Βρισκόμαστε στα μισά του Απρίλη για να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, είναι απίστευτο κι όμως αληθινό το γεγονός ότι υπάρχει ασθενής που νόσησε 505 μέρες με Covid και η σπάνια περίπτωσή του επιβεβαιώνεται μέσα από έρευνα.
Η σημασία της προστασίας των ευάλωτων ομάδων είναι σίγουρα μια πραγματικότητα που επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από τα ευρήματα της νέας έρευνας. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια αν ο συγκεκριμένος ασθενής κατέχει το μεγαλύτερο σκορ νόσησης με κορωνοϊό καθώς υπήρξαν άνθρωποι που δεν έχουν κάνει τεστ αλλά σίγουρα το γεγονός ότι νόσησε για 505 ολόκληρες μέρες, τον βάζει αυτομάτως στις πρώτες θέσεις.
Σύμφωνα με τον ειδικό μολυσματικών ασθενειών του Guy’s & St. Thomas’ NHS Foundation Trust, Dr. Luke Blagdon Snell: «Μοιάζει να είναι η πιο μακρά καταγεγραμμένη περίπτωση νόσησης». Μάλιστα, ο ίδιος σκοπεύει να παρουσιάσει σε συνέδριο του στην Πορτογαλία κι άλλα τέτοια «επίμονα» περιστατικά νόσησης.
Η έρευνα στηρίχθηκε στη μελέτη εννιά ασθενών με Covid που έβγαιναν θετικοί για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Όλοι τους παρατηρήθηκε ότι είχαν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα από μεταμοσχεύσεις οργάνων, HIV, καρκίνο ή άλλες ασθένειες.
Τα επαναλαμβανόμενα τεστ έδειχναν ότι η νόσησή τους διαρκούσε κατά μέσο όρο 73 ημέρες. Δύο από αυτούς διαπιστώθηκε ότι νοσούσαν για σχεδόν έναν χρόνο... Μέχρι που βρέθηκε και η σπάνια περίπτωση του ασθενή που είχε μέσα του τον Covid για 505 μέρες!
Πριν την καταγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού, οι ερευνητές είχαν καταγράψει ασθενή που το PCR του έβγαινε θετικό για 335 μέρες. Η επιμονή του Covid είναι σπάνια και σίγουρα πολύ διαφορετική από τον long Covid. Σύμφωνα με τον Snell: «Στον long Covid, το σώμα σου έχει καθαρίσει από τον ιό αλλά τα συμπτώματα επιμένουν. Όταν όμως η νόσηση έχει τόσο μακρά διάρκεια, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο σώμα σου».
Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, ο εμβολιασμός κατά του Covid- 19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του long Covid ενώ όσοι ήταν ανεμβολίαστοι και εμφάνιζαν επίμονα συμπτώματα, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά το εμβόλιο.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέλυσε στοιχεία από 15 βρετανικές και διεθνείς έρευνες, οι οποίες εξέτασαν κατά κύριο λόγο κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί να λειτουργήσει ως τείχος προστασίας απέναντι στη μακρά Covid- 19. Από την άλλη, άλλες έρευνες επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις του εμβολίου σε όσους είχαν ήδη long Covid αλλά δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του long COVID-19 φαίνεται μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων τους γίνεται είτε άμεσα είτε μετά από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Guardian, τα εμβόλια μειώνουν περίπου στο μισό την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος συμπτώματα για μήνες όπως ζαλάδες, κόπωση, αδυναμία, πονοκεφάλους, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, σε περίπτωση που νοσήσει ενώ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου.