UPDATE #NOW

Ο Jeremy Strong δεν θα χαλαρώσει ποτέ: «Οτιδήποτε δεν έχει ρίσκο, είναι για αρχάριους»


Κλέλια Φατούρου

29 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Jeremy Strong δεν θα χαλαρώσει ποτέ: «Οτιδήποτε δεν έχει ρίσκο, είναι για αρχάριους»
Hollywood Reporter/ DAVID NEEDLEMAN
Ο 43χρονος ηθοποιός μίλησε για το method acting και για το πόσο παρεξηγημένος είναι

Ο Jeremy Strong είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ηθοποιού. Είναι method actor και αυτό έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα σε κριτικούς και συναδέλφους του. Για την ακρίβεια, ένα άρθρο-προφίλ του των New York Times τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε η αφορμή για να συζητηθεί το πάθος του, που είναι είτε αποτέλεσμα μίας ιδιοφυίας ή μίας κουραστικής ντίβας. Ή και τα δύο.

«Υπάρχει αρκετή μυθολογία γύρω από τη διαδικασία που ακολουθώ στη δουλειά μου. Είμαι απλά ένας ηθοποιός που προσπαθεί να δουλέψει σκληρά και να πάρει ρίσκα». Για εκείνον, η υποκριτική είναι θρησκεία, η δική του θρησκεία, γιατί είχε ανέκαθεν μία ιερή σχέση μαζί της και θεωρεί ότι οι ταινίες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το περιβόητο κείμενο του δημοσιογράφου Michael Schulman προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως των συναδέλφων του Strong. Ο ίδιος ένιωσε προδομένος και ότι διαστρεβλώθηκε εντελώς η αλήθεια και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει. Σκέψεις που μοιράστηκε ο ίδιος και που υποστηρίζει ότι δημοσιεύτηκαν χωρίς context ή σκοπό.

«Είναι κάτι που θέλω να αφήσω πίσω μου και δεν θέλω να πάρω κάποιο μάθημα. Στόχος μου είναι να είμαι ανοιχτός, ακόμα και όταν προδίδεται η εμπιστοσύνη μου». Αρκετοί συνάδελφοί του, μεταξύ αυτών και οι Brian Cox και Kieran Culkin από το Succession, έχουν μιλήσει για το ότι η μέθοδός του μπορεί να δυσκολέψει τους άλλους και ότι αυτό που κάνει είναι μία σκληρή μάχη εναντίον του εαυτού του. «Πρέπει να γίνει πιο μαλακός με τον εαυτό του, ώστε να μαλακώσει και με τους άλλους», έχει δηλώσει ο τηλεοπτικός πατέρας του, Brian Cox.

Υπάρχουν φυσικά και οι άλλοι, όπως η Anne Hathaway και η Jessica Chastain, που μίλησαν δημόσια για το ταλέντο του και για το ότι δεν υπάρχουν ομάδες παραγωγής που μπορούν να ακολουθήσουν τον επαγγελματισμό του. «Με έμαθε να μην απολογούμαι όταν δεν κάνω συμβιβασμούς και είμαι συγκεκριμένη», ανέφερε η Hathaway. Ο συντάκτης του επίμαχου κειμένου πάντως είπε ότι το κείμενο είναι διαθέσιμο για διαφορετικές ερμηνείες. «Κάποιοι τον είδαν ως απίστευτα αφοσιωμένο ηθοποιό, άλλοι ως περίεργο τύπο και άλλο ως ανυπόφορη ντίβα. Και ίσως να είναι όλα αλήθεια».

Ο 43χρονος ηθοποιός πάντως συνεχίζει ακάθεκτος τη δουλειά του, αυτή τη στιγμή γυρίζει τον 4ο κύκλο (και τελευταίο;) της σειράς Succession, που σάρωσε τα Emmy (αν και τα βραβεία δεν σημαίνουν τίποτα για τον Strong) και μιλά για τη νέα του ταινία, Armageddon Time. Εκεί υποδύεται τον πατέρα του σκηνοθέτη, James Gray, και αναβιώνει τη σχέση με τον 14χρονο γιο του, έχοντας έναν τρομερά εκρηκτικό χαρακτήρα, που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει.

Ο σκηνοθέτης δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Jeremy, αλλά όταν είδε το Succession ενθουσιάστηκε. Το ίδιο και ο ηθοποιός. Του έκανε ερωτήσεις για τον πατέρα του, μέσα από ένα ψυχομετρικό τεστ και κατάλαβε ότι πρέπει να πάρει τον ρόλο. Ίσως άγγιξε και δικά του βιώματα, γιατί μεγάλωσε με γονείς που είχαν μία on/off σχέση, η οποία κατέληξε σε διαζύγιο όταν ο ίδιος ενηλικιώθηκε.

Στην πραγματική του ζωή, είναι παντρεμένος με την Emma, μία ψυχίατρο από τη Δανία, έχουν 3 κόρες και μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Δανίας και Brooklyn. Δεν μιλά σίγουρα για αυτά, αλλά μάλλον τον ενδιαφέρει να κάνει πάντα focus στον ρόλο, ακόμα και όταν δυσκολεύεται να μιλήσει για αυτόν, όσο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. «Κάθε ρόλος είναι σαν το Έβερεστ. Μόνο έτσι γίνεται σημαντικός για εμένα. Οτιδήποτε δεν έχει ρίσκο και μεταμόρφωση, είναι για αρχάριους».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Hollywood Reporter