UPDATE #NOW

Οι πρωταγωνίστριες του Jurassic World μιλούν για την εξέλιξη του φεμινισμού στο franchise


Κλέλια Φατούρου

1 Ιουνίου 2022

Οι πρωταγωνίστριες του Jurassic World μιλούν για την εξέλιξη του φεμινισμού στο franchise
Art Streiber for Variety
Το Jurassic Park έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες 3 δεκαετίες και οι πρωταγωνίστριές του μιλούν για αυτό

«Οι δεινόσαυροι τρώνε άντρα. Η γυναίκα κληρονομεί τη γη». Μία ατάκα της Δρ. Ellie Sattler που ειπώθηκε το 1993 και έγινε σύμβολο της ποπ κουλτούρας σε κούπες, μπλουζάκια και αυτοκόλλητα.

Μία ατάκα που δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο του Jurassic Park αλλά πολλοί άνθρωποι δούλεψαν για να μπει. Και αυτό έκανε σίγουρα τη διαφορά, ειδικά αν μιλάμε για 30 χρόνια πριν. Μπορεί η Laura Dern να ήταν η πρωταγωνίστρια που ερωτεύτηκε τον 20 χρόνια μεγαλύτερο συνάδελφό της, αλλά ήταν επίσης και μία γυναίκα που μιλούσε ελεύθερα, υποδυόταν μία επιστήμονα και έδειχνε ότι οι δεινόσαυροι δεν είναι μόνο fun για τους άντρες.

30 χρόνια μετά, η ηθοποιός επιστρέφει στην 6η ταινία του franchise, Jurassic World Dominion, η οποία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 10 Ιουνίου και η παρέα των γυναικών μεγαλώνει. Η Bryce Dallas Howard ξεκίνησε το 2015 ως η πρωταγωνίστρια Claire Dearing και αυτή θα είναι η πρώτη φορά για την DeWanda Wise που μπαίνει στο σύμπαν του Jurassic Park ως η πιλότος Kayla Watts. «Είναι μία νέα ηρωίδα που ίσως θα καθορίσει το μέλλον του franchise και θα γίνει η καλύτερη στολή Halloween για τα κορίτσια», ανέφερε ο σκηνοθέτης Colin Trevoroow. Θα είναι επίσης ένας ρόλος bisexual. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε το diversity στη σεξουαλικότητα, και αυτό το στοιχείο δίνει μία αλήθεια στον χαρακτήρα μου», ανέφερε η Wise.

Οι 3 γυναίκες μετρούν ήδη σπουδαίες καριέρες και συναντιούνται για να φωτογραφηθούν και να δώσουν συνέντευξη στο Variety. Η αρχή για το ποιος θα είναι ο ρόλος της γυναίκας στο Jurassic Park, έγινε σίγουρα με τη Laura Dern. Δούλεψε πολύ το 1993 με τον σεναριογράφο David Koepp, τον σκηνοθέτη Steven Spieleberg και την παραγωγό Kathleen Kennedy, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι η Ellie θα εκφράζει αυτά που πιστεύει και δεν θα είναι απλώς διακοσμητική. Και δεν θα χρειάζεται σίγουρα προστασία.

Μία από τις σημερινές σεναριογράφους, η Emily Carmichael, ήταν 11 χρονών όταν είδε το Jurassic Park στο σινεμά. «Το γεγονός ότι εκείνος ο χαρακτήρας, σε εκείνο το περιβάλλον, χρειάστηκε να ρίξει τη βόμβα στην αγκαλιά της πατριαρχίας, είναι κάτι που καταλαβαίνω πολύ καλύτερα σήμερα». Επιτέλους, επιστρέφει για να μοιραστεί τις γνώσεις της ως βοτανολόγος και πώς είναι η κατάσταση του περιβάλλοντος σήμερα.

Οι 3 πρωταγωνίστριες παραδέχονται ότι ο κόσμος του Jurassic World δίνει μία τεράστια εκπροσώπηση και επικεντρώνεται στο τι σημαίνει γυναικεία δύναμη. «Είναι υπέροχο που, μετά την εποχή του Time's Up, πηγαίνουμε σε έναν πιο σύνθετο φεμινισμό, που είναι ζωτικός για εποχές όπως αυτή. Μιλάμε για γυναίκες που είναι bisexual, μαύρες (που υιοθετούν τις ρίζες τους με όποιον τρόπο θέλουν). Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι υπήρξαν πολλοί που είναι κατά της woke κουλτούρας, θεωρώντας ότι γίνεται για τους λάθος λόγους και αρνούνται να δουν τη σημασία της συμπεριληπτικότητας.

Υπάρχει μία σκηνή όπου η Ellie αρπάζει τον Owen και τον τραβάει πίσω για να τον σώσει. Η παραγωγός τη βλέπει στο μόνιτορ και η Howard, που στεκόταν δίπλα της, της είπε ότι ήρθε η ώρα να κανονικοποιηθεί αυτή η εικόνα στην οθόνη. «Bryce, κοιτάζεις το μέλλον κι εγώ το βλέπω μαζί σου», ήταν η απάντηση. Όσο για την πιθανότητα του να σκηνοθετήσει η Howard ένα επόμενο Jurassic World; Ο σκηνοθέτης Colin Trevorrow το βλέπει ως προνόμιο και την καλεί να συμμετάσχει όποτε θέλει. Και αυτό θα εκπλήρωνε την προφητεία της Ellie, το 1993. Οι γυναίκες όντως θα κληρονομήσουν τη γη.