6 «υγιεινές» συνήθειες που μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σου
Τζουλιάννα Καρνέζη
10 Οκτωβρίου 2024
Η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος είναι απαραίτητη για τη συνολική ευεξία, καθώς λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας ενάντια σε λοιμώξεις και ασθένειες.
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι εκτός του ελέγχου μας όταν πρόκειται να κρατήσουμε μακριά μια ασθένεια. Ωστόσο, πολλές από τις επιλογές του τρόπου ζωής και της διατροφής μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας καταπολεμά τις ασθένειες ή τις λοιμώξεις. Αλλά μερικές φορές, κάποια πράγματα που αντιλαμβανόμαστε ως «υγιεινά» μπορεί να βλάψουν ακούσια την ανοσοποιητική μας λειτουργία.
Σε αυτό το άρθρο, θα αποκαλύψουμε μερικά «υγιεινά» πράγματα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία του ανοσοποιητικού σας.
Γιατί η υγεία του ανοσοποιητικού είναι σημαντική
Η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, μας απασχολεί αρκετά αυτές τις μέρες και για καλό λόγο γιατί είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής ευημερίας και της ποιότητας ζωής. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας έναντι επιβλαβών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των βακτηρίων. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί βέλτιστα, βοηθά στη μείωση του κινδύνου ασθενειών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος.
Όταν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις και ασθένειες. Αυτή η μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης των παθογόνων μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες ασθένειες, μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης και αυξημένο κίνδυνο πιο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία. Τα κοινά σημάδια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα, χρόνια κόπωση και αργή επούλωση των πληγών.
Ενώ παράγοντες όπως η διατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανοσοποιητικού, άλλοι παράγοντες - όπως όπως οι αυτοάνοσες διαταραχές - μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας: Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ανοσολογική τους απόκριση τείνει να εξασθενεί, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Επίσης, το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.
Όμως κάποια πράγματα που ακούγονται υγιεινά για εσάς μπορεί να μην είναι και τόσο ευεργετικά όσο αφορά την υγεία του ανοσοποιητικού σας.
6 «υγιεινά» πράγματα που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό
Υπερκατανάλωση ψευδάργυρου
Ο ψευδάργυρος είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα το οποίο κέρδισε ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα όταν τα δεδομένα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της λοίμωξης COVID. Αλλά μη νομίζετε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου θα κάνει θαύματα για την υγεία σας.
Η λήψη υπερβολικών συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βλάψει την απορρόφηση σιδήρου και χαλκού. Και ο χαλκός παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα των ουδετερόφιλων και των λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.
Γι αυτό και είναι προτιμότερο να λαμβάνετε ψευδάργυρο φυσικά από τη διατροφή σας μέσω των δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, σπόρων, φασολιών, φακών, πουλερικών και εμπλουτισμένων δημητριακών. Προτείνω επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου.
Κάνετε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα, αλλά τελικά δεν είναι. Και αυτό γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα υγιή λιαπρά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και για τη γενική σας υγεία.
Τα υγιή λιπαρά περιλαμβάνουν τα ακόρεστα, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και ορισμένους ξηρούς καρπούς και τα πολυακόρεστα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός και σαρδέλες), σπόροι chia και καρύδια.
Επίσης τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την παραγωγή εικοσανοειδών, τα οποία παίζουν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση λέγοντας στο σώμα σας πώς να ανταποκριθεί σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται) τραυματισμούς ή λοιμώξεις.
Η υπερβολική υγιεινή
Η διατήρηση της καλής υγιεινής είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών, αλλά η υπερβολική καθαριότητα μπορεί παραδόξως να υπονομεύσει την υγεία του ανοσοποιητικού. Η συνεχής απολύμανση του περιβάλλοντος και του σώματός σας μπορεί να περιορίσει την έκθεσή σας σε μια ποικιλία μικροοργανισμών από τους οποίους πρέπει να μάθει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Αυτή η ιδέα υποδηλώνει ότι η έλλειψη έκθεσης στην πρώιμη παιδική ηλικία σε μολυσματικούς παράγοντες, συμβιωτικούς μικροοργανισμούς και παράσιτα αυξάνει την ευαισθησία σε αλλεργικές ασθένειες και αυτοάνοσες διαταραχές. Όταν θωρακιζόμαστε από αυτούς τους οργανισμούς, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικό και πιο επιρρεπές.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε τα βασικά βήματα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών σας. Η υγιεινή των χεριών παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των λοιμώξεων. Αλλά η υπερβολική χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών για μεγάλη διάρκεια δεν συνιστάται.
