Άγχος, θλίψη, ενοχλητικοί γείτονες, πολύ κρύο, πολλή ζέστη – υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς. Τα περισσότερα είναι αθώα, άκακα και απλώς εκνευριστικά. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη χειρότερο, όμως. Την επόμενη μέρα αισθάνεσαι τεράστια κούραση, έχεις κακή διάθεση, μπορεί να νιώθεις ακόμη και μυϊκό πόνο. Ξέρεις, όμως, ότι ένα καλό 8ωρο θα τα διορθώσει όλα.
Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι σοβαρό και δεν το παίρνεις είδηση; Αν ο λόγος που δεν κοιμάσαι τα βράδια, είναι ο παρακάτω, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
Η νυκτουρία, ή το ξύπνημα για ούρηση στη μέση της νύχτας, γίνεται πιο συχνή όσο μεγαλώνεις, αλλά μπορεί να αποτελεί και ένδειξη κάποιου άλλου προβλήματος. Μπορεί να συμβεί μόνη της ή να συνδυαστεί με συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η πιο προφανής αιτία είναι η κατανάλωση πολλών υγρών πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις υγείας που προκαλούν συχνή ούρηση τη νύχτα μπορεί να είναι πιο σοβαρές, όπως μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος, ο διαβήτης, ένας διογκωμένος προστάτης ή μια χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Για να παρακολουθήσεις το θέμα, μπορείς να κρατήσεις ημερολόγιο ουροδόχου κύστης για λίγες ημέρες για το πόσα υγρά καταναλώνεις, πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη τουαλέτα και πόσο περίπου ουρείς.
Ο γιατρός σου μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσει τις πιθανές αιτίες - και τη θεραπεία - της νυκτουρίας σου. Ανάλογα με την πάθηση, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αντιχολινεργικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, ή τη θεραπεία της πάθησης ή της λοίμωξης, όπως ο διαβήτης ή μια ουρολοίμωξη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.