REAL LIFE WHO

#ExpiredNFabulous: Η Παλαιστίνια blogger που «μάχεται» τα γυναικεία ταμπού της κουλτούρας της με όπλο το χιούμορ


Εύα Κονδύλη

20 Ιουλίου 2021

#ExpiredNFabulous: Η Παλαιστίνια blogger που «μάχεται» τα γυναικεία ταμπού της κουλτούρας της με όπλο το χιούμορ
Η Faiza Rammuny είναι μια Παλαιστίνια-Αμερικανίδα blogger που αντιμετωπίζει τα ταμπού της κουλτούρας της με χιούμορ. Συζητά για θέματα όπως η σημασία της φήμης στην κοινωνία της Μέσης Ανατολής, η κρίση των γυναικών με βάση ένα διαφορετικό σύστημα αξιών από τους άνδρες, την πίεση για γάμο, το hijab και τις ερωτικές σχέσεις των γυναικών, συγκεκριμένα το ζήτημα της παρθενιάς.

Η ζωή των γυναικών στη Μέση Ανατολή έχει γίνει αφορμή για άπειρες συζητήσεις. Από την πίεση που περιβάλλει μια γυναίκα για το πώς πρέπει να ζήσει, έως το τι θα φορέσει, καθώς και τα δικαιώματα που πρέπει να έχει.

Μερικές γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν κάτι για όλα αυτά παρά να σιωπούν, άλλες όμως αντιστέκονται δημόσια ενάντια στην καταχρηστική κουλτούρα τους και μάλιστα έχουν γίνει η «φωνή» των αδύναμων.

Η Faiza Rammuny είναι μια Παλαιστίνια-Αμερικανίδα blogger που αντιμετωπίζει τα ταμπού της κουλτούρας της με χιούμορ. Συζητά για θέματα όπως η σημασία της φήμης στην κοινωνία της Μέσης Ανατολής, η κριτική των γυναικών με βάση ένα διαφορετικό σύστημα αξιών από τους άνδρες, την πίεση για γάμο, το hijab και τις ερωτικές σχέσεις των γυναικών, συγκεκριμένα το ζήτημα της παρθενιάς.

Έχει δημιουργήσει το διάσημο blog «Expired N Fabulous» - το οποίο πήρε το όνομα του από την μουσουλμανική πεποίθηση ότι οι γυναίκες άνω των 25 είναι «expired», δηλαδή έχουν «λήξει»-, καθώς και λογαριασμούς στο Instagram και TikTok, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Ο στόχος της; Να διδάξει, ενημερώσει και ενδυναμώσει τις γυναίκες της κουλτούρας της να είναι ανεξάρτητες, να κυνηγούν τα όνειρά τους, να μην καταπιέζονται από την οικογένειά τους, καθώς και να βάζουν σε προτεραιότητα την ευτυχία τους.

Η Faiza φαίνεται να είναι η απόλυτα δυναμική γυναίκα. Από αυτές που θαυμάζεις και θες να τους μοιάσεις. Τα λόγια της και ο μοναδικός τρόπος που μετατρέπει το χιούμορ σε κάτι τόσο εμψυχωτικό και σημαντικό, την καθιστά μια από τις σημαντικότερες ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων της σημερινής γενιάς. Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Και η ιστορία της και όσα πέρασε την έκαναν να ακολουθήσει τον σημερινό της δρόμο.

Εάν μια γυναίκα «αποτύχει» να συμμορφωθεί με τους «κανόνες» της κουλτούρας της, η «φήμη» και η οικογένειά σας θα υποστούν ουσιαστικά το πλήγμα για πάντα. Η αραβική νοοτροπία είναι δύσκολη να κατανοηθεί και οι κανόνες συχνά εμπλουτίζονται από τον ανεξέλεγκτο σεξισμό επειδή ισχύουν μόνο για τις γυναίκες, των οποίων η ζωή καθορίζεται από τον γάμο.

«Στην κουλτούρα μας, εάν χάσεις τη φήμη σου, χάνεις τα πάντα. Αυτό σου έχουν μάθει να πιστεύεις», λέει η Rammuny σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια, όπου έκανε γνωστή την ιστορία για το σεξισμό, την κριτική και την συναισθηματική κακοποίηση που υπέστη από μια αποτυχημένη σχέση με έναν μουσουλμάνο Άραβα. 

Απλώς και μόνο επειδή ήταν μια γυναίκα που δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες που έθεσε η κοινωνία της. Ήταν η ίδια σχέση και το τραύμα που ήρθε με το τέλος της, που την οδήγησαν τελικά να είναι τόσο ειλικρινής για τη ζωή της και να προσπαθήσει να ζήσει ευτυχισμένη.

Το ήθος της τώρα, είναι αυτό μιας γυναίκας που βρήκε τη φωνή της και τη χρησιμοποιεί για να βοηθήσει άλλους που νιώθουν όπως εκείνη, ότι δεν ταιριάζουν με την κουλτούρα τους. 

Έτσι, αν δέχεται κριτική από την κοινότητά της ή online bullying από διαδικτυακούς Άραβες, η αποζημίωση γι' αυτήν είναι η ικανότητα να συνδέεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αρνήθηκαν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο κλουβί της συμμόρφωσης. 

«Θέλω να με θυμούνται ως γυναίκα που τελικά φώναξε "αρκετά" και έκανε κάτι για αυτό. Που άλλαξε, όχι μόνο ολόκληρη την ύπαρξή της, αλλά και αυτόν τον παράξενο κόσμο».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr