ΣΤΙΛ FASHION NEWS

PCW: Schiaparelli, Thom Browne και Dior προσπάθησαν, αλλά o υδάτινος κόσμος της Iris Van Herpen συγκλόνισε το Παρίσι


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

4 Ιουλίου 2023

PCW: Schiaparelli, Thom Browne και Dior προσπάθησαν, αλλά o υδάτινος κόσμος της Iris Van Herpen συγκλόνισε το Παρίσι
splashnews.com
Τα show συνεχίζονται και το Παρίσι καίγεται

Στα καλύτερά της μπορούμε να πούμε πως η Υψηλή Ραπτική είναι άκρως σουρεαλιστική. Είναι η μαγεία του να βλέπεις πράγματα, τα οποία δεν μπορείς να πιστέψεις πως τα έχει δημιουργήσει ανθρώπινο χέρι. Η Υψηλή Ραπτική είναι ένας χώρος που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να πειραματίζονται και να μεγαλώνουν τα όρια του εφικτού στην μόδα και όχι μόνο.

Ο Ντάνιελ Ρόουζμπερι δημιούργησε μια συλλογή Υψηλής Ραπτικής βγαλμένη μέσα από ένα γοτθικό ρομαντικό όνειρο για τον οίκο μόδας Schiaparelli και τη σεζόν φθινόπωρο 2023. Μια απόκοσμη κολεξιόν με μια ευλαβική -ορικά- αίσθηση χλιδής. Ο creative director του οίκο αποφάσισε να αφήσει πίσω του τα έντονα, βαριά και «ηχηρά» κόλπα της περασμένης σεζόν που ήταν ναι μεν πολύ Schiaparelli, αλλά όχι Roseberry και να επικεντρωθεί σε κάτι δικό του. Η συλλογή έβριθε από ρούχα που έμοιαζαν με γλυπτά, με εξαιρετική τεχνική και ασύμμετρες γραμμές σε λευκό και μαύρο. Ο Roseberry επίσης πήγε ένα βήμα παραπέρα θολώνοντας τα νερά μεταξύ ρούχων, κεντημάτων, κοσμημάτων και πάτσγουορκ.

«Τα φορέματά μου συνδέονται με την ιδέα των ρούχων της αρχαιότητας. Διατηρώ μια εμφανή απλότητα» είχε πει ο ιδρυτής του οίκου Dior και η Μαρία Γκράτσια Κιούρι, η creative director του οίκου δημιούργησε μια συλλογή Υψηλής Ραπτικής εμπνευσμένη από αυτό ακριβώς το quote. Μια συλλογή αφιερωμένη στην εμφανή απλότητα και στα ρούχα που αντλούν έμπνευση από την αρχαιότητα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και των υπόλοιπων πολιτισμών που η Κιούρι, γνωρίζει πολύ καλά πλέον και από τα ταξίδια της με τον οίκο. Τα 65 φορέματα που είδαμε στην συλλογή Υψηλής Ραπτικής φθινόπωρο/χειμώνας 2023 θύμιζαν μοντέρνες θεότητες και θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν περιμέναμε να δούμε κάτι τόσο απλό σε μια συλλογή Υψηλής Ραπτικής. Η τεχνική όμως πολλές φορές δεν είναι εμφανής μέσα από μια φωτογραφία, όπως και η δουλειά που χρειάζεται το κάθε κομμάτι.

Η πρώτη συλλογή Υψηλής Ραπτικής του Αμερικανού σχεδιαστή μόδας Thom Browne στο Παρίσι για την σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας 2023 ήταν κάτι που ξάφνιασε τους παρευρισκόμενους. Όχι τόσο για τα ρούχα στην πασαρέλα, αλλά περισσότερο για την έκπληξη που τους περίμενε στην αίθουσα της Opéra Garnier, όπου αντίκρισαν 2.000 χάρτινους Thom Browne να κάθονται σε όλες -μα όλες- τις θέσεις. Ο σχεδιαστής ξέρει να κλέβει την παράσταση όχι μόνο με τα ρούχα του, αλλά και με το όλο show του. Ναι, ο Thom Browne έφερε το drama στο θέατρο μεταφορικά και κυριολεκτικά μέσα από γκρι σιλουέτες, κίνηση και τεχνική. Η συλλογή ήταν μια αμερικάνικη ιστορία για την λύτρωση και τον θρίαμβο, πάνω στην κατάθλιψη και την οκνηρία.

Και για ακόμα μια φορά η Iris Van Herpen μας θάμπωσε με την φαντασία της, το απαράμιλλο ταλέντο της και την αισθητική της. Η Υψηλής Ραπτικής συλλογή της για το φθινόπωρο του 2023 ήταν 18 κομψοτεχνήματα εμπνευσμένα από την «υδάτινη αρχιτεκτονική» και τις «βιονικές καινοτομίες». Με τίτλο «Architectonics» η συλλογή -υποτίθεται ότι- φοριέται σε πόλεις που επιπλέουν στο νερό και μια τέτοια πόλη κατασκευάζεται ήδη στην Νότια Κορέα και ονομάζεται «Oceanix». Ξεχωριστή και ιδιαίτερη όπως πάντα, με δημιουργίες που αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας και μας κάνει να ονειρευόμαστε.

Δείτε στην παρακάτω gallery τα 4 αγαπημένα μας look από τον κάθε σχεδιαστή από τα show της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.