UPDATE #NOW

Venus Williams: Οι γυναίκες που την εμπνέουν, ο ρόλος της μαμάς της και το μισθολογικό κενό που έκλεισε


Κλέλια Φατούρου

5 Μαΐου 2022

Venus Williams: Οι γυναίκες που την εμπνέουν, ο ρόλος της μαμάς της και το μισθολογικό κενό που έκλεισε
Η 41χρονη αθλήτρια μιλά για τις γυναίκες που την ενέπνευσαν και για το μισθολογικό κενό που έκλεισε

Η Venus Williams τρέφει τεράστιο σεβασμό για τις γυναίκες που ξεπερνούν τα όρια και δεν μένουν στο comfort zone τους. Στα 41 της, προπονείται για το επόμενο τουρνουά και τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η πρώτη μαύρη τενίστρια που έγινε νούμερο 1 σε όλο τον κόσμο.

«Προφανώς και λατρεύω την Oprah και τη Michelle Obama αλλά τα αληθινά μου πρότυπα είναι μέσα στην οικογένειά μου». Οι 4 αδερφές της και η μητέρα της έγιναν κομμάτι της ταινίας "King Richard" και ένας βασικός στόχος είναι να φανεί ο πραγματικός ρόλος της μητέρας των αθλητριών. «Η μαμά μου ήταν πάντα έμπνευση. Στην αρχή, η φωνή της δεν ακουγόταν. Δείξαμε όμως τη δύναμή της και το πόσα μας προσέφερε. Είναι μία καταπληκτική, δυνατή, διασκεδαστική γυναίκα, καλή τενίστρια και σπουδαία μαγείρισσα. Είναι επίσης πνευματική και αυτό μας βοηθούσε να έχουμε πίστη, ελπίδα, να είμαστε ήρεμες και να μην ανησυχούμε για τα καθημερινά».

Αυτό που μπορεί να μην γνώριζες για την οικογένεια Williams είναι ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία αδερφή, Yetunde, δολοφονήθηκε στα 31 της στο Compton, όπου μεγάλωσε, και η μνήμη της τιμάται μέσα από το Κέντρο που δημιούργησε η οικογένεια, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες wellness και θεραπείας στην κοινότητα.
Μία άλλη γυναίκα που θαυμάζει είναι η Ολυμπιονίκης Wilma Rudolph, που τα κατάφερε ενώ διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα ενώ ήταν μικρή και της είπαν ότι δεν θα ξαναπερπατούσε. Μιλά επίσης για την Anni Albers, τη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα που έγινε γνωστή για τα prints και τα γεωμετρικά patterns στα υφάσματά της. «Αν και, ως γυναίκα, αναγκάστηκε να δουλέψει μόνο με υφάσματα, έσπασε τα στερεότυπα και έγινε μία απίστευτη καλλιτέχνιδα».

Το κενό στους μισθούς των φύλων που έκλεισε

Κατάλαβε πολύ νωρίς (στα 16 της) ότι δεν πληρώνεται το ίδιο με τους άντρες και μέχρι τα 25, είχε ξεκινήσει τον αγώνα της για ισότητα. Όταν κέρδισε το Wimbledon το 2000, έπαιρνε λιγότερα από τον Pete Sampras, που κέρδισε το αντίστοιχο ανδρικό πρωτάθλημα. 7 χρόνια μετά, έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε τα ίδια με τον Roger Federer, στην ίδια διοργάνωση.

«Οι γυναίκες ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε μαραθώνιο τη δεκαετία του '60, και έπρεπε να υποκριθούν ότι είναι άντρες. Παλεύουμε χιλιάδες χρόνια για την ισότητα, επομένως είναι αστείο να νομίζουμε ότι όλα θα αλλάξουν σε μία νύχτα. Πρέπει πρώτα να αλλάξουν τα μυαλά, οι κουλτούρες, η ιστορία και να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε».