WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να κοιμηθείς, παρά την κούραση


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαΐου 2023

7 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να κοιμηθείς, παρά την κούραση
pexels
Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Δείτε τι μπορεί να φταίει.

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή βιώσει το παρακάτω: Είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, κοιτάτε το ταβάνι. Είναι σκοτεινά. Είναι ήσυχα. Και είστε ξύπνιοι. Καθώς οι σκέψεις τριγυρνούν στο κεφάλι σας, μπορεί να έρχεται επανειλημμένα μια: «Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;»

Δεν είστε οι μόνοι. Όταν πρόκειται για θέματα υγείας, η στέρηση ύπνου είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι νομίζετε. Στην πραγματικότητα, το CDC ανέφερε ότι ένας στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες δεν κοιμάται αρκετά. Φαίνεται ότι κάτι που θα έπρεπε να είναι τόσο φυσικό να κάνετε, τελικά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο υγιεινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ο ύπνος είναι ζωή. Είναι η μόνη στιγμή όπου τα κύτταρα του σώματός μας αναγεννώνται. Η ξεκούραση είναι θεραπευτική και απαραίτητη για να έχουμε υγιές σώμα, μυαλό και πνεύμα.

Και υπάρχουν πραγματικές συνέπειες -τόσο σωματικές όσο και ψυχικές -όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Η στέρηση ύπνου έχει γίνει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας για το απλό γεγονός ότι όταν στερείς το σώμα σου από τα οφέλη του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σου υγεία με περισσότερους από έναν τρόπους.

Επειδή όμως όσο σημαντικός κι αν είναι ο ύπνος, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

7 λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, παρόλο που είστε τόσο κουρασμένοι

Είστε αγχωμένοι

Ενώ ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να είναι εκπληκτικός μετά από μια κουραστική, αγχωτική μέρα στη δουλειά, αυτό το άγχος μπορεί να εμποδίζει τον ποιοτικό ύπνο. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να έχει κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο συσκέψεων και σημειωμάτων καθώς προσπαθείτε να κλείσετε τα μάτια σας. Θα μπορούσε να είναι η εργασιακή πίεση ή πραγματικά οποιοδήποτε άγχος στη ζωή σας. Η δευτερογενής επίδραση αυτού του στρες εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να κοιμηθούν.

Δυστυχώς, οι σκέψεις που οδηγούν στην αδυναμία να αποκοιμηθείς μπορεί τελικά να μετατραπούν σε μακροχρόνια αϋπνία. Αλλά δεν χρειάζεται μείνετε κολλημένοι σε αυτό τον φαύλο κύκλο. Για να το καταπολεμήσετε είναι σημαντικό να χαλαρώνετε πριν τον ύπνο με δραστηριότητες που αποβάλλουν το άγχος.

Διαθέστε λίγο χρόνο πριν κοιμηθείτε για να επιδοθείτε σε δραστηριότητες που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από το άγχος. Αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε διεγερτικά όπως γλυκά και καφεΐνη. Καταπολεμήστε το άγχος κάνοντας διαλογισμό, μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ένα ζεστό μπάνιο ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική – οτιδήποτε σας βοηθά να χαλαρώσετε.

Περνάτε πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες

Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές εκπέμπουν φως και παράγουν θορύβους που μπορεί να είναι ενοχλητικοί και η συνεχής διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να δυσκολέψει τη χαλάρωση πριν τον ύπνο. Αυτές οι συσκευές, με απλά λόγια, μπορούν να διαταράξουν τον φυσικό ρυθμό ύπνου του σώματος λειτουργώντας ως απόσπαση της προσοχής, ακόμη και ως ψευδές σήμα για εγρήγορση.

Εάν θέλετε να νιώθετε πιο ήρεμοι πριν τον ύπνο και να αποφύγετε αυτό το φως και τον θόρυβο, θα ήταν καλό να μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι ή αμέσως πριν πάτε για ύπνο.

Δεν έχετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Κι όμως η καθορισμένη ώρα ύπνου μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε την ώρα του ύπνου σας, δημιουργώντας μια σταθερή ρουτίνα που πηγαίνετε να κοιμηθείτε.

Επίσης η διατήρηση ενός καθορισμένου προγράμματος ύπνου είναι απαραίτητη, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Όπως κάθε νέα συνήθεια, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσετε να κοιμάστε μια συγκεκριμένη ώρα, οπότε μπορείτε να βάλετε υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας. Βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπήσει μια ή δύο ώρες πριν τον ύπνο ως σήμα ότι είναι ώρα να πέσετε στο κρεβάτι. Ένας άλλος τρόπος για να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια κάθε βράδυ, είναι να ξυπνάτε σε σταθερή ώρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Jenny.Gr
pexels

Η κρεβατοκάμαρά σας δεν είναι κατάλληλη για ύπνο

Το ιδανικό: Κάντε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή και ήσυχη. Ο θόρυβος και η έκθεση στο φως είναι δύο περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν πραγματικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Έχετε ακόμα καφεΐνη στο σύστημά σας

Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ειδικά αν καταναλώνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αλλά ακόμα κι αν είναι νωρίς το απόγευμα, αυτό το δεύτερο ή το τρίτο φλιτζάνι καφέ θα μπορούσε να σας στοιχειώσει την ώρα του ύπνου.

Η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στο σύστημά σας για έως και εννέα ώρες , επομένως όσο πιο αργά μέσα στην ημέρα καταναλώσετε εσπρέσο, πράσινο τσάι ή ακόμα και σοκολάτα, τόσο περισσότερο θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο σας.

Συνεχίζετε να τρώτε τεράστια γεύματα πριν τον ύπνο

Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να είναι ενοχλητική, καθώς το στομάχι σας αρχίζει να αφομοιώνει το φαγητό σας και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για παλινδρόμηση οξέος ή καούρα. Είναι προτιμότερο να τρώτε 3 με 4 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Έχετε υπνική άπνοια

Είτε έχετε διαγνωστεί είτε όχι, η υπνική άπνοια, είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου. Η άπνοια ύπνου προκαλεί ροχαλητό, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τον αεραγωγό και να σας εμποδίσει να παίρνετε αρκετό οξυγόνο. Και εάν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, θα σας ξυπνήσει για να αναπνεύσετε ξανά σωστά. Όλες αυτές οι διαταραχές εμποδίζουν τον ποιοτικό ύπνο.

Η υπνική άπνοια χωρίς θεραπεία, η οποία προκαλεί συχνές και επαναλαμβανόμενες περιόδους διακοπής της αναπνοής, προκαλεί κακή ποιότητα ύπνου και οδηγεί σε κόπωση και πονοκεφάλους την επόμενη μέρα. Επισκεφθείτε έναν γιατρό για να κάνετε εξετάσεις και να λάβετε θεραπεία για υπνική άπνοια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.