UPDATE #NOW

Olena Zelenska: Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας φωτογραφίζεται για τη Vogue στη χώρα της και δίνει πλέον τον δικό της αγώνα


Κλέλια Φατούρου

26 Ιουλίου 2022

Olena Zelenska: Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας φωτογραφίζεται για τη Vogue στη χώρα της και δίνει πλέον τον δικό της αγώνα
Η Olena Zelenska γράφει τους δικούς της κανόνες και βοηθά τη χώρα της με κάθε τρόπο

Από τις 24 Φεβρουαρίου, τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Η χώρα συνεχίζει να σφυροκοπείται 5 μήνες αργότερα από τη Ρωσία και η Olena Zelenska, η σύζυγος του Volodymyr Zelenskyy έχει περάσει μπροστά, γράφοντας τους δικούς της κανόνες.

Πριν από λίγες μέρες, φωτογραφήθηκε από την Annie Leibovitz για την αμερικανική Vogue, στο Κίεβο. Την πόλη που αρνείται να εγκαταλείψει, ενώ θα μπορούσε να το είχε κάνει από την αρχή. Της λείπουν τα Σαββατοκύριακα στη Βαρκελώνη, εκείνη τη φορά που είδε στη Λισαβόνα την Adele, το να πάει για ψώνια ανενόχλητη.

Τους πρώτους μήνες κρυβόταν με τα παιδιά της, τη 18χρονη Oleksandra και τον 9χρονο Kyrylo. Η ζωή τους έπρεπε να συνεχιστεί κανονικά. Ο γιος της διάβαζε για το σχολείο, αν και δεν έπρεπε να μπαίνει online την ώρα του μαθήματος, εκείνη απαντούσε γραπτώς σε συνεντεύξεις και διάβαζε βιβλία, μέχρι που ήρθε η ώρα να περάσει μπροστά, αν και ήταν πάντα συνηθισμένη στο να δουλεύει παρασκηνιακά για τον σύζυγό της.

Στις 8 Μαίου, τη Γιορτή της Μητέρας, η Jill Biden επισκέφθηκε ένα καταφύγιο στη δυτική Ουκρανία και εκεί είδαμε την Olena Zelenska. Η παρουσία της έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Είναι στη χώρα της και δουλεύει για το κοινό καλό. Το έκανε εξάλλου πριν τον πόλεμο. Εργαζόταν για τα παιδιά με αναπηρίες και ευαισθητοποιούσε τον κόσμο για την ενδοοικογενειακή βία. Δεν φοβήθηκε να χαρακτηρίσει τη ρωσική στρατηγική ως The Hunger Games, μετά από βομβαρδισμούς σχολείων.

«Αυτοί ήταν οι πιο φριχτοί μήνες της ζωής μου, αλλά και της ζωής κάθε Ουκρανού πολίτη. Δεν νομίζω ότι γνωρίζει κανείς πώς το έχουμε διαχειριστεί συναισθηματικά. Αλλά ανυπομονούμε για τη νίκη και είμαστε σίγουροι ότι θα επικρατήσουμε. Αυτό μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε». Χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, με τη Zelenska να έχει έναν ξεκάθαρο διπλωματικό ρόλο πλέον. Ταξίδεψε πρόσφατα στη Washington, χωρίς να ενημερώσει, για να ζητήσει όπλα, όχι για επίθεση, αλλά για αμυντικούς λόγους.

Η φωνή της ακούγεται δυνατά, όπως στον φόρο τιμής που απέδωσε στην απώλεια 200 παιδιών, στηρίζοντας τους γονείς τους. Κρέμασε μαζί τους καμπανάκια στα δέντρα ως σύμβολο της φωνής τους, ώστε να ακούγονται για πάντα. Έχει αναλάβει την εκπαίδευση δασκάλων, φαρμακοποιών αλλά και αστυνομικών σε θέματα συμβουλευτικής, γιατί η ψυχική υγεία των Ουκρανών θα δείξει μακροπρόθεσμα τις συνέπειες. Φορά ρούχα Ουκρανών σχεδιαστών που δεν είναι τυχαίες επιλογές. Είναι λιτή, κομψή και φορά ανδρικό κοστούμι σε δημόσια ομιλία του συζύγου της, για να αποδείξει ότι στην Ουκρανία, τα φύλα είναι ίσα.

Γνωρίστηκαν στα 18, η σχέση τους ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο. Εκείνη σπούδασε Αρχιτεκτονική και εκείνος Νομική, αλλά αυτό άλλαξε γρήγορα, με το ζευγάρι να στρέφεται στη σάτιρα. Η Olena έγραψε και μόνταρε και εκείνος ήταν το κεντρικό πρόσωπο. «Είναι η αγάπη μου, αλλά κυρίως είναι η καλύτερη φίλη μου. Το ότι βρίσκεται εδώ, δίνει το καλύτερο παράδειγμα και παίζει έναν ισχυρό ρόλο για τις οικογένειες και τις γυναίκες της Ουκρανίας. Έχει μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Πιο δυνατή από αυτό που η ίδια νόμιζε. Αυτό κάνει ο πόλεμος», είπε ο Zelenskyy για τη σύζυγό του, ενώ παραδέχτηκε ότι τα αστεία του δεν λειτουργούν πάντα μαζί της.

Η ζωή τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζονταν όταν σπούδαζαν. Ήταν εξάλλου γεμάτη ανατροπές. Δεν περίμενε ότι θα δούλευαν μαζί στην κωμωδία, όπως και το ότι εκείνος θα αποφάσιζε να βάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία το 2015. «Ήξερα ότι οι ζωές μας θα αλλάξουν ριζικά και ότι θα δούλευα περισσότερα. Όπως και έγινε». Το μόνο που ονειρεύεται πια είναι να φάει όλη η οικογένεια μαζί σε ένα τραπέζι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Vogue Magazine