WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα απαλλαγείτε άμεσα από το πρήξιμο


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Φεβρουαρίου 2019

tamara-bellis-143264-unsplash.jpg

Είναι αρκετά απογοητευτικό εάν κόβετε θερμίδες και εξακολουθείτε να βλέπετε την κλίμακα της ζυγαριάς σας να ανεβαίνει. Αλλά η αλήθεια είναι πως το βάρος σας αλλάζει καθημερινά, επομένως τα κιλά που ξαφνικά πήρατε μπορεί να είναι σημάδι κατακράτησης και με μερικές αλλαγές να εξαφανιστούν. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Κόψτε το νάτριο.

Το αλάτι δημιουργεί κατακρατήσεις, εξ ου και το πρήξιμο. Αλλά και μερικές τροφές μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε φουσκωμένοι, όμως δεν πρέπει να συγχέετε αυτά τα δυο. Γιατί άλλη αίσθηση είναι το πρήξιμο και άλλη το φούσκωμα, το οποίο έχει πολλές αιτίες. Άρα εάν θέλετε να ξεπρηστείτε πρέπει να κόψετε το αλάτι. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι παίρνετε πολύ λίγο νάτριο ίσως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση λιγότερο από 5 γρ. αλατιού (1 κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ - Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ένα τρόφιμο θεωρείται υψηλό σε νάτριο-αλάτι, όταν ανά 100γρ τροφίμου περιέχει > 0,6γρ νατρίου (ή 1,5γρ αλατιού).

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Πιείτε περισσότερο νερό.

Το νερό μπορεί να μειώσει το πρήξιμο, κυρίως όταν πιστεύετε ότι έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι. Μια μελέτη στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν νερό πριν το γεύμα έχασαν περισσότερα κιλά σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου νερό.

Προσθέστε περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας.

Σκεφτείτε το κάλιο ως το γιν στο γιανγκ του νατρίου. Η έρευνα στην American Journal of Kidney Disease συνδέει υψηλότερο διαιτητικό κάλιο με λιγότερο νάτριο στα νεφρά άρα και με μειωμένες κατακρατήσεις και με χαμηλή αρτηριακή πίεση. Οι συστάσεις πρόσληψης είναι 4,7 γραμμάρια καλίου την ημέρα.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Περπατήστε.

Εκτός ότι θα κάψετε θερμίδες, εάν περπατάτε θα μπορέσετε και να ξεπρηστείτε. Αποφύγετε να κάθεστε σε ένα μέρος για πολύ ώρα, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει στους ιστούς κατακράτηση νερού και τελικά να πρηστείτε. Προσπαθήστε να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο και να κάνετε μια μικρή βόλτα.

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο.

Η άσκηση θα διεγείρει τη ροή αίματος και λεμφικών υγρών που βοηθούν στην απομάκρυνση του νερού από τα άκρα. Απλά φροντίστε να ενυδατώνεστε  σε όλη την προπόνηση σας για να βοηθήσετε στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

Να είστε υπομονετικοί αλλά να ξέρετε πότε να ζητήσετε βοήθεια.

Εάν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές θα παρατηρήσετε πως θα ξεπρηστείτε πολύ γρήγορα. Αν όμως το πρήξιμο οφείλεται στις ορμόνες, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος. Και εάν δείτε πως το πρήξιμο επιμένει ή υποψιάζεστε για οίδημα επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.