Υπερβολική άσκηση
Ενώ η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν συμμετέχετε σε προπονήσεις υψηλής έντασης ή παρατεταμένης προπόνησης χωρίς επαρκή αποκατάσταση, το σώμα σας μπορεί να εμφανίσει αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. Η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το σώμα πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις και ασθένειες. Επιπλέον, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ιδιαίτερα στους αθλητές, η οποία μπορεί να θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο την ανοσολογική τους απόκριση.
Επίσης, η υπερβολική άσκηση μπορεί να συνδεθεί με φλεγμονή και να διαταράξει την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Ένα εξασθενημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να αποκρούει τα παθογόνα μικρόβια, αυξάνοντας τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που ασχολούνται με έντονη άσκηση να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπαυση και την αποκατάσταση, διασφαλίζοντας ότι διατηρούν μια βέλτιστη ισορροπία που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού τους, αντί να την υπονομεύει.
Κατανάλωση αλκοόλ—συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού
Η κατανάλωση κρασιού, ιδιαίτερα του κόκκινου, συχνά διαφημίζεται για τα πιθανά οφέλη για την υγεία , συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας αντιοξειδωτικών όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία πιστεύεται ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και πιθανώς παρατείνει τη διάρκεια ζωής.
Ωστόσο, ενώ η μέτρια κατανάλωση μπορεί να έχει κάποια οφέλη, η υπερβολική ή συχνή κατανάλωση αλκοόλ οποιουδήποτε είδους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανοσοποιητικού. Το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, μπορεί να βλάψει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, καθιστώντας τον πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις και ασθένειες.
Επομένως, τα πιθανά οφέλη για την υγεία του κρασιού θα πρέπει να σταθμίζονται έναντι των κινδύνων του, ιδιαίτερα για όσους ενδιαφέρονται για τη διατήρηση μιας ισχυρής ανοσοποιητικής λειτουργίας.
Βασίζεστε μόνο σε συμπληρώματα
Το να βασίζεστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα για την υγεία του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι επιζήμιο για διάφορους λόγους. Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, συχνά δεν έχουν τος ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα ολόκληρα τρόφιμα.
Αυτές οι ενώσεις - συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των πολυφαινολών και των αντιοξειδωτικών - παίζουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και μειώνοντας τη φλεγμονή. Επιπλέον, τα ολόκληρα τρόφιμα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που λειτουργούν συνεργιστικά, προάγοντας την καλύτερη απορρόφηση και χρήση από το σώμα.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε όσους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συμπληρώματα βιταμίνης C για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ παραμελούν την πρόσληψη εσπεριδοειδών, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ. Ενώ η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυτά τα φρούτα περιέχουν επίσης εσπεριδίνη, ένα ισχυρό φλαβονοειδές που προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και η αντιοξειδωτική προστασία.
Επιλέγοντας συμπληρώματα αντί για τα ολόκληρα τρόφιμα, ενδέχεται να χάσετε άθελά σας ορισμένες ενώσεις, όπως η εσπεριδίνη, η οποία μπορεί να προσφέρει προστατευτικές ιδιότητες και άλλα συνεργιστικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού.
Άλλες συμβουλές για την υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού
Αν και υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που ακούγονται υγιείς, αλλά τελικά μπορεί να μην υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, υπάρχουν άλλες που στην πραγματικότητα αν τις υιοθετήσετε θα διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας ισχυρό/
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή : Ενσωματώστε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες C και D, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.
- Μείνετε ενυδατωμένοι : Η κατανάλωση νερού βοηθά στη διατήρηση των βέλτιστων σωματικών λειτουργιών και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προάγοντας την κυκλοφορία και την παροχή θρεπτικών συστατικών.
- Ασκηθείτε τακτικά : Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα για να υποστηρίξετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας.
- Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο : Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε 7-9 ώρες συνεχόμενες κάθε βράδυ, καθώς ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού.
- Διαχειριστείτε το άγχος : Ασχοληθείτε με πρακτικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, καθώς το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
- Αποφύγετε τον καπνό : Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, επομένως η ελαχιστοποίηση αυτών μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της συνολικής υγείας.
Ας θυμάστε λοιπόν ότι η εύρεση ισορροπίας είναι το κλειδί για ένα ισχυρό και ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.