WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται το παιδί σας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Αυγούστου 2022

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται το παιδί σας;
pexels
Μία από τις κύριες ανησυχίες των γονιών είναι εάν η διατροφή του παιδιού τους είναι ισορροπημένη και εάν καταναλώνει αρκετή πρωτεΐνη.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικά δομικά συστατικά στο σώμα μας και το κύριο συστατικό των μυών, όπου βρίσκονται οι περισσότερες του σώματός μας. Ωστόσο οι πρωτεΐνες υπάρχουν σε όλο το σώμα, σχηματίζοντας ένζυμα και σημαντικές ορμόνες.

Οι πρωτεΐνες απαιτούνται επίσης για τον συνδετικό ιστό που ενισχύει το δέρμα και τα οστά μας. Και βοηθούν στο σχηματισμό συστατικών του αίματος, όπως οι ανοσοσφαιρίνες, που είναι ένα από τα κύρια συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, και η λευκωματίνη, μια πρωτεΐνη σημαντική για τη μεταφορά ορισμένων μορίων και τη διατήρηση των υγρών στα αιμοφόρα αγγεία. Εν ολίγοις, οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του σώματος.

Τι είναι οι πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες παράγονται από βασικά δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα και γίνονται λειτουργικές καθώς οι αλυσίδες των αμινοξέων σε μια συγκεκριμένη αλληλουχία διπλώνονται με τρισδιάστατο τρόπο. Πολλά αμινοξέα μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας, αλλά μερικά είναι διαθέσιμα μόνο μέσω της διατροφής. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει μια βέλτιστη ποσότητα πρωτεϊνών για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων αμινοξέων.

Το γαστρεντερικό σύστημα του παιδιού σας είναι πολύ αποτελεσματικό στην πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών. Η πέψη ξεκινά με το μάσημα της τροφής σε μικρότερα κομμάτια. Η πρωτεΐνη στη συνέχεια διασπάται περαιτέρω με τη βοήθεια ενζύμων και του οξέος που παράγονται από το στομάχι.

Το επόμενο βήμα της πέψης των πρωτεϊνών είναι στον δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Εδώ, τα ένζυμα που εκκρίνονται από το πάγκρεας διασπούν την πρωτεΐνη σε μικρότερα συστατικά που ονομάζονται πεπτίδια, καθώς και σε αμινοξέα. Η επένδυση του λεπτού εντέρου έχει ένζυμα που μπορούν να σπάσουν τα πεπτίδια σε ακόμη μικρότερα συστατικά. Στη συνέχεια, τα μικρότερα πεπτιδικά σωματίδια και τα αμινοξέα μεταφέρονται στο σώμα.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται το παιδί μου;

Η γενική συμβουλή είναι ότι το παιδί σας καλό θα ήταν να λαμβάνει το 10% έως 15% της ημερήσιας θερμιδικής του πρόσληψης από πρωτεΐνες, το 20% έως 30% από λίπος και το υπόλοιπο από υδατάνθρακες. Συνολικά, ένα παιδί που έχει μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, πηγές πρωτεΐνης, φρούτα και λαχανικά και υγιή λίπη και έλαια, θα λαμβάνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης.

Το πρόβλημα της λιγότερης πρωτεΐνης εμφανίζεται σε:

  • Παιδιά που είναι επιλεκτικά στο φαγητό

  • Παιδιά που έχουν κακή πρόσβαση σε μια θρεπτική διατροφή

  • Παιδιά με αυξημένη στοματική ευαισθησία, αυτισμό κ.λπ.

  • Παιδιά με τροφικές αλλεργίες που μπορούν να τρώνε μόνο περιορισμένες ποσότητες πηγών τροφής.

  • Παιδιά με προβλήματα κατάποσης, όπως σε νευρομυϊκές διαταραχές

  • Παιδιά που έχουν υποκείμενα καρδιακά, πνευμονικά προβλήματα ή νεφρική νόσο .

  • Παιδιά με διαταραχές που προκαλούν δυσαπορρόφηση και επηρεάζουν τη βέλτιστη απορρόφηση της πρωτεΐνης, όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη .

  • Παιδιά με σπάνιες μεταβολικές διαταραχές που πρέπει να ακολουθούν ειδικές δίαιτες και μπορεί να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια συγκεκριμένων αμινοξέων.

Πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για την πρόσληψη πρωτεΐνης;

Σίγουρα, τα παιδιά με προβλήματα που επισημάνθηκαν παραπάνω διατρέχουν κίνδυνο για μη βέλτιστη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη πρωτεΐνης του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας και ζητήστε τον να το αξιολογήσει. Ο γιατρός θα συντάξει ένα λεπτομερές ιστορικό, συμπεριλαμβανομένου του διατροφικού, θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων αίματος και ούρων, ανάλογα με την περίπτωση, για να βοηθήσει στην αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης του παιδιού σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να ζητήσετε πληροφορίες από έναν παιδοδιαιτολόγο για να αξιολογήσει τη διατροφή του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ημερολόγιο τροφίμων.

Τα παιδιά με λιγότερη από τη βέλτιστη πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων χρειάζονται βοήθεια για να ενισχύσουν τη διατροφική τους πρόσληψη. Αυτό συχνά απαιτεί προσπάθειες από τους γονείς, με την υποστήριξη παιδοδιαιτολόγων και γιατρών για να βοηθήσουν στη βελτίωση της διατροφής και της πρόσληψης πρωτεϊνών τους. Αυτό θα συνεπαγόταν αλλαγή διατροφικών πρακτικών, εναλλαγή επιλογών τροφής και επιμονή και υπομονή από την πλευρά των γονέων.

Μερικά παιδιά μπορεί να χρειάζονται σκευάσματα που μπορεί να παρέχουν επιπλέον θερμίδες και συμπληρώματα πρωτεΐνης, με βάση τις ιατρικές και διατροφικές ανάγκες τους. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται προσεκτικά από τους γονείς σε συνεννόηση με τον γιατρό του παιδιού.

Κίνδυνοι από υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης

Γενικά, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης συνήθως δεν τραβάει την προσοχή των γονιών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η πρόσληψη πρωτεΐνης που υπερβαίνει τις ανάγκες του παιδιού μπορεί να μετατραπεί σε λίπος στο σώμα και να προκαλέσει υπερβολική αύξηση βάρους.

Επιπλέον, το παιδί μπορεί να κινδυνεύει από πέτρες στους νεφρούς και μπορεί να έχει αύξηση μιας χημικής ουσίας στο αίμα που ονομάζεται ουρικό οξύ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιατρική κατάσταση που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης του παιδιού σας. Όμως αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι προσεχτικοί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.