REAL LIFE

Χρειάζεται το Παρίσι μια Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής ανάμεσα σε αναταραχές, βία και τανκς;


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

4 Ιουλίου 2023

Χρειάζεται το Παρίσι μια Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής ανάμεσα σε αναταραχές, βία και τανκς;
reuters/splashnews.com
Γιατί κανείς δεν αναρωτιέται τι συμβαίνει με την Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής αυτή τη στιγμή;

Όταν ξεκινάει η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής όλα τα μάτια του καλλιτεχνικού κόσμου -και όχι μόνο- είναι στραμμένα στο Παρίσι, για να θαυμάσουν το ταλέντο, την τεχνική ικανότητα και το όραμα των σχεδιαστών. Φέτος η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής, η οποία ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου, πραγματοποιείται μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, μέσα σε ένα Παρίσι που φλέγεται.

Ειλικρινά, μέσα σε όλες αυτές τις αναταραχές και τον στρατό σε πλήρη ετοιμότητα, είναι απορίας άξιο αν το Παρίσι και ο καλλιτεχνικός κόσμος -και οι uber πλούσιοι πελάτες- χρειάζονται ένα τριήμερο υπερθέαμα αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Στις 27 Ιουνίου ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον δεκαεφτάχρονο Nahel Merzouk στο προάστιο του Παρισιού Nanterre. Ο δεκαεφτάχρονος ήταν δεύτερης γενιάς μετανάστης από την Βόρειο Αφρική και πυροβολήθηκε διότι πήγε να διαφύγει από αστυνομικό έλεγχο με το αμάξι του. Οι αναταραχές, η βία, οι λεηλασίες και οι διαδηλώσεις εξαιτίας της αστυνομικής βιας, με αφορμή την δολοφονία αυτή, έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και ο στρατός έχει δώσει τελεσίγραφο στον Πρόεδρο Μακρόν να λύσει το θέμα εντός 48 ωρών, αλλιώς θα επέμβει.

Ο creative director της Celine, Χέντι Σλιμάν, ζυγίζοντας την κατάσταση αποφάσισε να ακυρώσει το προγραμματισμένο show Υψηλής Ραπτικής του οίκου φοβούμενος για την ασφάλεια των καλεσμένων και της ομάδας του. Μέχρι στιγμής η Celine είναι ο μόνος οίκος που ακύρωσε επίδειξη εξαιτίας των αναταραχών, γνωρίζοντας το πραγματικά τεράστιο κόστος αυτής της επιλογής. Αλτρουιστικό και ανιδιοτελές πράγμα, σπάνιο για τον χώρο της μόδας.

Όταν οι σχεδιαστές μόδας τον προηγούμενο αιώνα δημιουργούσαν κομμάτια Υψηλής Ραπτικής, δημιουργούσαν ρούχα για τους πολύ πλούσιους. Δεν υπήρχε ο σημερινός διαχωρισμός luxury μόδας και μόδας Υψηλής Ραπτικής. Οι σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent, ο Cristobal Balenciaga και η Elsa Schiaparelli αποκαλούνταν couturiers και κατασκεύαζαν κομμάτια φορέσιμα, που σε έκανα να ονειρεύεσαι. Δυστυχώς όμως σήμερα αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι δεν είναι όνειρο, αλλά πραγματικότητα.

Η ειρωνεία είναι πως όλη η διοργάνωση της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού αντιμετωπίζει το γεγονός ως μια όαση στην έρημο του υπερκαταναλωτισμού, σαν ένα φως τέχνης και οράματος ανάμεσα στις RTW συλλογές, με κομμάτια βέβαια που απευθύνονται μόνο στους uber πλούσιους του πλανήτη ή σε μουσεία. Ταυτόχρονα βέβαια, θέλει να κάνει buzz με celebrities στην πρώτη σειρά και να μιλάει μέσα από τα ρούχα για κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Ευαισθησίες; Κοινωνικές;

Ναι φυσικά και καταλαβαίνουμε το υπέρογκο κόστος αναβολής ενός show τέτοιου βεληνεκούς και την ανάγκη -ναι, την ανάγκη- για νέες ιδέες και ρούχα που δεν χρειάζεται να είναι χρηστικά, αλλά ας σκεφτούμε λίγο που βρισκόμαστε. Τι συμβαίνει στη χώρα και για ποιον λόγο συμβαίνει. Ακόμα κι αν είσαι στο «στρατόπεδο» που υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχίσει ακάθεκτη η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής αυτές τις μέρες, η ασφάλεια των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί και των καλεσμένων πιστεύεις ότι είναι εξασφαλισμένη; Χρειαζόμαστε όντως αυτή τη στιγμή έναν περισπασμό από την καθημερινότητά μας γεμάτο ομορφιά και φαντασία; Ίσως όχι.