WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που πρέπει να κάνεις πάντα πριν τον ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς


JTeam

14 Αυγούστου 2024

5 πράγματα που πρέπει να κάνεις πάντα πριν τον ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς
Unsplash/Roberto Nickson
Η ποιότητα του ύπνου είναι μια ευρύτερη έννοια

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Και σε αυτό, νομίζω μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε. Μακάρι, όμως, να ήταν τόσο απλό να το κοιμόμαστε πάντα εύκολα και γρήγορα.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν αρκετά είναι η κακή υγιεινή του ύπνου, δήλωσε στο Business Insider η νευρολόγος και ειδική στον ύπνο, Μίνα Κχαν. Γενικά, ξέρουμε ότι επτά έως εννέα ώρες είναι η συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να κοιμάται κάποιος κάθε βράδυ για να λειτουργεί κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ποιότητα του ύπνου, ωστόσο, είναι μια ευρύτερη έννοια και συνήθως σχετίζεται με το πόσο συχνά διακόπτεται ο κύκλος του ύπνου του σώματός μας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τη νευρολόγο, το πιο σημαντικό στάδιο του ύπνου, είναι εκείνο του βαθύ ύπνου. Το σώμα ολοκληρώνει μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως η επιδιόρθωση των κυττάρων, η επεξεργασία της μνήμης και η αποκατάσταση των μυών.

Για έναν ποιοτικό ύπνο, λοιπόν, αυτά είναι 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις πάντα πριν κοιμηθείς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Το κλειδί για να προετοιμάσεις το σώμα σου για ξεκούραση στο τέλος της ημέρας, είναι να έχεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Όλοι έχουμε ένα ρολόι ύπνου στον εγκέφαλό μας. Έτσι, όσο πιο τακτικός είναι ο χρόνος μέσα και έξω από το κρεβάτι, το ρολόι του ύπνου σου μπορεί να εκπαιδευτεί για το πότε θέλεις να κοιμηθείς.

Να περιορίζεις την έκθεσή σου σε έντονο φως

Όταν έρθει η ώρα να κοιμηθείς, μπορείς να ενημερώνεις τον οργανισμό σου χαμηλώνοντας τα φώτα στο σπίτι σου περίπου μία ώρα πριν από τον ύπνο. Και μόνο το να κάθεσαι σε ένα πιο σκοτεινό περιβάλλον θα βοηθήσει το σώμα σου να χαλαρώσει. Ένας τρόπος για να εξαλείψεις την έκθεση στο φως πριν από τον ύπνο, είναι φορώντας γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως.

Να καθιερώσεις μια νυχτερινή ρουτίνα

Ένας άλλος τρόπος για να χαλαρώνεις πριν τον ύπνο, είναι να έχεις μια συγκεκριμένη νυχτερινή ρουτίνα. Ακόμα και κάτι απλό, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή η τακτοποίηση των πιάτων, μπορούν να βοηθήσουν. Εφόσον κάνεις τη ρουτίνα με συνέπεια, ο εγκέφαλός σου θα ξεκινήσει να το συνδέει με ένα σήμα που θα του λέει ότι πρέπει να χαλαρώσεις.

Να κρατάς το υπνοδωμάτιο δροσερό και σκοτεινό

Όταν πρόκειται για την κρεβατοκάμαρά σου, βεβαιώσου ότι είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινή και δροσερή γίνεται. Τα έντονα φώτα όχι μόνο δυσκολεύουν τον ύπνο, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου. Μία μάσκα ύπνου για να μην σε ενοχλεί το φως, μπορεί να βοηθήσει.

Να γράφεις ημερολόγιο

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, είναι ότι εξακολουθούν να σκέφτονται και να αγχώνονται για τη μέρα τους. Ένας τρόπος για να το αποφύγεις αυτό, είναι να γράφεις ημερολόγιο πριν από τον ύπνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.