WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως η τελειομανία σου καταστρέφει τον ύπνο;


Κλέλια Φατούρου

22 Φεβρουαρίου 2022

Μήπως η τελειομανία σου καταστρέφει τον ύπνο;
pexels/karolina grabowska
Μήπως το άγχος και η τελειομανία είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στον βραδινό ύπνο;

Κεφάλαιο ύπνος. Ίσως το πιο πολύπλοκο της καθημερινότητάς μας. Αν και δεν έχουν όλοι το ίδιο πρόβλημα με τον ύπνο, μπορεί να υπάρξουν φάσεις κατά τις οποίες δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις.

Μία στήλη του Stylist βοηθά τους αναγνώστες, ζητώντας τους ένα ημερολόγιο 5 ημερών, για να δει αν τρέφονται σωστά, αν αθλούνται και κατά πόσο επηρεάζονται από το άγχος τους. Μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι εκείνη μίας 28χρονης μεταπτυχιακής φοιτήτριας που πίνει αρκετό νερό, γυμνάζεται σχεδόν καθημερινά, ξαπλώνει νωρίς και μένει μακριά από το κινητό της. Προτιμά το διάβασμα.

Ο ύπνος της ωστόσο δεν είναι σταθερός και δεν κοιμάται όσο θα ήθελε (που είναι 8 ώρες). Πίνει πράσινο τσάι, δεν ξενυχτά, αλλά φαίνεται να αντιμετωπίζει συχνά πρόβλημα. Η ειδικός ύπνου και ψυχολόγος Δρ. Nerina Ramlakhan εξηγεί ότι αν και η 28χρονη γυναίκα γυμνάζεται συστηματικά, τρέφεται υγιεινά (αν και δεν τρώει πρωινό) και δίνει βάση στη βραδινή ρουτίνα της, κάνει ευαίσθητο ύπνο και αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύεται να αποβάλει το άγχος.

«Όταν κάποιος τσεκάρει πολύ συχνά την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Οι βαθιές αναπνοές και το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης θα βοηθήσουν αρκετά μία τέτοια περίπτωση», εξηγεί η ειδικός ενώ αναφέρει ότι το τρίξιμο των δοντιών είναι ένδειξη τελειομανίας. Τέλος, την ενθαρρύνει να τρώει πρωινό ώστε να έχει ενέργεια για το διάβασμα και τις εξετάσεις.

Οι 5 κανόνες που η ειδικός δεν διαπραγματεύεται

  • Πρωινό μέσα στο πρώτο μισάωρο μετά το ξύπνημα, με βασικό συστατικό την πρωτείνη
  • Μειώνουμε την καφείνη και την αποφεύγουμε εντελώς μετά τις 3 το μεσημέρι.
  • Πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.
  • Βάζουμε στόχο να ξαπλώνουμε νωρίτερα από το συνηθισμένο για διάβασμα ή διαλογισμό
  • Κρατάμε μακριά τις οθόνες πριν τον ύπνο

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS