WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υγιεινοί υδατάνθρακες: Ποιοι είναι, πώς να τους εντοπίσεις και γιατί έχουν σημασία


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιουλίου 2023

Υγιεινοί υδατάνθρακες: Ποιοι είναι, πώς να τους εντοπίσεις και γιατί έχουν σημασία
pexels
Οι υδατάνθρακες συνοδεύονται από σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Εάν διαβάζετε όλες αυτές τις μοντέρνες δίαιτες, πιθανότατα έχετε την εντύπωση ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Οι υδατάνθρακες τείνουν να παίρνουν μια κακή φήμη, ειδικά σε αυτήν την εποχή των διατροφικών τάσεων που τους περιορίζουν. Αλλά αυτό είναι πραγματικά μια υπεραπλούστευση των πραγμάτων.

Οι υδατάνθρακες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων. Δηλαδή κάποιοι υδατάνθρακες το κάνουν τουλάχιστον. Και η γνώση της διαφοράς μεταξύ των υγιεινών υδατανθράκων και των λιγότερο υγιεινών είναι σημαντική.

Οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν σε μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες επειδή είναι εύκολο να κατανοηθούν. Και στους ανθρώπους αρέσουν οι δίαιτες με σκληρούς και γρήγορους κανόνες. Αλλά το να ακολουθείτε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή χωρίς υδατάνθρακες μπορεί να σημαίνει ότι δεν καταναλώνετε κάποια υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα.

Έτσι λοιπόν από το να προσπαθείτε να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες, προτείνω να εστιάσετε στη μείωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων προς όφελος των υγιεινών υ – δηλαδή, των υδατανθράκων που λαμβάνετε από ολόκληρα, φυσικά τρόφιμα.

Τι κάνει ορισμένους υδατάνθρακες υγιείς;

Με πολύ απλά λόγια, οι υδατάνθρακες είναι οι ίνες, τα άμυλα και τα σάκχαρα. Είναι τα θρεπτικά συστατικά που το σώμα σας προτιμά να καίει για καύσιμο. Οι υδατάνθρακες είναι η πηγή ενέργειας του σώματός σας πριν στραφεί σε λιγότερο αποδοτικές πηγές, όπως το λίπος και η πρωτεΐνη.

Ορισμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Αυτοί είναι οι υγιεινοί υδατάνθρακες. Άλλοι υδατάνθρακες έχουν περάσει από μια διαδικασία παραγωγής τροφίμων. Στην πορεία, χάνουν μεγάλο μέρος των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους. Αυτοί οι εξαιρετικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Όταν τα τρόφιμα είναι υπερ-επεξεργασμένα, οι φυτικές ίνες και ορισμένες (ή όλες) οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά απομακρύνονται. Έτσι, δεν παρέχουν τόσο πολλά οφέλη στο σώμα μας. Μερικά από αυτά μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τη φλεγμονή.

Δοκιμάστε αυτές τις τροφές με υδατάνθρακες

Όταν κόβετε όλους τους υδατάνθρακες, χάνετε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή που διατηρούν το σώμα σας υγιές και δυνατό.

Μερικές από τις καλύτερες πηγές υγιεινών υδατανθράκων:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως : Κινόα, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ή άγριο ρύζι.

  • Αμυλούχα λαχανικά : Πατάτες (κατά προτίμηση με τη φλούδα), αρακάς, καλαμπόκι

  • Όσπρια : Φασόλια, ρεβίθια και φακές.

  • Φρούτα και λαχανικά : Προσπαθείτε να τρώτε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου κάθε εβδομάδα, αν όχι κάθε μέρα.

  • Γαλακτοκομικά : Γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Δεν χρειάζεται να αποφύγετε εντελώς τους υπερ- επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Αλλά μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά και να μειώσετε την κατανάλωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Jenny.Gr
pexels

Υδατάνθρακες και απώλεια βάρους

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιστεύετε ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται, γιατί έτσι θα χάσετε βάρος. Όμως χωρίς υδατάνθρακες, το σώμα σας θα κάψει λίπος. Και, ενώ πιστεύεις ότι έχεις χάσει, κάνεις λάθος…Ας δούμε το γιατί.

Όταν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, χάνετε γρήγορα βάρος νερού, καθώς οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στο σώμα σας εξαντλούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη απώλεια βάρους για τους περισσότερους ανθρώπους τις πρώτες ή δύο εβδομάδες. Αλλά μετά η απώλεια επιβραδύνεται όσο περισσότερο κάνετε δίαιτα.

Το άλλο πράγμα είναι ότι όταν κόβετε τους υδατάνθρακες και τους αντικαθιστάτε με ζωικά προϊόντα και του λίπος, αυξάνετε τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη - και ενδεχομένως να χάσετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Επίσης όπως κάθε περιοριστικό πρόγραμμα διατροφής, οι δίαιτες που σας ενθαρρύνουν να αποφύγετε τους υδατάνθρακες μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθούν μακροπρόθεσμα. Και όταν αρχίσετε να τρώτε ξανά υδατάνθρακες, το βάρος του νερού επανέρχεται αμέσως καθώς το σώμα σας αρχίζει να αποθηκεύει υδατάνθρακες για άλλη μια φορά.

Η ουσία είναι ότι οι υδατάνθρακες δεν σας κάνουν να κερδίσετε ή να χάσετε σωματικό λίπος από μόνοι τους. Είναι η αλλαγή στις θερμίδες αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αν θα κερδίσετε ή θα χάσετε κιλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.