WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 σημάδια χαμηλού καλίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς θα αυξήσεις την ποσότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Ιουνίου 2023

8 σημάδια χαμηλού καλίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς θα αυξήσεις την ποσότητα
pexels
Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών είναι πολύ ευεργετική για την υγεία μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το σώμα σας χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες για να υποστηρίξει το μωρό σας που μεγαλώνει.

Ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την εγκυμοσύνη είναι το κάλιο. Το κάλιο παίζει ρόλο σε πολλές σημαντικές διαδικασίες του σώματος. Όταν έχετε έλλειψη (σημαντική έλλειψη) σε κάλιο, μια κατάσταση που ονομάζεται υποκαλιαιμία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές.

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που βοηθά στην ισορροπία των υγρών στα κύτταρα μας. Είναι επίσης απαραίτητο για να στείλει νευρικά ερεθίσματα και να βοηθήσει τους μυς να συσπαστούν. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το επαρκές κάλιο, μαζί με άλλους ηλεκτρολύτες, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατακράτησης υγρών και να αποτρέψει τις κράμπες στα πόδια και τα ανήσυχα πόδια. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και της συνολικής υγείας μας.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον προσδιορισμό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (RDA) καλίου για την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, έχει οριστεί η επαρκής πρόσληψη (AI), που είναι 4.700 mg καλίου την ημέρα και ακόμη υψηλότερη για τον θηλασμό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες υποκαλιαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

8 σημάδια χαμηλού καλίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Δυσκοιλιότητα

  • Κούραση

  • Μυϊκή αδυναμία

  • Κράμπες στους μύες

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

  • Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί ή αίσθημα παλμών

  • Σύγχυση

Τι μπορεί να προκαλέσει χαμηλό κάλιο στην εγκυμοσύνη;

Πρωινή αδιαθεσία

Η σοβαρή πρωινή ναυτία, ιδιαίτερα οι συχνές κρίσεις ναυτίας και εμέτου, μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών. Επιπλέον, ο έντονος έμετος και η αδυναμία κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν χαμηλό κάλιο.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας καλίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τα διουρητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μερικές φορές οδηγούν σε υπερβολική απώλεια υγρών, συμβάλλοντας σε χαμηλά επίπεδα καλίου.

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Τα άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα καλίου. Οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου επηρεάζουν τη διαδικασία έκκρισης καλίου και τη συνολική απορρόφηση ηλεκτρολυτών και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε χαμηλά επίπεδα καλίου ή υποκαλιαιμία.

Jenny.Gr

Αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας

Το πρώτο βήμα είναι να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία της υποκαλιαιμίας. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ελπίζουμε ότι θα επιλύσει τα χαμηλά επίπεδα καλίου.

Αύξηση της διατροφικής κατανάλωσης καλίου

Η ήπια υποκαλιαιμία μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένες έγκυες με χαμηλό κάλιο.

Συμπληρώματα καλίου

Τα συμπληρώματα καλίου δεν ενδείκνυνται για υγιή άτομα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με υποκαλιαιμία θα πρέπει να συνεργαστούν με τον γιατρό τους για να καθορίσουν εάν ένα συμπλήρωμα είναι απαραίτητο στην περίπτωσή τους. Εάν τα επίπεδα καλίου είναι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα σοβαρή υποκαλιαιμία, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση καλίου.

6 τροφές πλούσιες σε κάλιο για την εγκυμοσύνη

Μπανάνες

Όταν σκέφτεστε για τροφές πλούσιες σε κάλιο, πιθανότατα σκεφτήκατε πρώτα τις μπανάνες. Με 422 mg καλίου σε μια μέτρια μπανάνα, είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου. Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Β6 και παρέχουν κάποια βιταμίνη C, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Οι μπανάνες είναι μια συχνά καλά ανεκτή τροφή που παρέχει ανακούφιση στις έγκυες σε περιόδους πρωινής ναυτίας και απέχθειας για φαγητό.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου. Υπάρχουν περίπου 483 mg καλίου σε ½ φλιτζάνι μαγειρεμένο σέσκουλο και μια μερίδα 3 φλιτζανιών φρέσκο, ωμό σπανάκι παρέχει περίπου 501 mg καλίου.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι φανταστικές πηγές καλίου. Μια μεσαίου μεγέθους ψητή πατάτα χωρίς φλούδα έχει περίπου 610 mg καλίου. Θα πάρετε πάνω από 900 mg καλίου αν τη φάτε με το δέρμα. Μια μέτρια προς μεγάλη γλυκοπατάτα με φλούδα έχει 450 mg ή περισσότερο κάλιο.

Οι πατάτες παρέχουν επίσης μικρές έως μέτριες ποσότητες φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, μη αιμικού σιδήρου και φυτικών ινών, τα οποία παίζουν ουσιαστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φακές

Οι φακές είναι επίσης μια φανταστική πηγή καλίου. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει 731 mg καλίου. Παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μη αιμικό σίδηρο.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια άλλη κάπως απροσδόκητη πηγή καλίου. Για παράδειγμα, ένα αποξηραμένο δαμάσκηνο προσφέρει 70 mg καλίου, ενώ ένα μικρό κουτί σταφίδες έχει περίπου 105 mg καλίου.

Καρύδια

Μάλλον δεν σκεφτόσασταν τους ξηρούς καρπούς όταν ακούσατε κάλιο, αλλά 30 γαμμάρια καρύδια προσφέρουν 125 mg καλίου. Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα βραζιλιάνικα καρύδια και τα κάσιους είναι άλλοι ξηροί καρποί πλούσιοι σε κάλιο που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα με τα παντοπωλεία σας.

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε υγιή λίπη και πολλά άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα καρύδια περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β6, για να αναφέρουμε μερικά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κάλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το χαμηλό κάλιο στην εγκυμοσύνη, και οι διάφορες επιπλοκές του, μπορούν να αποφευχθούν με τη συμπερίληψη άφθονων πηγών τροφής στη διατροφή σας. Ορισμένες έγκυες έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου και αυτό είτε οφείλεται σε σοβαρή πρωινή ναυτία, είτε σε φαρμακευτική αγωγή ή σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Ευτυχώς όμως η εστίαση σε τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι αρκετή για να κάνει μια σημαντική διαφορά για πολλές γυναίκες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.