WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 τροφές που αυξάνουν τις «ορμόνες χαράς» και φτιαχτούν τη διάθεση


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2023

8 τροφές που αυξάνουν τις «ορμόνες χαράς» και φτιαχτούν τη διάθεση
Pexels/ Polina Tankilevitch
Τελικά ευτυχία και φαγητό, πάνε μαζί

Οι τροφές που καταναλώνεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωματική και στην ψυχική σου υγεία. Και όταν λέμε ψυχική υγεία, εννοούμε κυρίως την ευτυχία. Ορισμένα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν άμεση σχέση με την «ορμόνη της ευτυχίας», τη σεροτονίνη, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά τη διάθεσή σου.

Προφανώς και υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά που σε κάνουν χαρούμενο/η για προσωπικούς λόγους, αλλά υπάρχουν και κάποια που αποδεδειγμένα φτιάχνουν τη διάθεσή σου.

Μαύρη σοκολάτα

Jenny.Gr
Pexels/ Vie Studio

H μαύρη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή σου. Η τρυπτοφάνη, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαλανίνη, τα τρία κύρια συστατικά που βρίσκονται στη σοκολάτα, σχετίζονται άμεσα με το αίσθημα της ευτυχίας. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για την παραγωγή σεροτονίνης, η θεοβρωμίνη είναι ένα αδύναμο διεγερτικό που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και η φαινυλαιθυλαλανίνη είναι ένα άλλο αμινοξύ που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία δρα ως αντικαταθλιπτικό.

Μπανάνες

Παρά το γεγονός ότι οι μπανάνες περιέχουν σεροτονίνη, δεν είναι σε θέση να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ωστόσο, οι μπανάνες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεσή σου, με άλλον τρόπο. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Β6 για να δημιουργήσει σεροτονίνη και οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει έως και 0,4 mg βιταμίνης Β6, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης.

Καρύδα

Jenny.Gr
Unsplash/ Irene Kredenets

Η καρύδα θα σε μεταφέρει νοητά σε ένα τροπικό νησί, και αυτό προφανώς και θα σου φτιάξει τη διάθεση. Η καρύδα είναι γεμάτη με τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία μπορούν να ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειάς σου.

Καφές

Ο καφές κάνει τον κόσμο λίγο πιο χαρούμενο. Δεν το λέμε εμείς, το λέει μια ανάλυση του 2016, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με τον μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Επίσης, μια ακόμα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές βελτίωσε σημαντικά τη διάθεση των συμμετεχόντων σε ένα πείραμα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ένα placebo ρόφημα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει το νευρικό σύστημα και τη διάθεσή σου. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα υγιή λίπη στο αβοκάντο σχετίζονται με το μειωμένο άγχος στις γυναίκες. Παράλληλα, καλό είναι να γνωρίζεις πως είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Μούρα

Jenny.Gr
Unsplash/ Eiliv Aceron

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη βελτιωμένη ψυχική υγεία. Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γνωστά και ως φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα που περνούν από μια διαδικασία ζύμωσης όπως το ξινολάχανο, το kimchi, το κεφίρ, το κομπούχα και το γιαούρτι, όχι μόνο διατηρούν υγιές το έντερό σου, αλλά επίσης βελτιώνουν τη διάθεσή σου. Η διαδικασία της ζύμωσης δημιουργεί προβιοτικά, τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζουν τα υγιή βακτήρια στο έντερό σου. Και να ξέρεις, ότι έως και το 90% της σεροτονίνης που παράγεται από το σώμα σου, δημιουργείται από τα κύτταρα του εντέρου;

Μανιτάρια

Jenny.Gr
Unsplash/ Christine Siracusa

Τα μανιτάρια είναι γεμάτα με βιταμίνη D, η οποία έχει συνδεθεί με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Τα μανιτάρια είναι η μόνη πηγή τροφής που δεν προέρχεται από ζώα με σημαντική ποσότητα βιταμίνης D που είναι βιοδιαθέσιμη. Για να έχεις το μέγιστο όφελος από τη βιταμίνη D από τα μανιτάρια, άφησέ τα στο φως του ήλιου για λίγες ώρες, πριν τα μαγειρέψεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.