WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα για την υγεία και το βάρος που εύχομαι να σταματήσουμε να λέμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2022

4 πράγματα για την υγεία και το βάρος που εύχομαι να σταματήσουμε να λέμε
Υπάρχουν μερικά πράγματα που λένε οι άνθρωποι για την υγεία, την ευεξία και την απώλεια βάρους που με ενοχλούν πραγματικά.

Αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής (και ειλικρινά προσπαθώ πάντα να είμαι), εύχομαι πραγματικά οι άνθρωποι να σταματήσουν να λένε κάποια πράγματα που αφορούν την υγεία και το βάρος. Υποθέτω ότι ο λόγος που με επηρεάζουν τόσο πολύ όταν τα ακούω είναι επειδή τα έλεγα κι εγώ παλαιότερα. Ευτυχώς, έμαθα ότι στην πραγματικότητα μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Εδώ είναι λοιπόν τα 4 πράγματα που εύχομαι οι άνθρωποι να σταματήσουν να λένε για την υγεία και τα κιλά…

Ζήτα το ντρέσινγκ της σαλάτας να είναι στο πλάι

Αυτή η ξεπερασμένη διατροφική συμβουλή που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι βαρετή και άγευστη για να γίνεται σωστά, είναι τόσο λάθος. Μας κάνει επίσης να αποφεύγουμε και να φοβόμαστε το κανονικό, καθημερινό, υγιεινό φαγητό – χωρίς κάποιον σοβαρό λόγο.

Είσαι τόσο αδύνατη/ος

Λέμε αυτή τη φράση σα να είναι κομπλιμέντο… Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις γιατί κάποιος έχει χάσει βάρος. Ίσως είναι άρρωστος. Ή έχει κατάθλιψη. Ή και τα δύο. Γι αυτό λοιπόν μην επιδεινώνετε τα ζητήματα κάποιου κάνοντας κάποιο σχόλιο.

Το «είσαι τόσο αδύνατος» από μόνο του –χωρίς άλλο σχόλιο– δεν είναι κομπλιμέντο. Είναι μια δήλωση σχετικά με την κατάσταση βάρους. Μια παρατήρηση. Ακριβώς όπως λέμε ότι ο ουρανός είναι μπλε. Επομένως, είναι απλώς μια δήλωση και όχι μια πραγματική φιλοφρόνηση.

Εάν πιστεύετε ότι είναι καθήκον σας να σχολιάσετε την κατάσταση βάρους κάποιου (που στην πραγματικότητα δεν είναι), τότε δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κομπλιμέντο στη δήλωσή σας. Ή καλύτερα να κάνετε ένα αληθινό κομπλιμέντο που δεν βασίζεται στην εμφάνιση κάποιου, όπως «Φαίνεσαι πολύ χαρούμενος», «Δείχνεις υγιής/ζωηρή, πώς πήγαν τα πράγματα;»

Όταν χάσω βάρος, θα…

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι βάζουν τη ζωή τους σε αναμονή μέχρι να αδυνατίσουν. Περιμένουν και περιμένουν και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Το μόνο που χάνουν είναι χρόνος. Λένε όχι σε διασκεδαστικά πράγματα όπως το να πάνε στην παραλία, περιμένοντας να χάσουν βάρος, το οποίο δεν έχασαν όσο κι αν προσπάθησαν.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο σκέφτεστε κάτι ή επικεντρώνεστε στο να μην το κάνετε – τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι.

Είναι σαν να προσπαθείτε να μην ξύσετε ένα τσίμπημα ενός κουνουπιού. Εάν εστιάσετε στο σημείο, η φαγούρα θα επιδεινωθεί. Είναι πολύ πιο εύκολο να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάτι άλλο, παρά να κάθεστε μόνοι σας σε ένα δωμάτιο, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας να μην ξυστεί.

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, σταματήστε να περιμένετε. Βγείτε έξω. Δείτε φίλους. Κάντε σχέδια. Αγοράστε ένα μπικίνι. Πηγαίνετε στην παράλια. Οι άνθρωποι που κάνουν διασκεδαστικά περιπετειώδη πράγματα σκέφτονται λιγότερο το φαγητό, επειδή είναι απασχολημένοι με το να περνάνε καλά. Και ακόμα κι αν δεν χάσεις βάρος , τουλάχιστον δεν θα έχεις χάσει τη ζωή σου όσο περίμενες το τίποτα.

Αν ήμουν…

Πείτε μου – πότε στη ζωή σας βρεθήκατε σε βάρος που νιώθατε 100% χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Είστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το βάρος σας;

Θυμάμαι ότι ήμουν πιο αδύνατη όταν ήμουν νεότερη. Και ποτέ, μα ποτέ δεν αισθάνθηκα αρκετά λεπτή. Για να είμαι ειλικρινής; Κοίταξα παλιές φωτογραφίες μου πρόσφατα και εξακολουθούσα να κρίνω το σώμα μου, σκεπτόμενη ότι ίσως θα έδειχνα καλύτερα αν ζύγιζα λιγότερο. Ακριβώς επειδή αγαπάω πλέον το σώμα μου, δεν σημαίνει ότι δεν έχω στιγμές αμφιβολίας. Είναι όμως ένα ταξίδι και είμαι στο σωστό δρόμο.

Αν είστε η εξαίρεση στον κανόνα και νιώθετε απόλυτα μα απόλυτα ικανοποιημένοι με το σώμα σας, π.χ. δεν θα αφαιρούσατε καθόλου την κυτταρίτιδα ή δεν θέλετε να χάσετε/πάρετε άλλο κιλό ή να κερδίσετε μυς κλπ… αυτό είναι απίστευτο. Να χαρείτε και να γιορτάσετε, παρακαλώ πολύ.

Αλλά αν είστε σαν εμένα και το 99,9%* των ανθρώπων, τότε να ξέρετε ότι κυνηγάτε έναν στόχο που ποτέ μα ποτέ δεν θα φτάσετε. Είναι λοιπόν καιρός να σταματήσετε να κυνηγάτε. Αν δεν το κάνετε τότε, πιθανότατα θα περάσετε όλη σας τη ζωή κυνηγώντας κάτι και θα νιώθετε πάντα όχι αρκετά όμορφοι κ.λπ. Είναι λογικό να θέλετε να βελτιωθείτε και να αλλάξετε. Ωστόσο, αν δεν εκτιμήσετε ποτέ το εκπληκτικό σώμα που έχετε, τότε δεν θα είστε ποτέ ικανοποιημένοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.