UPDATE

Η ταινία «Oppenheimer» θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία δύο εβδομάδες μετά τα Oscars


JTeam

25 Ιανουαρίου 2024

Η ταινία «Oppenheimer» θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία δύο εβδομάδες μετά τα Oscars
H ταινία θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο project στην Ιαπωνία

Από τις 29 Μαρτίου θα μπορεί το ιαπωνικό κοινό να παρακολουθήσει στους κινηματογράφους την ταινία «Oppenheimer», του Κρίστοφερ Νόναλ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον τρόπο προώθησης της ταινίας, καθώς θεωρήθηκε πως υποβάθμιζε τους ατομικούς βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η εταιρεία διανομής της ταινίας στην Ιαπωνία, η Bitters End, ανακοίνωσε πως τελικά η ταινία θα προβληθεί λίγες ημέρες μετά την απονομή των βραβείων Oscar.

Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου η ταινία με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι, στον ρόλο του Οπενχάιμερ, έχει προβληθεί ήδη από το καλοκαίρι, στην Ιαπωνία θα προβληθεί σχεδόν μισό χρόνο μετά. Κι αυτό γιατί η ταινία θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο project, καθώς οι δύο ατομικές βόμβες που δημιούργησε ο Οπενχάιμερ και η ομάδα του πυροδοτήθηκαν το 1945 πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Στο μεταξύ, το κύμα οργής της Ιαπωνίας κορυφώθηκε και από τις αναφορές και τα memes στα social media σχετικά με τις ταινίες «Barbie» και «Oppenheimer», των οποίων η παγκόσμια πρεμιέρα συνέπεσε τον περασμένο Ιούλιο. Τα διαδικτυακά memes «Barbenheimer» όπου απεικόνιζαν «ροζ» ατομικές εκρήξεις, θεωρήθηκε πως υποβάθμιζαν αυτόν τον πυρηνικό όλεθρο.

«Μετά την προβολή της ταινίας, νιώθουμε ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει δημιουργήσει μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία που ξεπερνά την παραδοσιακή αφήγηση και πρέπει να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Καλούμε το κοινό να παρακολουθήσει την ταινία με τα μάτια του όταν έρθει στην Ιαπωνία», δήλωσε τον Δεκέμβριο ο διανομέας της ταινίας στην Ιαπωνία, Bitters End. Υπενθυμίζεται πως η ταινία διεκδικεί αγαλματίδιο σε 13 κατηγορίες στα φετινά βραβεία Oscar.