. Αυτό μπορεί να σας αποκαλύψει πολλά σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες, τις ομάδες τροφίμων που προτιμάτε και τους λόγους για τους οποίους καταφεύγετε στο φαγητό, όπως αν είστε αγχωμένοι, αν βαριέστε ή αν πεινάτε πραγματικά.

Βήμα 6: Μην παθαίνετε εμμονή με τη ζυγαριά

Ναι η ζυγαριά είναι ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε τις αλλαγές στο σώμα σας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός ούτε ο πιο σημαντικός. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως για παράδειγμα τα ρούχα τα οποία δεν σας χωράγανε και τώρα σας μπαίνουν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καθημερινή χρήση της ζυγαριάς ενδέχεται να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Εστιάζοντας συνέχεια στον αριθμό των κιλών, μπορεί να αγχωθείτε με αποτέλεσμα να τρώτε ό,τι βρείτε μπροστά σας. Άρα αυτή η εμμονή με τη ζυγαριά μπορεί να γίνει καταστροφική τόσο για το σώμα όσο και για τη ψυχική σας υγεία. Εξάλλου το βάρος αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως την ώρα που ζυγίζεστε, τα ρούχα που φοράτε εκείνη τη στιγμή, το πόσο αλάτι έχετε καταναλώσει και να έχετε πάει ή όχι στην τουαλέτα. Αν λοιπόν οι αριθμοί σας αγχώνουν καλύτερα να τους ξεχάσετε και να ασχοληθείτε με το πώς νιώθετε με το σώμα σας και να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τέλος σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι πρώτα πρέπει να αγαπάμε το σώμα μας και να μην υποκύπτουμε σε ακραίες δίαιτες ή δίαιτες της μόδας, αλλά να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.