WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η αϋπνία συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια και τι να κάνεις γι΄αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Απριλίου 2024

Πώς η αϋπνία συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια και τι να κάνεις γι΄αυτό
pexels
Σχεδόν το 44% των ανθρώπων που έχουν καρδιακά προβλήματα αναφέρουν συχνή αϋπνία.

Η αϋπνία επηρεάζει το 10% έως 15% των ανθρώπων του γενικού πληθυσμού. Αλλά σχεδόν το 44% των ανθρώπων που έχουν καρδιακά προβλήματα αναφέρουν συχνή αϋπνία, καθιστώντας αυτό ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας .

Η σχέση μεταξύ αϋπνίας και κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας

Ως αϋπνία ορίζεται η δυσκολία να αποκοιμηθείς, η δυσκολία να ξανακοιμηθείς όταν έχεις ξυπνήσει ή να ξυπνήσεις πολύ νωρίς το πρωί (ή και τα τρία). Το καθένα σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια σε μια μελέτη του 2013. Για τα άτομα που είχαν και τα τρία συμπτώματα, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν σημαντικά αυξημένος - περισσότερο από τρεις φορές.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ της καρδιακής νόσου και της αϋπνίας, αλλά υπάρχουν δύο θεωρίες: Η πρώτη είναι ότι μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη βιολογική αιτία. Η δεύτερη είναι ότι οι αντιδράσεις στο στρες που ενεργοποιούνται από την αϋπνία επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Επίδραση της αϋπνίας στην υγεία της καρδιάς

Η αϋπνία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου (και εγκεφαλικού) σε άτομα που έχουν τις ακόλουθες παθήσεις, οι οποίες θεωρούνται όλες ως πρόδρομοι της καρδιακής ανεπάρκειας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση): Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου, η αρτηριακή πίεση πέφτει. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, η αρτηριακή σας πίεση παραμένει υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Διαβήτης τύπου 2: Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη (ζάχαρη). Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο επαρκής ύπνος υψηλής ποιότητας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Παχυσαρκία: Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους καθώς μπορεί να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα, προτρέποντας να τρώτε τις ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμάστε.

Jenny.Gr
pexels

Συνθήκες που διακόπτουν τον ύπνο

Είναι γνωστό ότι μια σειρά από παθήσεις κοινές σε καρδιοπαθείς επηρεάζουν τον ύπνο και μπορούν να επιδεινώσουν τη σοβαρότητα της υπάρχουσας αϋπνίας. Μπορεί να χρειαστείτε μια μελέτη ύπνου ( πολυυπνογραφία ) για να κάνετε μια συγκεκριμένη διάγνωση, ώστε ο γιατρός σας να ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Η υπνική άπνοια επηρεάζει έως και το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα με υπνική άπνοια έχουν παρατεταμένες παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική διέγερση πολλές φορές τη νύχτα, οδηγώντας σε σημαντική στέρηση ύπνου. Τα άτομα με υπνική άπνοια συχνά αγνοούν τις νυχτερινές τους αφυπνίσεις και μπορεί να μην παραπονιούνται για αϋπνία — αλλά βιώνουν πολλά από τα σημάδια της στέρησης ύπνου.

Η υπνική άπνοια τείνει να επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια και η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας συχνά επιδεινώνει την, υπνική άπνοια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Μια μάσκα που φοριέται σφιχτά πάνω από τη μύτη ή τη μύτη και το στόμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν άπνοια.

Διαταραχές νυχτερινής κίνησης

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν δύο είδη διαταραχών της νυχτερινής κίνησης που μπορεί να διακόψουν τον ύπνο - το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και την περιοδική διαταραχή της κίνησης των άκρων.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων αισθήσεων καψίματος και συσπάσεων, με αποτέλεσμα την κίνηση των ποδιών για ανακούφιση (άρα «ανήσυχα πόδια»). Τα άτομα θα αναφέρουν ακούσιο ξαφνικό τράνταγμα των ποδιών τους που δυσκολεύει τον ύπνο.

Διαταραχή της περιοδικής κίνησης των άκρων

Η διαταραχή της περιοδικής κίνησης των άκρων (PLMD) είναι παρόμοια με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η διαφορά είναι ότι το τράνταγμα ή το τρέμουλο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και έτσι κάποιος μπορεί να μην το γνωρίζει ότι συμβαίνει. Όμως ακόμα κι έτσι, μπορεί να διαταράξει τον βαθύ ύπνο. Το PLMD συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποφυγή της καφεΐνης κοντά στην ώρα του ύπνου, τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου (για μερικούς ανθρώπους τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος σχετίζονται με τη διαταραχή) και τη λήψη φαρμάκων για τη ρύθμιση των μυϊκών κινήσεων.

Θεραπεία

Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία, προκαλώντας υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση, έλλειψη ενέργειας, κυκλοθυμία και δυσκολία συγκέντρωσης. Μερικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο περιλαμβάνουν:

  • Να έχετε μια ρουτίνα ύπνου

  • Περιορίστε τις δραστηριότητες στο κρεβάτι
  • Ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα

  • Πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν νυστάζετε

  • Εάν δεν έχετε αποκοιμηθεί μέσα σε 20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρωτικό αλλού κάτω από χαμηλό φωτισμό. Επιστρέψτε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζετε

  • Μην προσέχετε την ώρα.

  • Αποφύγετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας

  • Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι

  • Αποφύγετε τη νικοτίνη, το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα μέσα σε δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο

  • Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό τελετουργικό πριν τον ύπνο

  • Ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι ακριβώς πριν τον ύπνο

  • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό, ήσυχο και σε άνετη θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή μάσκα ματιών εάν χρειάζεται

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.